15 °C Budapest
Sokan megfeledkeznek róla, pedig életeket menthet: az egész család veszélyben lehet

Sokan megfeledkeznek róla, pedig életeket menthet: az egész család veszélyben lehet

2019. január 5. 17:30

A téli időszakban egy rosszul működő kazán vagy kémény súlyos gondokat okozhat, akár családunk vagy gyermekeink élete is veszélyben foroghat, amivel nem szabad játszanunk! Ennél kisebb, de jelentős problémát jelentenek a megemelkedett fűtési költségek, amelyek néhány praktikával csökkenthetők. Hogyan tudjuk elejét venni a veszélyes helyzeteknek?

A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező panaszokban a fogyasztók sokszor kifogásolják a fűtési számlát vagy az elszámoló számlában mért mennyiségeket. Ilyenkor az eljárásban lehet tisztázni a szolgáltatóval az elszámolt fogyasztás mennyiségét, jogosságát.

A fűtési szezonban sokszor megugrik annak a fogyasztónk a fűtésszámlája, aki a tényleges fogyasztás alapján fizet díjat. Van azonban arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel, egész évben közel ugyanakkora ún. részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer az elszámoló számlában történjen meg a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kiszámlázott fogyasztás összevetése. Amennyiben már előre látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeink lesznek, ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy a kedvezményekkel, könnyítésekkel élni tudjunk, vagy sikerrel kérelmezhessük a védendő fogyasztói státuszt.

Egy konkrét ügyben a fogyasztónak megnövekedett a fogyasztása, melynek hátterében a fűtésrendszer nem megfelelő működése állt. Ezért a fűtésrendszer tisztítására bízott meg egy vállalkozást, majd az elvégzett munka minőségét utólag kifogásolta és szerette volna visszakérni a kifizetett jelentős összegű munkadíj egy részét. Az eljárásban végül a garanciális javításban állapodtak meg a felek, így egyezséggel zárult az ügy.

A későbbi problémák elkerülése és a családunk testi épsége és egészsége érdekében sosem késő átvizsgáltatni a fűtésrendszert, a kazánt, akkor is, ha már használatba vettük a nyári időszak után, vagy éppen a téli időszakban költözünk be az új vagy használt lakásba, házba. Hiszen nem csak az lehet kérdés, hogy egyáltalán működik-e, hanem az is, hogy jól vagy gazdaságosan működik.  Szüksége van-e a fűtésrendszer karbantartására vagy felülvizsgálatára. Fontos, hogy kizárólag szakképesítéssel rendelkező víz-, gázszerelő helyezheti üzembe a kazánt, így átvizsgálni, karbantartani is csak ők jogosultak.

A kötelező kéményellenőrzést kétévente egy alkalommal kell elvégezni annál az égéstermék-elvezetőnél, amelyre gáznemű anyaggal üzemelő tüzelőberendezés, vagy zárt égésterű tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt. Természetesen semmi akadálya nincs, hogy a fogyasztók esetileg rendeljék meg - függetlenül a kötelező ellenőrzéstől - az élet- és vagyonbiztonságot garantáló ellenőrzést, ennek feltételeiről az adott szolgáltatónál tudnak érdeklődni a fogyasztók.

Továbbá javasolt a gázfűtéses lakásokban szén-monoxid érzékelőt felszerelni. Nem mindegy azonban melyiket választjuk. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a www.fogyasztovedelem.kormany.hu honlapon megtalálható pozitív és negatív listáról. A hatóság több alkalommal végzett ellenőrzéseket vizsgálva a termékek megfelelőségét, biztonságosságát, ezen tapasztalatok alapján állította össze ezeket a listákat.

Ha új kazánt vásárolunk vagy olyan légkondicionáló készüléket, ami nem csak hűt, hanem fűt is, akkor fontos, hogy a márkaszervizt kérjük meg a beszerelésre, majd az évenkénti karbantartásra, így garantálható, hogy évekig megfelelő minőségben használhatjuk a terméket. Olyan szakembert válasszunk, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált, hiszen így garantálható, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezik. Valamint olyan készüléket vásároljunk, ami szintén átesett a regisztráció folyamatán.

További jó tanácsok a fogyasztóknak:

Családjuk testi épsége és egészsége érdekében sosem késő átvizsgáltatni a fűtésrendszert, a kazánt!

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ellenőrizzék, hogy a kötelező kéményellenőrzés megtörtént-e?

Gázfűtéses lakásokban szereltessenek fel szaküzletben vásárolt szén-monoxid érzékelőt! Beszerzés előtt tájékozódjanak a www.fogyasztovedelem.kormany.hu honlapon!

Amennyiben szabályozható a fűtés, akkor tekerjék lejjebb a fűtést 1 Celsius fokkal, így körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásuk! Szellőztessenek röviden, de gyakrabban! Télen 3-5 percre teljesen tárják ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő.

A téli napsütéses napokon húzzák szét a függönyt, éjszakára viszont engedjék le a redőnyöket. Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18-19 Celsius fok, a nappaliban 20-21, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ideális.

Szereljenek fel hő visszaverő fóliát a radiátorok mögé! Ügyeljenek rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyenek a radiátorra!

A hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban tegyenek vastag szőnyeget valamint az ajtókhoz vagy nagyobb üvegablakokhoz a padlóra helyezzenek el vastag összetekert takarókat.

Ha számlakifogásuk van vagy egy fűtés-felújítási munkával kapcsolatos problémájuk keletkezik és a vitát nem tudták a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljanak a Budapesti Békéltető Testülethez, vegyék igénybe az ingyenes, gyors eljárást akár már mobil applikáción keresztül is!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?