24 °C Budapest
A legtöbben ezért dobják el az otthonukat, és keresnek másikat

A legtöbben ezért dobják el az otthonukat, és keresnek másikat

2017. december 16. 09:06

Egy friss felmérés szerint az elmúlt 6 évben sokat változott a lakásvásárlók és eladók motivációja. Az is változott, ki, milyen ingatlant keres.

A Duna House 2011. III. negyedévétől kezdődően gyűjt adatokat az ügyfélprofil jellemzésére, melyet a havonta megjelenő Barométer kiadványában be is mutat. Jelen vizsgálatban ettől az időponttól kezdődően néztük meg hogyan is alakultak az egyes vásárlási és eladási okok a teljes eladás százalékában, illetve darabszámban.

Az eladás okának hátterében vidéken legnagyobb arányban az örökölt ingatlan értékesítése és a nagyobb ingatlanba költözés áll. Ez a két indok rendszeresen, mintegy 5 százalékponttal, gyakoribb, mint a többi eladási motiváció. Az előtörlesztés miatti eladások vidéken 2012. II. felére lecsökkentek, ennek aránya azóta bőven 5 százalék alatti. Egyre több eladás hátterében a kisebb ingatlanba költözés áll vidéken. A válás és a generációs össze- illetve szétköltözések közel azonos arányban vannak jelen, arányuk 5-8 százalék körüli.

Budapesten az eladók legnagyobb aránya nagyobb lakásba költözés miatt értékesíti meglévő ingatlanát, melynek aránya az elmúlt másfél évben meghaladta a 35 százalékot. Sokat csökkent azoknak az aránya, akik örökölt ingatlant értékesítenek, az elmúlt néhány hónapban már a kisebb lakásba költözők aránya is magasabb volt. A fővárosban sokáig 5százalék körüli volt az előtörlesztés miatti értékesítés, a legutóbbi adatok alapján azonban arányuk már csak 1-2 százalék.
Vidéken a vevők legnagyobb hányada 2015. óta nagyobb lakásba költözik. Ezzel egyidőben lecsökkent az első lakást vásárlók aránya.

A nagyobb lakásba költözőkhöz hasonlóan nőtt a befektetők aránya is, viszont csökkent azoknak a vevőknek az aránya, akik kisebb lakásba költöztek.

Budapesten közel sem olyan magas a nagyobb lakásba költöző vevők aránya, mint vidéken. A vásárlás mögött meghúzódó okok közül csak a harmadik leggyakoribb, a vidéki 20 százalék feletti arányhoz képest a fővárosban csak 15 százalék körüli értékkel bír. 2014. közepéig az első lakásukat vásárlók voltak jelen legnagyobb arányban a budapesti ingatlanpiacon, 2014. végétől azonban a befektetők aránya gyors emelkedésnek indult. Ettől az időponttól kezdődően egyértelműen a befektetések dominálnak a fővárosban, a befektetési célú vásárlások aránya jelenleg eléri a 40 százalékot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A befektetésként vásárolt ingatlanok mérete Budapesten a vizsgált időszak alatt szinte semmit nem változott, átlagosan 50-60 négyzetméteres lakásokba fektetnek évek óta, a leggyakoribb vásárolt méret kereken 50 m2.

Az árakról ilyen fokú állandóság már nem mondható el a Budapesten befektetésként vásárolt ingatlanok esetében. A pontos összevethetőség érdekében a 2017. III. negyedév előtti értékeket a Duna House Országos Lakásindexével korrigáltuk. 2011-ben 419 ezer forint volt az átlagos négyzetméter ára a befektetéseknek. Ezt követően 2012-ben és 2013-ban is 400 ezer forint alatt maradt az átlagérték, majd 2014-től gyors ütemben növekedni kezdett. 2016-ban már az 500 ezer forintos átlag négyzetméter árat is meghaladta a befektetők által vásárolt lakások értéke, 2017-ben pedig megközelítette az 550 ezer forintos értéket is.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?