27 °C Budapest
Szomorú igazság: a magyarnál nem sok elégedetlenebb nép van a világon

Szomorú igazság: a magyarnál nem sok elégedetlenebb nép van a világon

2020. február 18. 17:30

Az, hogy ki mennyire elégedett az életével, viszonylag szubjktív adat, azonban sok azonos nemzethez tartozó ember véleménye már érdekes lehet: az egész ország hangulatáról árulkodik, és fontos kiindulási pont lehet a kutatóknak. Most kiderült például, hogy a magyaroknál nem sok elégedetlenebb nép van a világon.

Az OECD országok körében végzett elégedettségi felmérés arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lakosság milyen mértékben van kibékülve saját helyzetével. És ugyan viszonylag egy szubjektív adatsorról van szó, mégis sokat elárul az egyes országok helyzetéről, megtudhatjuk belőle, miképp értékelik saját helyzetüket az ott élő emberek.

A kérdés, melyet a vizsgálatot végzők bizonyos időközönként feltesznek a résztvevők körében, nagyjából így hangzik: Értékelje a saját életével kapcsolatos általános elégedettségét egy 0-10-ig tartó skálán: Képzeljen el egy 10 fokos létrát, ahol a 0. szint jelzi a lehető legnyomorúságosabb életet, amit csak el tud képzelni magának, a legfelső, a 10. fok pedig a lehető legjobb életminőséget jelenti. Jelenleg hogy érzi, a létra hányadik fokán áll?

Összesen mintegy 150 országban végezték el a felmérést közös kérdőív alapján, az eredményeket pedig az alábbi chart-on jelenítettük meg:

Amint a fenti ábrán is jól látszik, az 5 legelégedettebb ország Finnország (7,75), Dánia (7,6), Norvégia (7,6), Izland (7,5), és Hollandia (7,5), Magyarország (5,75) a 34. helyen van Törökország, Görögország és Portugália előtt.

2007 vs. 2017

Ez a két adatsor, a 2006-2007-es és a 2016-2017-es azért is érdekes így egymás mellett, mert az egyik felmérés még a 2008-as válság előtt készült, a másik pedig közel egy évtizeddel utána. Kiderül belőle, hogy az egyes országok lakói miképp értékelték saját életüket előtte, illetve utána. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezen kívül érdemes még megnézni a nagy kilengéseket, azaz azokat az országokat, ahol a többiekhez viszonyítva sokat emelkedett vagy éppen csökkent az általános elégedettség. Jól Látszik, hogy az OECD országok átlaga lényegében nem változott, 6,58 pontról 6,66-ra emelkedett. Nagy kilengést produkált azonban Spanyolország, ahol 0,85 pontot esett az elégedettség, Görögországban pedig még ennél is nagyobbat zuhant, 1,1 pontot.

Szlovákiában azonban 10 év alatt sokkal elégedettebbek az emberek, csaknem 1 egész pontot emelkedett a mutató, de Lettországban még ennél is többet, 1,25 pontot. Magyarországon 2007-ről 2017-re emelkedett az általános elégedettség szintje: 5,1-ről 5,75 pontra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08