12 °C Budapest

Itt vásárolj, ha nagyon akarsz kaszálni a lakáspiacon: közeleg az újabb bumm?

2019. május 31. 08:16

A dél-alföldi régió három megyeszékhelyét tekintve az albérletárak stagnálnak. Kecskeméten az árak változatlanok, átlagosan 100 ezer forintért lehet havonta bérelni egy lakást, Békéscsabán mérséklődtek a bérleti díjak, a tavalyi évhez képest idén már 70 ezer forintért is lehet találni jó minőségű albérletet, míg Szegeden a tavalyi 90 ezer forint helyett idén már 95 ezerért lehet bérelni, de természetesen az árak a frekventáltság, a négyzetméter és a felújítás függvényében erősen eltérhetnek ettől. Aki viszont házat venne ebben a régióban, készülhet, mert már tízmillió forint alatt is vételhez juthat - írja a HelloVidék.

A lap az ingatlan.com com adataira hivatkozva írja, hogy a portálon csaknem 10 ezer eladó vagy kiadó ingatlanhirdetés szerepel, ennek közel egytized része a dél-alföldi régióban, ahol jellemzően a házak és lakások 91 százalékát kínálják eladásra, míg 9 százalékát kiadásra.

Ha megnézzük a vidék megyeszékhelyeit albérlet szempontjából, azt tapasztaljuk, hogy Kecskeméten az árak változatlanok, átlagosan 100 ezer forintért lehet havonta bérelni egy lakást, Békéscsabán mérséklődtek a bérleti díjak, a tavalyi évhez képest idén már 70 ezer forintért is lehet találni jó minőségű albérletet, míg Szegeden a tavalyi 90 ezer forint helyett idén már 95 ezerért lehet bérelni, de természetesen az árak a frekventáltság, a négyzetméter és a felújítás függvényében erősen eltérhetnek ettől.

 A diákoknak szülői segítség nélkül tehát vidéken is jellemzően munkát kell vállalniuk, ha kollégium helyett a lakást választják, de még mindig sokkal jobb helyzetben vannak, mint a budapestiek átlag 160 ezer forinttal.

A portál az eladó házakról is készített elemzést, itt azt írják, hogy Békés megyében kevesebb, mint félmillió forintból is lehet ingatlant vásárolni, igaz, az ilyen típusú ingatlannál jelentős felújítási költséget kell felszámolni a vételár mellett. Csongrád megye legolcsóbb ingatlanához is már 800 ezer forintért hozzá lehet jutni, amely azonos értékű a legkedvezőbb áron kínált Bács-Kiskun megyei ingatlannal, egy tanyával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Átlagosan mindhárom megye kisebb településein, községben és nagyközségben már 10 millió alatt lehet ingatlant vásárolni, ami a városokban jellemzően már 10 és 15 millió közé esik, nagyvárosokban, megyeszékhelyeken pedig már egészen 20-25 millióig nyújtózik a vételár.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem