12 °C Budapest

Sose a szavatossági időnek higgy: valójában eddig eheted meg az ételeidet

2019. október 11. 14:35

Az élelmiszerpazarlás sohasem látott méreteket öltött: csak mi magyarok 68 kiló ételt dobunk a kukába évente. A pazarlást mihamarabb meg kell állítani, sokat segíthet ebben, ha pontosan tisztában vagyunk, mit mennyi ideig tárulhatunk, és mi az a pont, amikor már meg kell szabadulnunk tőle.

Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada - körülbelül harmada - a háztartásokban termelődik. Hazai kutatási eredmények szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna - olvasható a Nébih Maradék nélkül oldalán, mely az élelmiszerpazarlásra hívja fel a figyelmet. És tény, ételek kidobása súlyos probléma, melyről folyamatosan beszélni kell.

Hol a határ?

Egy bizonyos ponton túl azonban már nem, hogy nem ajánlott, de egyenesen tilos megenni a hűtőben, kamrában "érlelődő" készételeket. De vajon hol van ez a pont? Az FDA (Food and Drug Administration) szerint a maradékok kifejezetten kényesek az időre, azaz nem feltétlenül álnak el addig, ameddig gondolnánk - derül ki a Huffpost egyik friss cikkéből, amelyben Andrea Casero mikrobiológussal és Guy Crosby élelmiszer-tudóssal fejtették fel a problémát. 

Az FDA szerint a főtt maradékot két órával az elkészítés után hűteni vagy fagyasztani kell, és a maradékot a hűtés után négy nappal már feltétlenül el kell fogyasztani vagy ki kell dobni.
Peter Cassell, az FDA sajtóreferense szerint a fent megfogalmazottak "általános ajánlások, melyek a baktériumok növekedési sebességén és a megfelelő tárolás elvein alapszanak."

Bacilusok és a táptalaj

A megszólaltatott szakemberek szerint azért nem ennyire egyszerű és egyértelmű a helyzet: Guy Crosby, hitelesített élelmiszer-tudós, a Harvard T.H. Chan egyetemi docensének magyarázata szerint az az FDA az iránymutatásai túlságosan általánosak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alacsonyabb pH-értékű ételek, a paradicsomos szósz vagy a citrompite általában hosszabb ideig elállnak, akár egy hétig is, mivel a savas állapot a baktériumok számára nem a legideálisabb táptalaj. Ellenben a magasabb pH-szintű ételek, a halak vagy a tojás már megfelelő táptalaj, ezért esetükben szigorúan be kel tartani a három napot.

A magas cukortartalmú élelmiszerek, például a sütemények megkötik a vizet, és megakadályozzák a baktériumok és a penész növekedését- éppen ezek az élelmiszerek hűtve tárolandók, légmentesen zárható tartályban akár egy hétig is. Másrészről a magas nedvességtartalmú élelmiszerek, például a főtt húsok és főtt zöldségek még hűtőszekrényben tárolva is hamar romlásnak indulnak. Három napon túl már nem fogyaszthatók biztonsággal.

Így Crosby szerint egy magas cukortartalmú, és savas gyümölcsöket is tartalmazó gyümölcstorta valójában szobahőmérsékleten zárt tartályban kb. egy hétig is eláll.

Alapszabályok

  • A biztonságosan és megfelelő tárolás egyik legfontosabb eszköze a tiszta, légmentesen záródó edény, mivel az oxigén elősegítheti a baktériumok szaporodását.
  • Ellenőrizd a hűtőszekrény hőmérsékletét, hogy megbizonyosodj, elég hidegen tartja-e az ételeket: az ideális hőmérséklet 1,5-4,5 Celsius fok között van. (A hűtőszekrény hátulja általában hidegebb, mint a az elülső része és az ajtaja - ezt fontos lehet tudni a helyes tárolás szempontjából.)
  • Ha bizonytalan vagy, könnyen felejtesz, címkézd fel az élelmiszereket: írd r az edényre az elkészítés dátumát.
  • Ha a megmaradt ételek még melegek, akkor csomagold őket több kis edénybe, hogy gyorsabban lehűljenek, így megakadályozhatod a baktériumok elszaporodását bennük.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm