12 °C Budapest

Súlyos pénzeket költhetnek sulikezdésre a celebek: ők sem ússzák meg az őrületet

2019. augusztus 25. 16:30

Nemsokára a celebgyerekeknek is becsengetnek, vissza kell ülni az iskolapadba. A legtöbb híresség gyermeke már nagyon várja a sulit, néhány szülő pedig gőzerővel készül az évkezdésre. Laky Zsuzsi például már egy hónapja megvett mindent az iskolakezdésre, Marsi Anikóék azonban az utolsó pillanatra hagyták a dolgot, inkább élvezik még a nyarat. Akármikor is kell beszerezni a tanszereket, a hírességeknek is zsebbenyúlós lehet a tanévkezdés: egy gyerk beiskolázása is súlyos tízezrekbe kerül, hát még, ha valahol többen vannak.

Hamarosan itt a szeptember, a celebgyerekeknek is kezdődnek a szürke hétköznapok, nekik is vissza kell ülni az iskolapadba. Így lesz ez Judy kislányával is, aki most kezdi a második osztályt.

Maja már nagyon várja az iskolakezdést. Szerencsére rendkívül kommunikatív és barátságos kislány, ezért sok pajtása van a suliban. Nagyon jó a kézügyessége, szereti a kreatív dolgokat, ezzel együtt pedig képes egyszerre többfelé összpontosítani

- mondta el a Groovhouse énekesnője a Ripostnak. Hozzátette: örül, amiért a lánya megtalálta a számításait, és egy év távlatában még mindig tökéletesen elégedett az iskolaválasztással.

Kóbor Jánoséknál is lassan becsengetnek. A legendás énekes lánya, Léna tízéves koráig amerikai típusú iskolába járt, ahol angol nyelven tanult, délutánonként egy korrepetáló tanár oktatta őt a magyar nyelvre. Emellett a kötelező olvasmányokat is mindig elolvasta, hogy ne maradjon le a társaitól. Két éve azonban már magyar nyelvű iskolába jár, de a kislány továbbra is imádja a sulit - számolt be Kóbor János.

Laky Zsuzsi már idejekorán, augusztus elején elkezdte felkészíteni két lányát a tanévkezdésre. Az egykori szépségkirálynőnek csak nagyobbik lánya, Luca kezdi el az iskolát, a kisebbik Lujza még csak óvodába jár.

Mi nagy erőkkel készülünk az iskolakezdésre. A lányok most két hetet Nagykanizsán voltak a nagyszülőknél, én addig otthon készítettem elő mindent. Beszereztük a tanszereket, az íróasztalt és a szükséges könyveket. Lujzi idén még csak nagycsoportos lesz, de Luca már nagyon várja a sulit

- mondta Zsuzsi, aki fontosnak tartja, hogy a nyári szünet nagyrészt a szórakozásról és a pihenésről szóljon, de augusztusban nekiláttak a gyakorlásnak is. Nagyon büszke, hogy Luca önszorgalomból fogott egy könyvet, hogy kiolvassa még az új tanév előtt.

A modellel ellentétben Marsi Anikó és Palik László az utolsó pillanatokra hagyták a felkészülést, inkább kiélvezik a nyár utolsó napjait fiaikkal.

Én ilyenkor gyermekkoromban már nagyon be voltam sózva, bőszen csomagoltam a könyveimet, ragasztgattam a vinyettákat és alig vártam, hogy lássam újra az osztálytársaimat, hogy megbeszéljük, kivel mi történt a hosszú szünet alatt! De ma már a gyerekek folyamatos kapcsolatban vannak egymással, online értesülnek a másik legfrissebb élményeiről

- így Marsi Anikó, aki azt is elárulta, elárulta, fiai nem örülnek túlzottan, hogy ismét iskolapadba kell ülniük, miután egész nyáron a lazításé volt a főszerep.

Vegyes érzelmekkel várják a sulikezdést szerintem. Nem örülnek neki egy picit sem, hogy onnantól kezdve korán ágyban a helyük, és nyilván attól sem túl boldogok, hogy korán fel kell majd kelni, nem aludhatnak délig, ahogy azt nyáron megszokták. De közben szerintem picit izgatott mindkét fiú: várják, hogy mi minden újat fognak tanulni, Illetve azt is, hogy milyenek lesznek az edzések egy évvel idősebben

- fejtette ki a műsorvezető.

Zsebbenyúlós hónap áll előttük

Akár megvették már a tanszereket, akár nem, egyik celebszülő sem ússza meg az iskolakezdés költségeit. Egy korábbi felmérés szerint a legtöbb család ebben az időszakban átlagosan 15 000 -25 000 forint között költ a becsengetéshez kapcsolódóan gyerekenként, a szülők 44 százaléka - Marsi Anikóékhoz hasonlóan - az utolsó pillanatra hagyja a felszerelés beszerzését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A válaszadók közel harmada (27 százalék) 10 000-15 000 forintot költ tanszerekre, míg 21 százalékuk akár 25 000-40 000 forintot is hajlandó erre a célra szentelni. Elenyésző, mindössze minden tizedik család hozza ki 10 000 forint alatti összegből a kötelező iskolaszer-vásárlást, és ugyanennyien vannak azok is, akik több mint 40 000 forintot áldoznak rá.

Egy másik elemzés azonban még ennél is súlyosabb számokról beszél: a GKI Digital felmérése szerint egy alsós gyerek iskolakezdési kiadásai 2018-ban 48 ezer forintot, egy felsősé 61 ezer forintot tettek ki. A közép- és felsőoktatási intézménybe járók szüleinek többet kellett erre fordítaniuk: 68 ezer, illetve 84 ezer forintot.

Egyre többen készülnek előre

Az iskolakezdés különösen a nagycsaládosokat terheli meg, hiszen minden iskolás gyerknek külön-külön kell tanszereket venni. Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a Pénzcentrumnak nyilatkozva arról beszélt, hogy egyre többen készülnek fel az iskolakezdésre, és már korábban elkezdenek félretenni erre a célra.

Tapasztalataim szerint ők vannak a legtöbben. Biztosan vannak, akik állandó keresetükből is meg tudják ezt oldani, de hitelfelvevőkkel együtt ők kevesebben vannak. Sokan vannak, akik családi- és baráti segítséget kapnak, s így oldják meg

- vázolta Kardosné Gyurkó Katalin. Az elnök úgy kalkulált, hogy egy gyerekre nagyjából 20 és 80 ezer forint közötti összeget költenek el a nagycsaládosok az iskolakezdéskor.

Az elnök kifejtette: érdemes előre gondolkodni: összeírni, mi az, amiből új kell a gyerekeknek, és mit tudnak még használni az új tanévben.

A nagycsaládok valószínűleg az újrahasznosítás bajnokai, hiszen egy tolltartó, egy iskolatáska családon belül örökölhető, ahogy a ruhák, cipők egy része is. De előfordulnak nem várt helyzetek, amikor még fontosabbá válik, hogy legyen segítség. Mi nagycsaládosok ilyen közösség vagyunk: ismerjük egymást, tudjuk, kinek van szüksége segítségre

- fogalmazott.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem