Így játsszák ki a kukakrízist az élelmes magyarok: legális, és szinte ingyen van

Így játsszák ki a kukakrízist az élelmes magyarok: legális, és szinte ingyen van

2018. november 1. 07:00

Bár egy időre megoldódott a szemétszállítás Pest és Nógrád megyében, a kialakult helyzet jól mutatta, hogy bőven van gond a felépített modellel, így a jövőben szinte bárhol előfordulhat hasoló eset, és nem viszik el a hulladékot akár napokig, hetekig. Alábbi cikkünkben összeszedtünk néhány tippet: így akadályozhatod meg, hogy krízishelyzetben teljesen elöntsön a szemét!

A napokban több mint száz település maradt hoppon a Zöld Híd Kft. csődközeli helyzete miatt. A cég egy időre fel is függesztette a szemétszállítást, így pedig Pest és Nógrád megye jelentős részén gyakorlatilag leálltak a kukásautók, és több százezer háztartásban gyűlt a hulladék. A helyzet végül nagynehezen megoldódott, a kormány átcsoportosított több mint 26 milliárd forintot a szemétszállítási gondok kezelésére. Ez "tűzoltásnak jó", de több helyen is döcög a szemétszállítási rendszer, még Budapesten is előfordult, hogy sokáig gyűlt a hulladék egyes területeken a forrás- és munkaerőhiány miatt.

A krach tehát bármikor beüthet, ami elég aggasztó, főképpen így a tél közeledtével: ilyenkor a rágcsálók gyakrabban fészkelnek be a házakba, garázsokba, az ott gyűlő szemét pedig kiváló táplálékforrást jelent nekik. Komoly kárt tudnak okozni a háztartásokban, a fertőzésveszélyről nem is beszélve! Jobb lenne megelőzni, hogy tartósan beköltözzenek.

A többi között ezért is készült el a Pénzcentrum túlélési kézikönyve Kukapokalipszis esetére!

Az első és legfontosabb!

Kézenfekvőnek tűnhet, de akkor se égess el semmilyen hulladékot, ha történetesen erre van is megfelelő, vegyes tüzelésű kazánod. Na jó, a papír, vagy a száraz felevél még határeset, de a műanyagot, gumit, vagy hungarocellt tényleg semmiképp ne tüzeld el. Nemcsak azért, mert nagyon büdös, hanem a környezetre is rendkívül káros.

Gondolj a környezetre

Nagyjából ugyanannyi erőfeszítéssel jár, mint a szemét eltüzelése, de sokkal környezetkímélőbb, ha szelektíven kezded el gyűjteni a hulladékot, így később elviheted ezeket például egy szelektív hulladkégyűjtő szigetre, ahonnan nagyobb valószínűséggel viszik el a szemetet. Ezek rendszerint áruházak, bevásárlóközpontok mellett állnak, tereken, útkereszteződésekben is találhatsz belőlük, hiszen általában könnyen megközelíthető helyeken vannak.

Általában ötféle konténert találsz egy ilyen szigeten: műanyag, fehér üveg, színes üveg, papír és fém. Értelemszerűen otthon is így kell szétválogatni a szemetet, hogy egyszerűen el tudd helyezni a szelektívben. A legcélszerűbb öt külön zsákot rendszerbe állítani a különféle típusú szemeteknek.

Érdemes megérdeklődni, hogy az adott területen ki felel a szelektív szigetek ürítéséért. Ha a helyi (a Zöld Híd esetében csődközeli) szemétszállító cég végzi ezt is, akkor sincs akkora baj: egyfelől ezek a konténerek viszonylag nagyok, sokára telnek meg, addig pedig hátha megoldódik a helyzet. Sokat segít a helytakarékosságban, ha mindent, amit csak lehet (PET-palack, alumínium doboz, papírdoboz) kilapítasz, mielőtt a kukába dobod!

Máshova is viheted

Másik megoldásként ott vannak a hulladékudvarok is, ahol bárki leadhatja a szemetét. Magyarországon jelenleg több mint 50 ilyen üzemel, az interneten könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebbi telepet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az FKF például 17 ilyet üzemeltet, ezek listáját itt találod. Ha itt akarod leadni a szemetedet, ahhoz kelleni fog egy budapesti lakcímkártya: ha neked nincs, akkor szükséged lesz valakire a családból, ismerősök közül, aki a fővárosba van bejelentve, és elkísér.

Fontos, hogy a hulladékudvarok csak hulladékfajtánként különválogatott, nem szennyezett hulladékokat vesznek át!

A szelektíven kívül az ilyenekbe hungarocellt is vihetsz, emellett veszélyesnek minősülő hulladékot, elektronikai szemetet is kezelnek, és pár helyen zöldhulladékot is átvesznek bizonyos mennyiségben - itt egy összesítő táblázat! Az FKF-nél ingyenesen leadható kvótákat pedig itt találod.

Így kezeld a lebomló hulladékot

Nem muszáj feltétlenül elégetni a zöldhulladékot! Annak elásásával, komposztálásával sokat segíthetsz a kerted talaján is. A komposztáláshoz már a boltokban is lehet kapni gyűjtőládákat, de akár otthon is ácsolhatsz egyet a zöldhulladéknak! Fontos, hogy javarészt a kupac aljára kerüljenek a barna hulladékok (gallyak, faágak és a többi) feldarabolva, kívülre pedig a zöld növényi maradékok. Egy jobb, műanyag komposztáló ládát már 10-15 ezer forintért tudsz venni a barkácsáruházakban, de ha nem akarsz ennyit költeni, akkor akár az otthon fellelhető faanyagokból is készíthetsz egy kellően nagyot! Bármelyik opciót is választod, fontos felmérni, hogy mekkora a kerted, mennyi hulladékot kellene elhelyezni a ládában. Egy 3-400 négyzetméteres, fás kertre például már ajánlatos legalább egy 1-1,5 köbméteres komposztálót beszerezni, vagy építeni.

Ételmaradékot semmiképp se tegyél a komposztba! Sokan azt is szimplán elássák - ha ebben gondolkodsz, érdemes mély gödröt ásni a szagok elkerülése végett -, de kereshetsz a közelben olyat, aki állatokat tart, és tudja hasznosítani a megmaradt ételeket. Esetleg a rászorulóknak is segíthetsz a fölösleges étellel ahelyett, hogy kidobnád!

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08