17 °C Budapest
Aggasztó számok: embertelen mennyiségű szemetet termelnek a magyarok

Aggasztó számok: embertelen mennyiségű szemetet termelnek a magyarok

2019. augusztus 23. 14:30

Majdnem 400 kilónyi kommunális szemetet termelt minden egyes magyar ember egyetlen év alatt. A statisztikák szerint ugyan még az uniós átlag alatt vagyunk, de például a románok, szlovákok még nálunk is kevesebb dolgot dobtak a kommunális kukákba. Öröm az ürömben, hogy évről évre csökken a magyarok által termelt hulladák mennyisége.

Minden egyes magyar, csecsemőtől az aggastyánig 385 kilónyi lakossági hulladékot termelt 2017-ben az Eurostat adatai szerint. Ezzel egyébként nem is állunk rosszul, nálunk csak Szlovákiában (378 kg/fő), Csehországban (344 kg/fő), Lengyelországban (fejenként 315 kg) termeltek kevesebb szemetet az emberek - a sort Románia zárja, ahol 272 kilónyi hulladék jutott egy főre abban az évben.

A régióból Ausztriában termelik a legtöbb szemetet: 570 kiló jutott egy főre, Szlovéniában pedig egy ember átlagban 471 kilónyi hulladékot termelt abban az évben.

A legnehezebb kukák Dániában voltak, ahol egy fő 781 kilónyi kommunális hulladékot termelt 2017-ben, a második, jóval lemaradva Ciprus lett (637 kg/fő), a németek pedig fejenként átlagosan 633 kiló cuccot dobtak a kukába. Az uniós átlag inkább közelebb áll a magyarokhoz: összességében az EU-s polgárokra fejenként 486 kiló szemét jut átlagosan.

Pozitívumként fogható fel, hogy 2000 óta kisebb-nagyobb kilengésekkel. de csökkent a hazánkban termelt hulladék mennyisége. Egészen pintosan 61 kilóval termeltek kevesebb hulladékot 2017-ben a magyarok fejenként, mint az ezredfordulón.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rengeteg az e-szemét

A 2016-os adatok szerint hazánkban 6 kilónyi elektronikai hulladék jutott egyetlen főre: ez elég nagy ugrás, hiszen 2008-ban még csak 4,5 kg/fő volt a hazai termelés.

Az e-hulladékok többségét a kiöregedett háztartási nagygépek, mint a mosógépek, mikrohullámú sütők, hűtők, stb. teszik ki, viszont a szórakoztatóelektronikai (pl. tévé vagy hifi), illetve a számítástechnikai és telekommunikációs eszközök (pl. PC, laptop, tablet, mobiltelefon) is komoly mennyiséget jelentenek. A Magyarországon forgalomba hozott elektromos és elektronikai cikkeknek 59,1 százalékát teszik ki a háztartási nagygépek, 10,5 százalékát pedig a háztartási kisgépek (mint pl. a vízforraló). A fogyasztói berendezések 9,6 százalékot, az IT és telekommunikációs eszközöt 9,4 százalékot jelentenek. További 6 százalékot tesznek ki elektromos és elektronikus szerszámok, és 4,2 százalékot a lámpák. A legkevesebb mennyiséget a gyógyászati segédeszközök (0,7 százalék), sport berendezések és elektronikus játékok (0,6 százalék) teszik ki.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?