21 °C Budapest

Íme, Orbán és Lázár panelmenyországa: terveken a luxustelep

2017. június 1. 14:28

Ugyan elemzői számítások szerint őrültség Orbán és Lázár új "panelprogramja", az ötlet korántsem mondható kuriózumnak. Európában ugyanis bőven találhatunk már megvalósult, átfogó panel-rehabliitációs fejlesztéseket. Nézzük a legismertebbeket.

Érdekes panelprogram vízióját vetette fel a Modern Városok Program utolsó, Hódmezővásárhelyen megtartott állomásán Orbán Viktor. A miniszterelnök ugyan részletekbe nem bocsátkozott, csak annyi árult el, hogy visszabontási programot indítanak,

ha a lakók mindegyike áldását adja erre, akkor Hódmezővásárhely lehet az a város, ahol megpróbálkoznak azzal, hogy a tízemeletes panelházakat nem csak felújítják, de felsőbb szintjeiket vissza is bontják.

Az ötlet amúgy nem új: bő egy évvel ezelőtt már Lázár János is bedobta, hogy időszerű lenne a korszerűtlen lakótelepi lakásokban élők kertes házakba költöztetése. Mint azt a miniszter, a 2016. április 14-i Kormányinfón elmondta: a felújítás nem feltétlenül a legjobb megoldás, mivel ezek a panelházak 30-40 éve épültek, és az életciklusuk végére értek.

Ahhoz kell támogatást biztosítani, hogy az emberek ki tudjanak költözni (...) Nem kényszer, nem törvényi előírás; ösztönzés, támogatás segítségével lehetőséget kellene biztosítani ahhoz, hogy minél többen kertes övezetben éljenek

- fogalmazott tavaly Lázár.

A miniszternek persze arról is volt elképzelése - és ez egybecseng a most kommunikált üzenettel -, mihez is kellene kezdeni az esetlegesen üresen maradt épületekkel.

A kormánynak mérlegelnie kell azt, hogy amikor többszázezer üres ingatlan van Magyarországon - ugyanabban a városban, ahol az élhetetlen panel van például -, akkor ad-e támogatást ahhoz, hogy valaki a panellakása helyett kertes házat vásároljon. Utána ezt a panellakást vissza lehet bontani - Németországban van erre példa, hogy magasházakat visszabontottak háromemeletesre vagy ötemeletesre, megpróbálták ezzel élhetőbbé tenni -, vagy ha teljes egészében kiürítésre kerül, akkor el is lehet bontani

- vélekedett a 2016-os Kormányinfón a miniszter.

A Porfolio elemzői nemrég kiszámolták, őrültség Orbán és Lázár panelbontási ötlete. Véleményük szerint csak a lakások megvásárlása vagy helyettük új házak építése 700-1000 milliárd forintba kerülne. Ehhez jönne még hozzá a kivitelezés ennél is lényegesen magasabb költsége, több ezer milliárd forinttal - írták.

Bontás vagy visszabontás?

Mivel Magyarországon jelenleg 777 ezer lakott lakás van panelépületekben - ebben él a lakosság 20 százaléka, vagyis közel 2 millió ember - ezért rendkívül fontos alaposabban is górcső alá venni, mihez is lehetne kezdeni ezekkel az épületekkel. Ahogy Orbán Viktor és korábban Lázár János is fogalmazott, akadnak példák bőven Európában panel-rehabilitációra. A bontás-visszabontás opcióknál azonban jóval színesebb a lehetőségek tárháza. Nézzük!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szlovák megoldás

Tavaly jelent meg például a világ egyik leglátogatottabb építészeti portálján a szlovák GutGut tervező iroda panel-rehabilitációs elképzelése. A koncepció szerint - ahogy az az alábbi videóban is látható - az energetikai korszerűsítés mellett teljesen átstrukturálnák az épület belső elrendezését, de jelentősen módosulna a homlokzati megjelenés is.

Az igazi rezsicsökkentés

A németeroszági Ludwigshafen "paneljai" is bőven rácáfolnak Lázár János panelekről - főként azok energetikai felújíthatóságáról - alkotott véleményére. A ’70-es években épült társasházak esztétikai felújítása mellett ugyanis sikerült elérnie a tervezőknek azt is, hogy a lakóknak ma gyakorlatilag nem kell a fűtésért fizetniük. Ezt korszerű hőszigeteléssel, valamint épületgépészeti megoldásokkal - például napelemes rendszerrel - valósították meg.

Komplett várorsészek rehabilitációja

Szakmai egyeztetéseken gyakorta szokták pozitív példaként felhozni Brandenburg legnagyobb lakótelepének rehabilitációját. A grandiózus program keretében az egykori 12 emeletes (12 ezer lakást építettek 1976 és 1986 között), szürke épületeket szétkapták, majd a legmodernebb építészeti, és energetikai megoldásokat követve új, 3-5 szintes villákkal tarkított, élhető városrészt alkottak meg.

De szintén követendő példát mutat a Berlin Reinickendorf városrészében fekvő 16 ezer lakásból álló lakónegyed rehabilitációja is. Itt egy 1985-ben indult szövetségi program keretében nemcsak műszakilag, illetve esztétikailag újították (és újítják a ma napig) fel az épületeket, de új városközpontot is létrehoztak. A városrész a programnak köszönhetően annak ellenére is őrzi népszerűségét, hogy itt is jelentkeznek az általánosnak tekinthető szociális problémák, mint például az elöregedés, vagy a bevándorlók betelepedése. Kíváncsiak lennénk, sikerülne-e ugyanez például Miskolcon, Dunaújvárosban, vagy a budapesti Havanna lakótelepen is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem