24 °C Budapest
Szomorú igazság: a magyarnál nem sok elégedetlenebb nép van a világon

Szomorú igazság: a magyarnál nem sok elégedetlenebb nép van a világon

2020. február 18. 17:30

Az, hogy ki mennyire elégedett az életével, viszonylag szubjktív adat, azonban sok azonos nemzethez tartozó ember véleménye már érdekes lehet: az egész ország hangulatáról árulkodik, és fontos kiindulási pont lehet a kutatóknak. Most kiderült például, hogy a magyaroknál nem sok elégedetlenebb nép van a világon.

Az OECD országok körében végzett elégedettségi felmérés arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lakosság milyen mértékben van kibékülve saját helyzetével. És ugyan viszonylag egy szubjektív adatsorról van szó, mégis sokat elárul az egyes országok helyzetéről, megtudhatjuk belőle, miképp értékelik saját helyzetüket az ott élő emberek.

A kérdés, melyet a vizsgálatot végzők bizonyos időközönként feltesznek a résztvevők körében, nagyjából így hangzik: Értékelje a saját életével kapcsolatos általános elégedettségét egy 0-10-ig tartó skálán: Képzeljen el egy 10 fokos létrát, ahol a 0. szint jelzi a lehető legnyomorúságosabb életet, amit csak el tud képzelni magának, a legfelső, a 10. fok pedig a lehető legjobb életminőséget jelenti. Jelenleg hogy érzi, a létra hányadik fokán áll?

Összesen mintegy 150 országban végezték el a felmérést közös kérdőív alapján, az eredményeket pedig az alábbi chart-on jelenítettük meg:

Amint a fenti ábrán is jól látszik, az 5 legelégedettebb ország Finnország (7,75), Dánia (7,6), Norvégia (7,6), Izland (7,5), és Hollandia (7,5), Magyarország (5,75) a 34. helyen van Törökország, Görögország és Portugália előtt.

2007 vs. 2017

Ez a két adatsor, a 2006-2007-es és a 2016-2017-es azért is érdekes így egymás mellett, mert az egyik felmérés még a 2008-as válság előtt készült, a másik pedig közel egy évtizeddel utána. Kiderül belőle, hogy az egyes országok lakói miképp értékelték saját életüket előtte, illetve utána. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen kívül érdemes még megnézni a nagy kilengéseket, azaz azokat az országokat, ahol a többiekhez viszonyítva sokat emelkedett vagy éppen csökkent az általános elégedettség. Jól Látszik, hogy az OECD országok átlaga lényegében nem változott, 6,58 pontról 6,66-ra emelkedett. Nagy kilengést produkált azonban Spanyolország, ahol 0,85 pontot esett az elégedettség, Görögországban pedig még ennél is nagyobbat zuhant, 1,1 pontot.

Szlovákiában azonban 10 év alatt sokkal elégedettebbek az emberek, csaknem 1 egész pontot emelkedett a mutató, de Lettországban még ennél is többet, 1,25 pontot. Magyarországon 2007-ről 2017-re emelkedett az általános elégedettség szintje: 5,1-ről 5,75 pontra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?