2 °C Budapest

Megvan a tuti recept: így szűnne meg egy csapásra a munkaerőhiány

2017. március 25. 14:02

A lakásfejlesztők számára a legnagyobb kihívás a munkaerőhiány és a kivitelezési költségek emelkedése, de a csökkentett áfa jövőjével kapcsolatban is nagy a bizonytalanság - értettek egyet a pénteki Portfolio Lakás konferencia 2017 szakértői.

Március 24-26 között kerül megrendezésre a budai Millenáris B épületében Magyarország legnagyobb lakáspiaci kiállítása és vására, a Lakás2017. Az INGYENES eseményen mintegy 70 kiállító, köztük rengeteg új lakóprojektet fejlesztő cég és ingatlanpiaci szereplő mutatja be kínálatát.

Ki fogja megépíteni a lakásainkat?

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a hazai, döntően építőipari munkaerőpiaci kihívásokról beszélt. Jelenleg a magasépítésnek a 2007-2008-as kapacitásokhoz képest az idén 110-120 százalékon kell teljesítenie, míg a rendelkezésre álló kapacitás csak 90 százalékát teszik ki az akkorinak, a dolgozók esetében pedig 10-15 százalékkal alacsonyabb számról lehet beszélni.

Magyarországon az állami megrendelések és magánmegrendelések 50-50 százalékos arányt képviselnek, nyugaton ez az arány 30, illetve 70 százalékos, ami sokkal egészségesebb. Ez azonban azt mutatja, hogy nem mindegy, mikor kezdődnek az állami beruházások. Jelenleg 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, ezért 2017-2018 nem lesz könnyű az építőiparban. Szintén probléma hazánkban az építőipari cégstruktúra elaprózódottsága, ma csak 25 olyan cég van, ahol 200 főnél több alkalmazott dolgozik, 80-90 százaléka az építőipari cégeknek 4 vagy kevesebb embert foglalkoztat.

A szakember szerint nagyon fontos lenne a szakmunkások képzése. Ennek módjai a tematikus képzések, akár a cégek által finanszírozva, a segédmunkások képzése, vagy a külföldön dolgozók hazacsábítása. A szakember szerint 10-ből 5 külföldön dolgozót rögtön haza lehet hozni, ha megfelelő feltételeket kínálnak a számukra, az 5-ből 2-3 még szintén meg lehet győzni, de 2-3-at biztosa elvesztett a hazai építőipar.

Megfelelő bérekre van szükség a szektorban ahhoz, hogy dolgozókat itthon tartsák.

1000-1100 euró lehet az a szint, amivel 8-9 órás munkanapok mellett ezt el lehetne érni.

Együttműködésre lenne szükség a piac szereplői között, emellett konzultációkra, a tervezők számára kötelező gyakorlati képzésére is, valamint megfelelő oktatásra és továbbképzésre is a szakmunkások számára.

Ezen kívül nagyon fontos lenne a szektor számára reális árazás, akár az építőanyagok akár a kivitelezési munkák terén. A szűk években nehezen tudta magát eltartani a magasépítés, kevés a tartalék, sokan visszaélhetnek ezzel, elszaladhatnak az építkezési árak, ami miatt építkezések maradhatnak el.

A hazai lakáspiac jegybanki szemmel

Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója szerint Budapesten egy év alatt közel 23 százalékot emelkedtek a lakásárak, 2014 óta pedig 60 százalékos volt a növekedés. A tranzakciókat illetően, az elmúlt egy év alatt elérte a 150 ezret az adásvételek száma, ami 17 százalékos növekedést az egy évvel korábbi értékhez képest. A növekedésben a külföldi vásárlók arányának növekedése is szerepet játszott, főként a kínai vásárlók száma nőtt meg, elsősorban a főváros belső kerületeiben. Az új lakások száma is dinamikusan bővül, de a kínálat a munkaerőhiány miatt nehezen tud csak lépést tartani a növekvő kereslettel. A lakásárak emelkedése az MNB számításai szerint egyelőre összhangban van a lakáspiaci folyamatokkal, a piacon egyelőre nincs túlfűtöttség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit hoz a jövő?

A 2018-ban induló fejlesztéseknél már kérdéses, hogy be lehet-e fejezni az építkezést 2019 végéig, ezért akkortól válik igazán fontossá a csökkentett áfa jövőjének kérdése - mondta el Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója. A szakértő szerint a generálkivitelezők hiánya miatt sok fejlesztő több alvállalkozóra szétbontja a fejlesztést, ami csökkenti a kitettséget és biztosítja, hogy az építkezés valóban elkészülhessen. A mostani időszak főként az építési engedélyek terén átláthatatlan, ami nem kedvez az új - esetleg külföldi - fejlesztők piacra lépésének A hazai piacon sokkal nagyobb átláthatóságra lenne szükség.

Nagyon kicsi az aránya azoknak, akik jelenleg hitelből vásárolnak ingatlant, de a lakáspiac kedvező folyamatai miatt a lakáshitelek számának növekedése várható - mondta el Nagy Gergely, az OTP Csoport Budapesti Régiójának ügyvezető igazgató-helyettese. A szakember szerint a következő években a kedvező kamatkörnyezet miatt egyre több befektető is vásárolhat hitelből. Úgy véli, 25-30 ezer fölé várhatóan nem megy az évente átadott új lakások száma. A fejlesztések finanszírozásában nagy szerepe van a bankoknak, mivel kevés az olyan fejlesztő aki önerőből tudna fejleszteni.

A munkaerőhiány újabb cégek belépését ösztönözheti a piacra, de a környező országokból is jelentős számban érkezhet új munkaerő - véli Nagygyörgy Tibor MRICS, a Biggeorge Property tulajdonos-vezérigazgatója. A befektetők között viszont még kevéssé jellemző a hitelből vásárlók aránya. Az építóipar ösztönzése szempontjából fontos lenne a kiszámíthatóság, amire a jelenlegi alacsony lakásáfa meghosszabbítása jó alapot biztosítana. A kisebb fejlesztőknek is van létjogosultsága a piacon, különösen, ha a piaci optimizmus a jövőben is kitart.

Mind a kivitelezőnek, mind a vásárlónak az az érdeke, hogy teljes mértékben finanszírozott legyen a projekt, hogy az adott lakás biztosan elkészülhessen - tette hozzá Takács Zoltán, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Ha a befektetők mellett a tényleges beköltözői igények is megjelennek a piacon, akkor az új lakások kínálata is stabilan tovább növekedhet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem