15 millióért vennél lakást? Mutatjuk, hol keresgélj!

15 millióért vennél lakást? Mutatjuk, hol keresgélj!

2018. május 29. 14:02

Budapesten alig pár tucat ingatlan akad 15 millió forintért, ezek többsége is a külső pesti kerületben található. Vidéken ezzel szemben az 50 ezer főnél kisebb településeken értékesített ingatlanok legalább kétharmadát, az 5 ezer főnél kisebb településeken pedig négy ingatlanból hármat 15 millió forint alatt adtak el.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az Otthon Centrum hálózatán keresztül idén mintegy 1300 ingatlan kelt el 15 millió forint alatt. Az agglomeráció településeinél az értékesített ingatlanok 16,2 százaléka nem került többe 15 millió forintnál, ugyanakkor az alacsonyabb összegű adásvételek nagyobb része az agglomeráció keleti-délkeleti részében történt.

A panellakások esetében Budán és a Belváros XIII. kerületében ezért a pénzért idén már nem lehetett panellakást kapni, de a külső kerületekben is elvétve akadt egy-egy darab. Ezzel szemben a Közép-Magyarország régión kívül az emberek kedvükre válogathattak, ugyanis minden településkategóriában az értékesített panelek legalább 85 százaléka az értékhatárba beleesett. Pest megyében pedig ez az ingatlantípus kevésbé jellemző.

A téglalakások esetében egy fokkal jobb a helyzet a fővárosban, de ezért a pénzért elfogadható állapotú lakást inkább csak a pesti peremkerületekben lehet kapni, ahol minden ötödik lakás az értékhatár alatt kelt el. A belvárosban ugyan minden tizedik lakás nem került többe 15 millió forintnál, azonban ezek állapota többségében leromlott, felújításra szoruló. Budán viszont ezért a pénzért senkinek sem sikerült lakáshoz jutnia.

Az agglomerációban 15 millió forint alatt idén értékesített lakások 15 százaléka talált új tulajdonosra. A vidéken értékesített állományban a legnagyobb arányban a 25-50 ezer lakosú településeken akadt az összeghatár alatti értékesítés, ahol a lakások 92 százaléka beleesett az értékintervallumba, ami nagyobb az 5 ezer főnél kisseb települések 82 százalékos arányánál is. A régióközpontokban tízből hat ingatlan esetében fizettek maximum 15 millió forintot a vásárlók.

Budapesten családi ház nem kapható 15 millió forint alatt, Pest külső részein és az agglomerációban viszont minden ötödik családi házat értékesítettek ennél alacsonyabb áron. Az 5 ezer főnél kisebb településeken viszont az értékhatártartományba négyből három ingatan belefért, míg a régióközpontokban ez az arány csak 38 százalék volt, a többi városban pedig legalább 50 százalék.

Az Otthon Centrum aktuális kínálatában szereplő lakóingatlanok 24 százalékát kínálják maximum 15 millió forintért, ami arányaiban 16 százalékkal kevesebb, mint az idén vásárolt lakások esetében mért érték. Mindez jól jelzi, hogy január óta érezhetően tovább drágultak a lakóingatlanok.

Panellakás például Budapest egész területén nem akad 15 millió forint alatt és téglalakás is csak külső pesti kerületekben van,

ahol a kínálat 10 százaléka beleesik az összeghatárba (Budán és a belvárosban ez az arány 1 százalék).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vidéki városokban is érezhetően apadnak az olcsóbb ingatlanok. Az 50 ezer főnél népesebb városok panel kínálatának kétharmada ugyan még 15 millió forint alatt van, de az értékesített ingatlanhoz képest ez 15-20 százalékos csökkenést jelent. Ennél is látványosabban apadt az olcsóbb téglalakások aránya vidéken. Az 50 ezer főnél kisebb városokban a kínálat fele ugyan az értékhatár alatt van, ez azonban arányaiban harmadával kevesebb az értékesített lakásállományhoz képest, sőt a 25-50 ezer fős városokban közel felével kisebb ez az arány. A megyei jogú városokban pedig a kínálat már csak harmada van 15 millió forint alatt és ez az értékesített állományhoz képest szintén harmadával kevesebb ingatlant jelent.

{{BANK360BANNER_LTP}}

15 millió forintnál nem drágább családi ház Budapesten belül csak a pesti peremkerületekben akad, ott is csak a kínálat 4 százaléka, amely a már értékesített lakások arányaihoz képest 15 százalékkal kevesebb lakást jelent. Aki siet, az agglomerációban találhat még valamit: ott a kínálat 11 százaléka nem haladja meg a 15 millió forintot. Közép-Magyarországon kívül az 50 ezer főnél kisebb települések kínálatának közel fele nem drágább 15 millió forintnál, ez azonban az értékesített állományhoz képest 20 százalékkal alacsonyabb arány, míg a nagyobb városokban a kínálat csupán harmada, a régióközpontokban negyede nem drágább 15 millió forintnál (tehát a családi házak többsége már a vidéki nagyvárosokban is drágább).

Mégis milyen lakást lehet 15 millió alatt venni?

15 millió forintnál nem drágább téglalakásra budapesti példa a VIII. kerületi Orczy tér közelében 100 éve épült, 26 négyzetméteres, mellékhelyeséget nem tartalmazó lakás. A XVIII. kerületi Liptáktelepen viszont 30 négyzetméteres, felújított, földszinti lakás is kapható ezért a pénzért. Budapesttől távol már más a helyzet.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Pécsett például 80 négyzetméteres, igaz, felújításra szoruló, teraszos lakás kapható 15 millió forintért. A nyugat-magyarországi Csepregen ebből a pénzből egy négylakásos társasházban kiváló állapotú, 51 négyzetméteres, kétszobás lakás vásárolható garázzsal és közös használatú kerttel.

Aktuálisan kínált panellakásokra egész Közép-Magyarország régióban példa sem említhető. Budapesten akad néhány példa családi házra, mely közül említést érdemel a XVIII. kerületi Liptáktelepen, 36 négyzetméteres, egy szobás ház. A másik véglet pedig a Nyíregyházához közeli Sényőn, kiváló állapotú, 79 négyzetméteres, kétszobás családi ház, amely szintén 15 millió forintba kerül.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20