11 °C Budapest

Ezeket a magyarokat még az ág is húzza: költséges betegség, drága diéta

2020. március 1. 11:02

A magyarok között 150-200 ezer főre tehető a lisztérzékenyek száma, számukra szervez nagyszabású programsorozatot a LÉOE, azaz a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete. A rendezvény főcélja a társadalom figyelmének felkeltése, és interaktív képzése a lisztérzékenység problémakörében.

A coeliakia (lisztérzékenység) gyakran csak késve felismert és sokszor félrediagnosztizált autoimmun betegség, ami a magyar lakosság 1-2 százalékát érintheti. A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár 30 éve dolgozik azon, hogy megkönnyítse az érintettek mindennapi életét. E kerek jubileumon külön programsorozat is indul "Coeliakia 30" címmel.

Egy élethosszig tartó krónikus betegség - állapot - elfogadása, és az orvos által előírt szigorú követelmények megtartása, a folyamatos együttműködés, a rendszeres felülvizsgálatokon történő részvétel még akkor is megterhelő fizikailag és lelkileg, ha a terápia hatásos.

A betegségnek mai ismereteink szerint nincs gyógyszeres terápiája, az egyetlen, hatásos gyógykezelés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód. A nem kezelt érintetteknél, vagy a nem megfelelő kezelés következményeként a betegnél súlyos szövődmények és társult betegségek - csontritkulás, májbetegség, meddőség, pajzsmirigy betegségek, emésztőrendszeri rosszindulatú betegségek, stb. - alakulhatnak ki.

Káros divathullám

Az utóbbi években világszerte divatossá vált, és a közbeszédben is elterjedt "gluténérzékenység" inkább árt, mint használ a valóban coeliakiás betegeknek! Az élelmiszeripar és a vendéglátás gyakran csak a jó üzletet, a bővülő vásárlókört és a magasabb árszintet látja a "gluténmentes" kínálat bevezetésében, ajánlásában. Ezek a gyártók és szolgáltatók - akiknek elsősorban a "divat" követői a megcélzott közönsége -, nem gondolnak azokra a valóban érintett és diagnosztizált betegekre, akiknek az életük végéig előírt, szigorúan gluténmentes étkezés a terápiát jelenti, azaz azonos a más krónikus betegségben szenvedőknek előírt, naponta szedendő tablettákkal vagy inzulinnal!

A LÉOE, a coeliakiás betegek érdekeit képviselő szervezet a fentiek mellett nagyon fontos feladatnak tekinti, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a betegség lelki egészségre gyakorolt káros hatásaira és az érintettek és családjuk társadalmi-szociális helyzetének nehézségeire.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Drága az egészség

Az érintett családok anyagi megterhelése is sokkal nagyobb, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a háztartásban nem a 200 Ft/kg ár alatti búzalisztet, hanem a sokszor 1000 Ft/kg feletti speciális lisztkeverékeket kell használni, akár az egész család ellátásában! Ehhez a társadalom csak igen korlátozottan járul hozzá (emelt összegű családi pótlék a gyermekek után és SZJA-kedvezmény a személyi jövedelemadót fizetőknek), és jelentős csoportok maradnak anyagi vagy természetbeni támogatás, segítség nélkül, gondoljunk a nyugdíjasokra és a főiskolán-egyetemen tanuló nagykorú diákokra.

Nem utolsó sorban rendkívül méltánytalan, hogy a speciális gluténmentes élelmiszerek - amik az egyetlen valódi terápia a diagnosztizált betegeknek - ÁFA tartalma 18 és 27 százalék, szemben az egyéb betegségekben adható gyógyszerek 0, vagy 5 százalékos ÁFA tartalmával! Az egyesület konkrét javaslatot is készít a megvásárolható gluténmentes alap-élelmiszerek ÁFA-kompenzációjára, amit eljuttatnak a megfelelő hivatalokhoz és döntéshozókhoz.

Mit tudhatunk meg?

  • 30 év tapasztalatait - ami a betegséggel együtt élve gyűlt össze - most a társadalom rendelkezésére bocsátják.
  • Felhívjuk a laikus páciensek, a családtagok és érdeklődők, valamint az egészségügyi szakemberek figyelmét a coeliakia kialakulásáról, diagnosztizálásáról, a kezeléséről és a betegek élethosszig tartó gondozásáról a FOCUS IN CD Interreg Central-Europe projekt keretében elkészült ingyenes, átfogó és naprakész internetes tananyagokra és applikációra.
  • A biztonságos "gluténmentes vendéglátás" feltételeiről tréninget minden olyan szolgáltatónak és oktatási intézménynek, akik erre igényt tartanak.
  • A fogyasztók védelmét és tájékoztatását elősegítő, a biztonságos és ellenőrzött gluténmentes élelmiszerek előállítását támogató egységes európai rendszer elérhetőségét, amelyet az Association of European Coeliac Societies magyar tagjaként a hazai élelmiszergyártó cégek számára tesszük elérhetővé.
  • Kapcsolódást az európai és a világszerte működő coeliakiás betegek szervezeteihez és az általuk kezelt tudásbázishoz.
  • Érdekképviseletet a hazai és az európai hatóságok, intézmények előtt.
  • Hatékony fellépést a nem hiteles tájékoztatást nyújtó szolgáltatók és szervezetekkel szemben.

Programsorozat

  • Betegtalálkozók, oktatás és tapasztalatcsere.
  • Gluténmentes élelmiszerek és szolgáltatások bemutatása (Expo, vásár, kiállítás).
    konferenciák, előadások szervezése (tematikához illeszkedő előadókkal).
  • Szakemberek képzése, oktatása (közép- és felsőfokú oktatási intézményekben).
  • Országos intézmények tájékoztatása.
  • Kapcsolatfelvétel a helyi önkormányzatokkal.
  • Pályázatok kiírása (pl. szakdolgozatok írása, gluténmentes menüsorok összeállítása, oktató anyagok elkészítése, stb.).
  • Gluténmentes gyártók tájékoztatása, a gluténmentes élelmiszer-előállítás biztonságának növelése, innovatív termékek előállításának támogatása.
  • Részvétel és megjelenés szakmai partnereink rendezvényein, sporteseményeken, kiállításokon.

"A coeliakiáról pácienseknek" modul összesen 4 fejezetből, és azon belül számos leckéből álló, magyar nyelvű tananyag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem