26 °C Budapest
Nem sokat segít a béremelés a lakásvásárlókon

Nem sokat segít a béremelés a lakásvásárlókon

2017. február 20. 18:00

A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagkereset 6,1 százalékkal, a nettó pedig 7,8 százalékkal növekedett 2016. január és december között. A bérek növekedésének üteme azonban egyelőre nem sokat segít a lakásvásárlókon. A lakóingatlanok ára ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedett, mint a keresetek, jóllehet a hiteltörlesztők aránya a keresetkehez képest csökkent.

A KSH nemrég publikált adatainak értelmében a bruttó átlagkereset országos szinten 263 200 Ft volt 2016. január és december között. A legmagasabb béreket a pénzügyi és biztosítási területen dolgozók kapták (519 000 Ft), míg a legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás területen kerestek (154 000 Ft). A nettó bérek tekintetében az átlagkereset országos viszonylatban 175 000 Ft volt, családi kedvezményekkel együtt 182 200 Ft. A lakásárak azonban mind az FHB lakásárindexe mind pedig az otthonterkep.hu statisztikái alapján ennél sokkal nagyobb ütemben emelkedtek.

2016-ban a nettó bérek ugyan 7,8 százalékkal nőttek, a lakásárindex és a kínálat átlagár alapján a lakásárak viszont 10-11 százalékkal.

2012-2016 között a nettó átlagkereset évente átlagosan csaknem 4 százalékkal növekedett, ehhez képest azonban az FHB lakásárindex majdnem 7 százalékkal, a kínálati árak pedig 5,4 százalékkal emelkedtek minden évben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az ország egyes részei között mind kereset mind pedig lakásár tekintetében igen lényeges eltérések lehetnek.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy ennyire borús helyzet közepette, mégis mitől pörgött fel ilyen mértékben a lakáspiac. Az utóbbi időszakban megfigyelhető tendencia számos tényező összjátékának köszönhető, úgy mint a csok, a válság utáni újjáéledés, az elhalasztott vásárlások beérése és a kedvező hitelezési lehetőségek.

Sem a kereslet, sem az árnövekedés nem hagy alább a lakáspiacon, miközben a kínálat bővülése még mindig jelentősen elmarad a szükséges ütemtől. Az otthonterkep.hu felmérése szerint az új építésű lakásoknál a kisebb méretek lettek népszerűbbek, a túl magas ár miatt inkább a megfizethetőbb, 45-60 négyzetméteres lakásokat részesíti előnybe a többség. A potenciális vásárlók negyede viszont visszafordul a használt otthonok piacára és inkább ott igyekszik érvényesíteni a kedvezményeket. Itt eleve alacsonyabbak az árak és Budapest kivételével 7-10 százalékot tudnak lealkudni a kínálati árból"

- fűzte hozzá Mester Nándor, az otthonterkep.hu vezető elemzője. A szakértő szerint a reálbér növekedésnek még legalább 4-5 évig kell a tavalyihoz hasonló üteműnek lennie minden évben ahhoz, hogy az új lakások ára elérhető közelségbe kerüljön a vevőjelöltek többségének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A forint alapú hitelek törlesztőrészletei 2012 óta csökkenő tendenciát mutatnak, vagyis a nettó átlagkeresethez képest fordított arányban változtak. Ez azt eredményezi, hogy a keresetből kisebb szeletet kell egy hitel törlesztésére szánni, tehát a lakásvásárlás előtt állók ennek szellemében bátrabban vághatnak bele hiteligénylésbe.

A lakásárak növekedése komoly kihívás elé állatja a vásárlókat. A bérek ugyan valamelyest igyekeznek ezzel lépést tartani, ez azonban úgy tűnik egyelőre csupán halvány próbálkozás. Jó hír azonban, hogy a hitelek törlesztőrészletének aránya csökkent a keresetekhez képest, így a vásárlásoknak van esélyük realizálódni a növekvő árak ellenére is.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?