Sose a szavatossági időnek higgy: valójában eddig eheted meg az ételeidet

Sose a szavatossági időnek higgy: valójában eddig eheted meg az ételeidet

2019. október 11. 14:35

Az élelmiszerpazarlás sohasem látott méreteket öltött: csak mi magyarok 68 kiló ételt dobunk a kukába évente. A pazarlást mihamarabb meg kell állítani, sokat segíthet ebben, ha pontosan tisztában vagyunk, mit mennyi ideig tárulhatunk, és mi az a pont, amikor már meg kell szabadulnunk tőle.

Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada - körülbelül harmada - a háztartásokban termelődik. Hazai kutatási eredmények szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna - olvasható a Nébih Maradék nélkül oldalán, mely az élelmiszerpazarlásra hívja fel a figyelmet. És tény, ételek kidobása súlyos probléma, melyről folyamatosan beszélni kell.

Hol a határ?

Egy bizonyos ponton túl azonban már nem, hogy nem ajánlott, de egyenesen tilos megenni a hűtőben, kamrában "érlelődő" készételeket. De vajon hol van ez a pont? Az FDA (Food and Drug Administration) szerint a maradékok kifejezetten kényesek az időre, azaz nem feltétlenül álnak el addig, ameddig gondolnánk - derül ki a Huffpost egyik friss cikkéből, amelyben Andrea Casero mikrobiológussal és Guy Crosby élelmiszer-tudóssal fejtették fel a problémát. 

Az FDA szerint a főtt maradékot két órával az elkészítés után hűteni vagy fagyasztani kell, és a maradékot a hűtés után négy nappal már feltétlenül el kell fogyasztani vagy ki kell dobni.
Peter Cassell, az FDA sajtóreferense szerint a fent megfogalmazottak "általános ajánlások, melyek a baktériumok növekedési sebességén és a megfelelő tárolás elvein alapszanak."

Bacilusok és a táptalaj

A megszólaltatott szakemberek szerint azért nem ennyire egyszerű és egyértelmű a helyzet: Guy Crosby, hitelesített élelmiszer-tudós, a Harvard T.H. Chan egyetemi docensének magyarázata szerint az az FDA az iránymutatásai túlságosan általánosak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alacsonyabb pH-értékű ételek, a paradicsomos szósz vagy a citrompite általában hosszabb ideig elállnak, akár egy hétig is, mivel a savas állapot a baktériumok számára nem a legideálisabb táptalaj. Ellenben a magasabb pH-szintű ételek, a halak vagy a tojás már megfelelő táptalaj, ezért esetükben szigorúan be kel tartani a három napot.

A magas cukortartalmú élelmiszerek, például a sütemények megkötik a vizet, és megakadályozzák a baktériumok és a penész növekedését- éppen ezek az élelmiszerek hűtve tárolandók, légmentesen zárható tartályban akár egy hétig is. Másrészről a magas nedvességtartalmú élelmiszerek, például a főtt húsok és főtt zöldségek még hűtőszekrényben tárolva is hamar romlásnak indulnak. Három napon túl már nem fogyaszthatók biztonsággal.

Így Crosby szerint egy magas cukortartalmú, és savas gyümölcsöket is tartalmazó gyümölcstorta valójában szobahőmérsékleten zárt tartályban kb. egy hétig is eláll.

Alapszabályok

  • A biztonságosan és megfelelő tárolás egyik legfontosabb eszköze a tiszta, légmentesen záródó edény, mivel az oxigén elősegítheti a baktériumok szaporodását.
  • Ellenőrizd a hűtőszekrény hőmérsékletét, hogy megbizonyosodj, elég hidegen tartja-e az ételeket: az ideális hőmérséklet 1,5-4,5 Celsius fok között van. (A hűtőszekrény hátulja általában hidegebb, mint a az elülső része és az ajtaja - ezt fontos lehet tudni a helyes tárolás szempontjából.)
  • Ha bizonytalan vagy, könnyen felejtesz, címkézd fel az élelmiszereket: írd r az edényre az elkészítés dátumát.
  • Ha a megmaradt ételek még melegek, akkor csomagold őket több kis edénybe, hogy gyorsabban lehűljenek, így megakadályozhatod a baktériumok elszaporodását bennük.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?