23 °C Budapest
Itt éri meg a falusi csok: munkát is találsz, jó fizetéssel

Itt éri meg a falusi csok: munkát is találsz, jó fizetéssel

2019. július 3. 08:15

Mivel a héten elstartolt a kormány falusi családi otthonteremtési kedvezmény programja, ezért a HelloVidék utánajárt: hol érné meg letelepedni egy családnak az ingatlanárak és fizetések alapján. Július 1-jétől falusi csok-nak köszönhetően az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére, tanyák esetében is.

A program összesen 2486 települést érint. A főbb munkaerőpiaci mutatók szerint és a KSH munkaerő-felmérése alapján az látszik, hogy az év első negyedévében az ország 15-74 éves népességének 62,8 százaléka, 4,7 millió fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé. Országosan 62 ezer fővel dolgoztak többen, mint tavaly ilyenkor, a munkanélküliek száma pedig 12 ezer fővel csökkent. Az elmúlt évhez képest a foglalkoztatási ráta országosan egy év alatt nőtt, ráadásul a foglalkoztatottak aránya a legtöbb megyében emelkedett. Nem meglepő, de Budapesten a legmagasabb foglalkoztatási arány, a legalacsonyabb viszont Somogy megyében volt.

A munkanélküliségi ráta országosan csökkent az elmúlt évhez képest. A legfrissebb területi adatok szerint a munkanélküliek aránya a gazdaságilag aktív népességen belül 10 megyében és a fővárosban mérséklődött, 9 megyében pedig emelkedett. Érdemes kiemelni, hogy a legnagyobb növekedés Vas és Tolna megyékben volt. A munkanélküliségi ráta Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben volt a legalacsonyabb, a legmagasabb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Baranya és Békés megyékben volt.

A nyilvántartott álláskeresők szempontjából a jelenlegi legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a március utolsó napján 279 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, ez a szám 0,2 százalékkal kevesebb, mint egy éve volt. Az álláskeresők száma a megyék többségében mérséklődött, a csökkenés a fővárosban és Hajdú-Bihar megyében volt a legjelentősebb.

A pályakezdő álláskeresők száma 25 ezer fő volt, az összes álláskeresőhöz viszonyítva létszámuk csökkent és kevesebb is volt, mint egy éve ugyanekkor. A pályakezdő álláskeresők száma Tolna, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megye kivételével minden térségben csökkent, a leginkább Budapesten. Országosan 97 ezer üres álláshelyet tartottak nyilván, 5,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Tíz üres álláshelyre átlagosan 29 álláskereső jutott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gazdasági aktivitás szempontjából a top 5 legjobb megye:

  • Veszprém megye
    Győr-Moson-Sopron megye
    Bács-Kiskun megye
    Zala megye
    Komárom-Esztergom megye

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?