7 °C Budapest

Megvan a tuti recept: így szűnne meg egy csapásra a munkaerőhiány

2017. március 25. 14:02

A lakásfejlesztők számára a legnagyobb kihívás a munkaerőhiány és a kivitelezési költségek emelkedése, de a csökkentett áfa jövőjével kapcsolatban is nagy a bizonytalanság - értettek egyet a pénteki Portfolio Lakás konferencia 2017 szakértői.

Március 24-26 között kerül megrendezésre a budai Millenáris B épületében Magyarország legnagyobb lakáspiaci kiállítása és vására, a Lakás2017. Az INGYENES eseményen mintegy 70 kiállító, köztük rengeteg új lakóprojektet fejlesztő cég és ingatlanpiaci szereplő mutatja be kínálatát.

Ki fogja megépíteni a lakásainkat?

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a hazai, döntően építőipari munkaerőpiaci kihívásokról beszélt. Jelenleg a magasépítésnek a 2007-2008-as kapacitásokhoz képest az idén 110-120 százalékon kell teljesítenie, míg a rendelkezésre álló kapacitás csak 90 százalékát teszik ki az akkorinak, a dolgozók esetében pedig 10-15 százalékkal alacsonyabb számról lehet beszélni.

Magyarországon az állami megrendelések és magánmegrendelések 50-50 százalékos arányt képviselnek, nyugaton ez az arány 30, illetve 70 százalékos, ami sokkal egészségesebb. Ez azonban azt mutatja, hogy nem mindegy, mikor kezdődnek az állami beruházások. Jelenleg 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, ezért 2017-2018 nem lesz könnyű az építőiparban. Szintén probléma hazánkban az építőipari cégstruktúra elaprózódottsága, ma csak 25 olyan cég van, ahol 200 főnél több alkalmazott dolgozik, 80-90 százaléka az építőipari cégeknek 4 vagy kevesebb embert foglalkoztat.

A szakember szerint nagyon fontos lenne a szakmunkások képzése. Ennek módjai a tematikus képzések, akár a cégek által finanszírozva, a segédmunkások képzése, vagy a külföldön dolgozók hazacsábítása. A szakember szerint 10-ből 5 külföldön dolgozót rögtön haza lehet hozni, ha megfelelő feltételeket kínálnak a számukra, az 5-ből 2-3 még szintén meg lehet győzni, de 2-3-at biztosa elvesztett a hazai építőipar.

Megfelelő bérekre van szükség a szektorban ahhoz, hogy dolgozókat itthon tartsák.

1000-1100 euró lehet az a szint, amivel 8-9 órás munkanapok mellett ezt el lehetne érni.

Együttműködésre lenne szükség a piac szereplői között, emellett konzultációkra, a tervezők számára kötelező gyakorlati képzésére is, valamint megfelelő oktatásra és továbbképzésre is a szakmunkások számára.

Ezen kívül nagyon fontos lenne a szektor számára reális árazás, akár az építőanyagok akár a kivitelezési munkák terén. A szűk években nehezen tudta magát eltartani a magasépítés, kevés a tartalék, sokan visszaélhetnek ezzel, elszaladhatnak az építkezési árak, ami miatt építkezések maradhatnak el.

A hazai lakáspiac jegybanki szemmel

Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója szerint Budapesten egy év alatt közel 23 százalékot emelkedtek a lakásárak, 2014 óta pedig 60 százalékos volt a növekedés. A tranzakciókat illetően, az elmúlt egy év alatt elérte a 150 ezret az adásvételek száma, ami 17 százalékos növekedést az egy évvel korábbi értékhez képest. A növekedésben a külföldi vásárlók arányának növekedése is szerepet játszott, főként a kínai vásárlók száma nőtt meg, elsősorban a főváros belső kerületeiben. Az új lakások száma is dinamikusan bővül, de a kínálat a munkaerőhiány miatt nehezen tud csak lépést tartani a növekvő kereslettel. A lakásárak emelkedése az MNB számításai szerint egyelőre összhangban van a lakáspiaci folyamatokkal, a piacon egyelőre nincs túlfűtöttség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit hoz a jövő?

A 2018-ban induló fejlesztéseknél már kérdéses, hogy be lehet-e fejezni az építkezést 2019 végéig, ezért akkortól válik igazán fontossá a csökkentett áfa jövőjének kérdése - mondta el Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója. A szakértő szerint a generálkivitelezők hiánya miatt sok fejlesztő több alvállalkozóra szétbontja a fejlesztést, ami csökkenti a kitettséget és biztosítja, hogy az építkezés valóban elkészülhessen. A mostani időszak főként az építési engedélyek terén átláthatatlan, ami nem kedvez az új - esetleg külföldi - fejlesztők piacra lépésének A hazai piacon sokkal nagyobb átláthatóságra lenne szükség.

Nagyon kicsi az aránya azoknak, akik jelenleg hitelből vásárolnak ingatlant, de a lakáspiac kedvező folyamatai miatt a lakáshitelek számának növekedése várható - mondta el Nagy Gergely, az OTP Csoport Budapesti Régiójának ügyvezető igazgató-helyettese. A szakember szerint a következő években a kedvező kamatkörnyezet miatt egyre több befektető is vásárolhat hitelből. Úgy véli, 25-30 ezer fölé várhatóan nem megy az évente átadott új lakások száma. A fejlesztések finanszírozásában nagy szerepe van a bankoknak, mivel kevés az olyan fejlesztő aki önerőből tudna fejleszteni.

A munkaerőhiány újabb cégek belépését ösztönözheti a piacra, de a környező országokból is jelentős számban érkezhet új munkaerő - véli Nagygyörgy Tibor MRICS, a Biggeorge Property tulajdonos-vezérigazgatója. A befektetők között viszont még kevéssé jellemző a hitelből vásárlók aránya. Az építóipar ösztönzése szempontjából fontos lenne a kiszámíthatóság, amire a jelenlegi alacsony lakásáfa meghosszabbítása jó alapot biztosítana. A kisebb fejlesztőknek is van létjogosultsága a piacon, különösen, ha a piaci optimizmus a jövőben is kitart.

Mind a kivitelezőnek, mind a vásárlónak az az érdeke, hogy teljes mértékben finanszírozott legyen a projekt, hogy az adott lakás biztosan elkészülhessen - tette hozzá Takács Zoltán, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Ha a befektetők mellett a tényleges beköltözői igények is megjelennek a piacon, akkor az új lakások kínálata is stabilan tovább növekedhet.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm