13 °C Budapest
A pesti elit luxusélete: 400 milliós penthouse, 50 milliós garzon

A pesti elit luxusélete: 400 milliós penthouse, 50 milliós garzon

2018. szeptember 19. 05:26

Nincs mese, a fővárosban egyre nagyobb igény mutatkozik a luxuslakásokra. Nem hiszed? Nos, a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatsorának elemzése alapján arra jutottunk, hogy a 100 millió forint feletti árkategóriában 419 eladó lakóingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2423 darabot. Ennél persze jóval összetettebb a kép. Mutatjuk a részleteket.

Megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei második negyedévére vonatkozó adatsora, amely alapján leszögezhetjük: a fővárosban egyre nagyobb igény mutatkozik a luxuslakásokra. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei már 419 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 21200-at (az előző negyedévben 422 fejlesztésben több mint 20900 lakást számlált a riport). A riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum pedig azt is megállapította, hogy a fővárosban jelenleg egy átlagos új építésű eladó lakás

  • alapterülete 73,7 négyzetméter;
  • négyzetméterára pedig 849,5 ezer forint.
Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként több mint 174 ezer forintos árdifferencia, egy 70 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan bő 12 millió forintot spórolhat valaki, ha a folyó keleti oldalán keres új otthont magának.

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. kerület ugyanis majdnem 400 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes I. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az XII., és a II. kerület, Pesten pedig a VI., VII. kerületek, ahol átlagosan 909 ezer és1,17 millió forintos fajlagos árral találkozhatnak a nézelődők.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A XI., III., VIII., XIII., és IX. kerületek némileg lemaradnak a listavezetőktől, itt 805-880 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklődők. Budapest többi kerületében 480-720 ezres egységár között vásárolhatunk, az olcsóbb árcédula többnyire a városközponttól meszebb található lokációk esetében jellemző. A legolcsóbb kerület a XXIII., ahol egy 70 négyzetméteres, új építésű lakáshoz már alig több mint 34 millió forintért hozzá lehet jutni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

De érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is. Kiderült ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Sőt, a Budapesti Lakáspiaci Riport friss adatai szerint újabb trendváltozásról is beszélhetünk. A jelen állás szerint, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokig egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 61 négyzetméter fölött fordul a kocka, és növekedésnek indulnak az egységárak. A korábbi trend változásáról pedig amiatt beszélhetünk, mivel az elmúlt években publikált jelentések esetében a fajlagos árcsökkenés fordulója még a 81-100 négyzetméteres kategóriával történt.

Végezetül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projekt irányára bő 642 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint egyértelmű, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra a fővárosban. Az összesítés szerint a 400 millió forintnál drágább kategóriában 3, a 300 milliónál drágáb kategóriában 15, a 200 millónál drágább kategóriában 61, a 100 millió forint feletti árkategóriában 419 eladó lakóingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2423 darabot.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?