28 °C Budapest
Vége a hagyományos családoknak: ennyi magyar született házasságon kívül

Vége a hagyományos családoknak: ennyi magyar született házasságon kívül

2018. április 16. 16:45

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2016-ban az újszülöttek közel fele házasságon kívül látta meg a napvilágot. De hogy állunk ezzel az adattal a többi EU-s tagországhoz képest és mekkora volt ez a mutató 2004-ben, amikor csatlakoztunk az unióhoz? Mutatunk mindent.

2016-ban a KSH adatai szerint 93 ezer élveszülés történt Magyarországon. Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának adatai szerint e gyermekek 46,7 százaléka házasságon kívül látta meg a napvilágot, ami óriási elmozdulás 2004-hez képest, amikor ez a mutató csupán 34 százalék volt.

12 évvel ezelőtt tehát csupán minden harmadik, ma minden második gyermek születik házasságon kívül Magyarországon.

A házasságon kívüli szülések a legnagyobb népszerűségnek Franciaroszágban örvendenek, ott 10-ből 6 gyerek (59,7%) születik ilyen körülmények közé. Több gyermek születik házasságon kívül, mint házasságokban Franciaországon kívül Bulgáriában (58,6%), Szlovéniában (58,6%), Észtországban (56,1%), Svédországban (54,9%), Dániában (54%), Portugáliában (52,8%) és Hollandiában (50,4%).

A legalacsonyabb arányt ezzel kapcsolatban Görögországban (9,4%), Horvátországban (18,9%), Cipruson (19,1%) és Lengyelországban (25%) mérték.

2004 és 2014 között az EU-s átlag 32,1 százalékról 42 százalékra módosult, tagállami szinten a legnagyobb változás egyértelműen a Pireneusi-félszigeten ment végbe, ugyanis Portugáliában 29,1 százalékról 52,8 százalékra ugrott ez a mutató (+23,7 százalékpont), Spanyolországban pedig 25,1 százalékról 45,9 százalékra emelkedett (+20,8 százalékpont).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdekes, hogy az adatok sehol sem csökkentek 5 százalékpontnál nagyobb mértékben, Lettországban ment szembe legerőteljesebben az európai trenddel: náluk 45,3 százalékról 40,9 százalékra csökkent azoknak a kisbabáknak az aránya, akik házasságon kívül jöttek a világra. Mutatjuk az összes EU-tagot:

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05