21 °C Budapest
Fogadjunk, hogy nem tudtad! Ezért fizetsz annyit a villanyért

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Ezért fizetsz annyit a villanyért

2016. december 10. 14:31

Fogyasztóként kevesen tudják, mit is fizetünk pontosan, amikor befizetjük a villanyszámlánkat, azaz miből is tevődik össze az áram ára. Milyen hatással van/volt az árakra a teljes piacnyitás, és mennyire számít drágának a villamosenergia Magyarországon?

Magyarországon a villamosenergia ellátottság 99%-os lefedettségű, azaz nehezen találunk olyan otthont, ahol nincs bevezetve az áram (jellemzően ilyenek az alföldi tanyavilág egyes részei). Az áramár így mindenkit érint, ezért fontos, hogy tisztában legyünk az összetevőivel.

A magyarországi villamosenergia-piacon évekkel ezelőtt megtörtént a teljes piacnyitás, ami számos változást eredményezett, így például az ipari felhasználók teljes köre részére a versenypiaci ár lett a meghatározó. A kormány az eddigi tapasztalatok alapján azonban a lakosságot és a legkisebb ipari felhasználókat, közintézményeket védendően létrehozta az egyetemes szolgáltatási kört, melynek árait komoly árkontroll alatt tartja.

Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltatók csak az árhatósági jogkört gyakorló illetékes miniszter által engedélyezett mértékben, az indokolt költségemelkedés mértékével növelhetik a fogyasztói árat.

Az ár több tételből tevődik össze, ennek csak egyik eleme a termelői ár, vagyis az energia tényleges ára, ehhez jön még több költségelem, így többek között a hatósági árszabályozás szerinti rendszerhasználati díj, adók, járadékok stb. Az energiadíj a villamos energia előállításához szükséges tüzelőanyagok (olaj, gáz, szén, stb.) árváltozását követi. Az ipari felhasználók ettől eltérően a szabadpiacon az áramkereskedőktől, vagy közvetlenül az erőművektől vásárolhatják meg a szükséges villamos energiát, de a legnagyobb felhasználók akár közvetlenül importálhatják is az áramot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Menyire számít drágának?

Az Eurostat adatai szerint a 2015-ös lakossági villamosenergia-díja összehasonlítva az EU-27-ek körében a legmagasabb árat Dániában és Németországban fizetik (30,7 és 29,5 eurócent/kWh), míg a sor végén Bulgária és Magyarország áll (9,4, illetve 11,3 eurócent/kWh összeggel). A hazai lakossági villamosenergia-árak 2012 óta mintegy 20 százalékkal, 36 Ft/kWh-s szintre csökkentek.

A lakosság tényleges vásárlóerejéhez képest ugyanakkor 11 uniós tagállamban is olcsóbb a villamos áram, mint Magyarországon, és Finnországban terheli meg a legkevésbé a polgárok zsebét a villanyszámla. A vásárlóerő-paritáson mért magyar ár (20,5 egység) így is elmarad az uniós átlagtól (21,1).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?