26 °C Budapest

Pokollá teszi a gyereked az éjszakád? Hét lépésben itt az ingyenes megoldás

2018. január 8. 14:31

Rengeteg szülő küzd azzal, hogy a gyereke nem hajlandó egyedül aludni a szobájában, vagy ha el is alszik egyedül, az éjszaka folyamán átoson a szülői szobába, és ott éri a reggel. Mutatunk egy hétlépéses módszert, amelynek segítségével rászoktathatod a gyerekedet arra, hogy egyedül aludjon. A legjobb az egészben, hogy a módszer megvalósítása ingyen van, bár türelem az kell hozzá.

Sokan alszanak együtt gyermekeikkel, és van, akiket ez egyáltalán nem zavar. Amennyiben te nem ehhez a csoporthoz tartozol, de rendszeresen melletted ébred a gyereked, akkor mutatunk egy módszert, amellyel elősegítheted, hogy ez megváltozzon.

1. Magyarázd el, hogy mi következik

Először is, ne anélkül kezdj bele az alvási rutin megváltoztatásába, hogy nem beszéltél a gyerekeddel. Magyarázd el neki az életkorának megfelelő szinten, hogy mi lesz mostantól, ha éjszaka átjön a te szobádba.

2. Értesd meg vele, hogy mit szeretnél elérni

Főleg azt fontos elmagyarázni a gyerekednek, hogy ez nem egy átmeneti változás, hanem hogy mostantól ez lesz. Amennyiben megijedne a beláthatatlan időszaktól, változtasd olyan feladattá a saját szobában alvást, amit kezelni tud. Ilyen lehet, hogy csak akkor keljen fel az ágyából, amikor szólsz neki, vagy ha felébred és még sötét van, akkor aludjon tovább a saját ágyában.

3. Ellenőrizd, hogy jól érzi-e magát a szobájában

Vannak gyerekek, akik félnek a sötéttől, ilyenkor egy éjszakai alvólámpa vagy akár az előszobában égve hagyott villany is oldhatja a szorongást. További megoldás, hogy családi képeket teszel a falára, esetleg kikéred a véleményét a dekorációról, és az alapján rendezed be a szobáját, amit ő szeretne.

4. Napközben is töltsetek időt a hálószobájában

Ne csak akkor legyen napközben a szobájában, ha épp büntetésben van vagy ha már elküldted aludni, mert akkor csak negatív dolgokkal kapcsolódik össze a tudatában a hálószoba. Játssz vele a szobájában is, ne csak a nappaliban.

5. Aludj a szobájában néhány napot

Cserébe azért, hogy nem jön át a szülő szobájába éjszaka, aludj néhány estét vele, az ő szobájában. Ez segíthet a gyereknek abban, hogy amikor felébred este, akkor vissza tudjon aludni a saját ágyában.

Azonban ez az időszak ne tartson tovább két-három éjszakánál, különben ezt fogja megszokni, és csöbörből vödörbe estél.

6. Mindig vidd vissza őt a szobájába

Ha azt követően, hogy te már nem alszol a szobájában, még mindig átjön a szülői szobába éjszaka, ne hagyd, hogy ott maradjon. Nézd meg, hogy nem kell-e pelenkát cserélni, esetleg nem szomjas-e, majd kísérd vissza a szobájába. Az ágyába már egyedül másszon vissza, és várd meg a szobájában vagy az ajtaja előtt, hogy újra álomba essen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha nem akarsz néhány napig a gyerekkel aludni, akkor az előző lépést akár ki is hagyhatod.

7. Maradj türelmes és következetes

Ha a gyereked hozzászokott, hogy a saját szobájában kezdi, de a tiédben fejezi be az éjszakát, akkor sokáig eltarthat mire ez megváltozik. Légy türelmes és következetes, azaz a hatos pontot addig ismételgesd, amíg már magától vissza nem alszik a szobájában, ha felébred.

Akár két hétre is szükség lehet ahhoz, hogy elkezdődjön a változás a gyerek alvási szokásaiban, így csak akkor kezdd el a folyamatot, ha megszakítás nélkül lesz időd végigcsinálni.

(HuffPost)

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?