11 °C Budapest

Lassan magához tér a válság utan az ingatlanpiac

2018. december 8. 20:00

A tíz évvel ezelőtt beütött gazdasági válság mély nyomot hagyott a magyar ingatlanpiacon: a drasztikus mértékben lecsökkent ingatlanárak idén mindössze Budapesten érték el a 2008 előtt jellemző árszintet, a vidéki árak reálértékben továbbra is elmaradnak a válságot megelőző értékektől. Ugyan a tavalyi évben 68 ezerrel több ingatlanpiaci tranzakciót regisztráltak a válság mélypontjához képest, az adásvételek száma 2017-ben még 20 százalékkal alulmaradt a 10 évvel korábbi értékekhez képest - derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.

Bár évek óta pörög a hazai ingatlanpiac, sok tekintetben még nem érte el a válság előtti szintet - derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből. Magyarországon az ingatlanpiac lejtmenete már a világgazdasági válságot megelőzően elindult, 2006-ban a költségvetési hiány és a belpolitikai válság bizonytalanná tették a hosszú távú kilátásokat, aminek következtében jelentősen visszaestek az ingatlanpiaci tranzakciószámok. A helyzetet súlyosbította a világválság begyűrűzése: a 2009 és 2013 közötti recesszió mélyen megrázta az akkor már gyenge lábakon álló hazai ingatlanpiacot.

Míg a lakáspiaci tranzakciószámok alapján a válság mélypontja 2012-re tehető, addig a reálárak tekintetében egy évvel később, 2013-ban mérték a legalacsonyabb értékeket

- mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. "Ezen a ponton a társasházi téglalakások tranzakcióinak száma a 2007-es átlagérték 40 százalékára, a családi házaké és a panellakásoké pedig a 2007-es átlagérték 49 százalékára esett vissza" - folytatja a szakértő.

2013-ban a fővárosi téglalakások és családi házak négyzetméterárai egyaránt 7 százalékkal estek vissza 2007-hez képest, míg a panellakások esetében 15 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható. Ugyanebben az időszakban a vidéki városokban a téglalakások és a panellakások négyzetméterárai átlagosan 5, illetve 12 százalékkal csökkentek. Legnagyobb mértékben a vidéki városokban található családi házak vesztettek értékükből: egy négyzetméter átlagosan 18 százalékkal került kevesebbe, mint a válság előtti években.

Az értékesítési idő 2013-ban átlagosan 58 nappal nőtt meg 2007-hez viszonyítva. Legkisebb mértékben a panellakások forgási ideje változott: a 30 nappal megnövekedett értékesítési idő azt mutatja, hogy erre a típusú ingatlanra ebben az időszakban is nagy mértékű kereslet irányult.

Társasházak esetében 42 nappal növekedett meg az adásvételig eltelt idő, a családi házak értékesítése pedig közel 3 hónappal több időt vett igénybe a válság évei alatt

- mondja Soóki-Tóth Gábor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ingatlanpiac 2014-ben kezdett újra növekedni és az idei évben jellemző árak már megközelítik a 2008. évi szintet. "Budapesten - ahol 2014 óta a legnagyobb mértékű áremelkedés történt - az árak meghaladják a válság előtti szintet, míg vidéken reálértéken az árak még elmaradnak a tíz évvel korábbi értékektől" - mutat rá az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Az országosan mért tranzakciószámok azonban továbbra sem érték el a válság előtti szintet: átlagosan 20 százalékkal értékesítenek kevesebb ingatlant, mint 10 évvel korábban, de megyénként jelentős különbségek tapasztalhatók. Budapest kerületeiben az adásvételek száma még mindig a válság előtti érték 45-70 százaléka, ami elmarad a vidéken jellemző 90 százalékos értékkel szemben. A fővárosi tranzakciós értékek az országban egyedülálló módon az elmúlt 3 évben ismét csökkenésnek indultak és 2015-höz viszonyítva idén 3 ezerrel kevesebb adásvételt várnak a szakértők. A tranzakciós számok összesen 9 megyében tudták meghaladni a 2007-ben regisztrált értékeket, ezek közül is kiemelkedik Vas megye, ahol a tavalyi évben 250 százalékkal teljesítette túl az ingatlanpiac a válság előtti önmagát.

Az építőipar 2014 után kapott új lendületet, azonban az újépítésű lakások száma csak később, 2016-tól kezdett el nőni, arányaiban pedig továbbra is elmarad a 2007. évi szinttől. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a válság előtti 16-17 ezer helyett jelenleg csupán 5-6 ezer lakás épült a vállalkozók által az utóbbi két évben - számol be az Otthon Centrum szakértője.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem