12 °C Budapest
Te is így használod otthon a hűtőt? Veszélyes lehet!

Te is így használod otthon a hűtőt? Veszélyes lehet!

2017. december 21. 18:00

Itt vannak az év végi ünnepek, a családi, baráti összejöveteleket kísérő nagy lakomák. Ilyenkor igazi kihívást jelent minden alapanyagnak és elkészült ételnek megfelelő helyet találni - még a legnagyobb hűtők is szűkössé válhatnak. Az ünnepi menü megtervezésekor azt is érdemes átgondolni, hogy - egészségünk védelme és az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében - melyik maradékot tudjuk biztonságosan felhasználni, illetve a felhasználásig hol és hogyan tároljuk biztonságosan az ételeinket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
"A nagybevásárlást követően - hasonlóan az éttermek konyháihoz - érdemes külön tárolni a nyers húsokat, halakat, külön a zöldséget és a gyümölcsöt, és külön a fogyasztásra kész élelmiszereket

- tanácsolja Budai Nikoletta, az LG háztartásigép-szakértője. A hagyományos hűtők felső polcán kevésbé van hideg, ezért ott a süteményeket célszerű elhelyezni.

Fontos úgy becsomagolni a nyers húsokat és halakat, hogy a belőlük kicsepegő lé ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A főtt ételeket csak azt követően rakjuk hűtőbe, hogy legalább szobahőmérsékletűre hűltek. A kellemetlen szagok elkerülésének érdekében rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e romlott élelmiszer a hűtőben, tiszta-e a belső tér, az aromásabb ételeket pedig alaposan csomagoljuk be.

Az olyan különleges megoldások, mint a hűtőajtón elhelyezett kisebb ajtó, vagy adott esetben koppintásra átlátszóvá váló üvegajtó az energiatakarékosságot és az ételek frissen tartását szolgálják, hiszen nem kell kinyitni a készülék ajtaját és ezzel kiengedni a hideget ahhoz, hogy meggyőződjünk a hűtőnk tartalmáról.

A megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz is, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást. A száraz, de nem dohos pékáruból panírmorzsa készíthető, a megmaradt kifli vagy kalács pedig remek mákosguba-alapanyag lehet. A már több napos hideg sülteket ne próbáljuk úgy "megmenteni", hogy salátának használjuk fel és még ezen állapotukban napokig tároljuk. A majonézes saláták, nyers tojással készült ételek néhány nap után akkor is veszélyessé válhatnak, ha ízük, állaguk, szaguk még nem ad okot a gyanakvásra.

A főtt ételek esetében a fő szabály az, hogy hűtőben is legfeljebb két-három napig tároljuk, fogyasztás előtt pedig alaposan forrósítsuk át. A savanyú káposztás, paradicsomos ételek - savanyúbb kémhatásuknak köszönhetően - tovább eltarthatóak, viszont a halak gyorsan romlanak, ezért frissen fogyasztandók. A halászlé jól bírja a fagyasztást, de fogyasztás előtt alaposan forraljuk át.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20