A gyorsan felhasználható megoldások idén különösen felértékelődtek, miután egy népszerű piaci szereplő kivezette saját kész mézeskalács tésztáját.
Az élelmiszerpazarlás sohasem látott méreteket öltött: csak mi magyarok 68 kiló ételt dobunk a kukába évente. A pazarlást mihamarabb meg kell állítani, sokat segíthet ebben, ha pontosan tisztában vagyunk, mit mennyi ideig tárulhatunk, és mi az a pont, amikor már meg kell szabadulnunk tőle.
Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada - körülbelül harmada - a háztartásokban termelődik. Hazai kutatási eredmények szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna - olvasható a Nébih Maradék nélkül oldalán, mely az élelmiszerpazarlásra hívja fel a figyelmet. És tény, ételek kidobása súlyos probléma, melyről folyamatosan beszélni kell.
Hol a határ?
Egy bizonyos ponton túl azonban már nem, hogy nem ajánlott, de egyenesen tilos megenni a hűtőben, kamrában "érlelődő" készételeket. De vajon hol van ez a pont? Az FDA (Food and Drug Administration) szerint a maradékok kifejezetten kényesek az időre, azaz nem feltétlenül álnak el addig, ameddig gondolnánk - derül ki a Huffpost egyik friss cikkéből, amelyben Andrea Casero mikrobiológussal és Guy Crosby élelmiszer-tudóssal fejtették fel a problémát.
Az FDA szerint a főtt maradékot két órával az elkészítés után hűteni vagy fagyasztani kell, és a maradékot a hűtés után négy nappal már feltétlenül el kell fogyasztani vagy ki kell dobni.
Peter Cassell, az FDA sajtóreferense szerint a fent megfogalmazottak "általános ajánlások, melyek a baktériumok növekedési sebességén és a megfelelő tárolás elvein alapszanak."
Bacilusok és a táptalaj
A megszólaltatott szakemberek szerint azért nem ennyire egyszerű és egyértelmű a helyzet: Guy Crosby, hitelesített élelmiszer-tudós, a Harvard T.H. Chan egyetemi docensének magyarázata szerint az az FDA az iránymutatásai túlságosan általánosak.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Az alacsonyabb pH-értékű ételek, a paradicsomos szósz vagy a citrompite általában hosszabb ideig elállnak, akár egy hétig is, mivel a savas állapot a baktériumok számára nem a legideálisabb táptalaj. Ellenben a magasabb pH-szintű ételek, a halak vagy a tojás már megfelelő táptalaj, ezért esetükben szigorúan be kel tartani a három napot.
A magas cukortartalmú élelmiszerek, például a sütemények megkötik a vizet, és megakadályozzák a baktériumok és a penész növekedését- éppen ezek az élelmiszerek hűtve tárolandók, légmentesen zárható tartályban akár egy hétig is. Másrészről a magas nedvességtartalmú élelmiszerek, például a főtt húsok és főtt zöldségek még hűtőszekrényben tárolva is hamar romlásnak indulnak. Három napon túl már nem fogyaszthatók biztonsággal.
Alapszabályok
- A biztonságosan és megfelelő tárolás egyik legfontosabb eszköze a tiszta, légmentesen záródó edény, mivel az oxigén elősegítheti a baktériumok szaporodását.
- Ellenőrizd a hűtőszekrény hőmérsékletét, hogy megbizonyosodj, elég hidegen tartja-e az ételeket: az ideális hőmérséklet 1,5-4,5 Celsius fok között van. (A hűtőszekrény hátulja általában hidegebb, mint a az elülső része és az ajtaja - ezt fontos lehet tudni a helyes tárolás szempontjából.)
- Ha bizonytalan vagy, könnyen felejtesz, címkézd fel az élelmiszereket: írd r az edényre az elkészítés dátumát.
- Ha a megmaradt ételek még melegek, akkor csomagold őket több kis edénybe, hogy gyorsabban lehűljenek, így megakadályozhatod a baktériumok elszaporodását bennük.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








