16 °C Budapest
Így játsszák ki a kukakrízist az élelmes magyarok: legális, és szinte ingyen van

Így játsszák ki a kukakrízist az élelmes magyarok: legális, és szinte ingyen van

2018. november 1. 07:00

Bár egy időre megoldódott a szemétszállítás Pest és Nógrád megyében, a kialakult helyzet jól mutatta, hogy bőven van gond a felépített modellel, így a jövőben szinte bárhol előfordulhat hasoló eset, és nem viszik el a hulladékot akár napokig, hetekig. Alábbi cikkünkben összeszedtünk néhány tippet: így akadályozhatod meg, hogy krízishelyzetben teljesen elöntsön a szemét!

A napokban több mint száz település maradt hoppon a Zöld Híd Kft. csődközeli helyzete miatt. A cég egy időre fel is függesztette a szemétszállítást, így pedig Pest és Nógrád megye jelentős részén gyakorlatilag leálltak a kukásautók, és több százezer háztartásban gyűlt a hulladék. A helyzet végül nagynehezen megoldódott, a kormány átcsoportosított több mint 26 milliárd forintot a szemétszállítási gondok kezelésére. Ez "tűzoltásnak jó", de több helyen is döcög a szemétszállítási rendszer, még Budapesten is előfordult, hogy sokáig gyűlt a hulladék egyes területeken a forrás- és munkaerőhiány miatt.

A krach tehát bármikor beüthet, ami elég aggasztó, főképpen így a tél közeledtével: ilyenkor a rágcsálók gyakrabban fészkelnek be a házakba, garázsokba, az ott gyűlő szemét pedig kiváló táplálékforrást jelent nekik. Komoly kárt tudnak okozni a háztartásokban, a fertőzésveszélyről nem is beszélve! Jobb lenne megelőzni, hogy tartósan beköltözzenek.

A többi között ezért is készült el a Pénzcentrum túlélési kézikönyve Kukapokalipszis esetére!

Az első és legfontosabb!

Kézenfekvőnek tűnhet, de akkor se égess el semmilyen hulladékot, ha történetesen erre van is megfelelő, vegyes tüzelésű kazánod. Na jó, a papír, vagy a száraz felevél még határeset, de a műanyagot, gumit, vagy hungarocellt tényleg semmiképp ne tüzeld el. Nemcsak azért, mert nagyon büdös, hanem a környezetre is rendkívül káros.

Gondolj a környezetre

Nagyjából ugyanannyi erőfeszítéssel jár, mint a szemét eltüzelése, de sokkal környezetkímélőbb, ha szelektíven kezded el gyűjteni a hulladékot, így később elviheted ezeket például egy szelektív hulladkégyűjtő szigetre, ahonnan nagyobb valószínűséggel viszik el a szemetet. Ezek rendszerint áruházak, bevásárlóközpontok mellett állnak, tereken, útkereszteződésekben is találhatsz belőlük, hiszen általában könnyen megközelíthető helyeken vannak.

Általában ötféle konténert találsz egy ilyen szigeten: műanyag, fehér üveg, színes üveg, papír és fém. Értelemszerűen otthon is így kell szétválogatni a szemetet, hogy egyszerűen el tudd helyezni a szelektívben. A legcélszerűbb öt külön zsákot rendszerbe állítani a különféle típusú szemeteknek.

Érdemes megérdeklődni, hogy az adott területen ki felel a szelektív szigetek ürítéséért. Ha a helyi (a Zöld Híd esetében csődközeli) szemétszállító cég végzi ezt is, akkor sincs akkora baj: egyfelől ezek a konténerek viszonylag nagyok, sokára telnek meg, addig pedig hátha megoldódik a helyzet. Sokat segít a helytakarékosságban, ha mindent, amit csak lehet (PET-palack, alumínium doboz, papírdoboz) kilapítasz, mielőtt a kukába dobod!

Máshova is viheted

Másik megoldásként ott vannak a hulladékudvarok is, ahol bárki leadhatja a szemetét. Magyarországon jelenleg több mint 50 ilyen üzemel, az interneten könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebbi telepet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az FKF például 17 ilyet üzemeltet, ezek listáját itt találod. Ha itt akarod leadni a szemetedet, ahhoz kelleni fog egy budapesti lakcímkártya: ha neked nincs, akkor szükséged lesz valakire a családból, ismerősök közül, aki a fővárosba van bejelentve, és elkísér.

Fontos, hogy a hulladékudvarok csak hulladékfajtánként különválogatott, nem szennyezett hulladékokat vesznek át!

A szelektíven kívül az ilyenekbe hungarocellt is vihetsz, emellett veszélyesnek minősülő hulladékot, elektronikai szemetet is kezelnek, és pár helyen zöldhulladékot is átvesznek bizonyos mennyiségben - itt egy összesítő táblázat! Az FKF-nél ingyenesen leadható kvótákat pedig itt találod.

Így kezeld a lebomló hulladékot

Nem muszáj feltétlenül elégetni a zöldhulladékot! Annak elásásával, komposztálásával sokat segíthetsz a kerted talaján is. A komposztáláshoz már a boltokban is lehet kapni gyűjtőládákat, de akár otthon is ácsolhatsz egyet a zöldhulladéknak! Fontos, hogy javarészt a kupac aljára kerüljenek a barna hulladékok (gallyak, faágak és a többi) feldarabolva, kívülre pedig a zöld növényi maradékok. Egy jobb, műanyag komposztáló ládát már 10-15 ezer forintért tudsz venni a barkácsáruházakban, de ha nem akarsz ennyit költeni, akkor akár az otthon fellelhető faanyagokból is készíthetsz egy kellően nagyot! Bármelyik opciót is választod, fontos felmérni, hogy mekkora a kerted, mennyi hulladékot kellene elhelyezni a ládában. Egy 3-400 négyzetméteres, fás kertre például már ajánlatos legalább egy 1-1,5 köbméteres komposztálót beszerezni, vagy építeni.

Ételmaradékot semmiképp se tegyél a komposztba! Sokan azt is szimplán elássák - ha ebben gondolkodsz, érdemes mély gödröt ásni a szagok elkerülése végett -, de kereshetsz a közelben olyat, aki állatokat tart, és tudja hasznosítani a megmaradt ételeket. Esetleg a rászorulóknak is segíthetsz a fölösleges étellel ahelyett, hogy kidobnád!

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?