Fogadjunk, hogy nem tudtad! Ezért fizetsz annyit a villanyért

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Ezért fizetsz annyit a villanyért

2016. december 10. 14:31

Fogyasztóként kevesen tudják, mit is fizetünk pontosan, amikor befizetjük a villanyszámlánkat, azaz miből is tevődik össze az áram ára. Milyen hatással van/volt az árakra a teljes piacnyitás, és mennyire számít drágának a villamosenergia Magyarországon?

Magyarországon a villamosenergia ellátottság 99%-os lefedettségű, azaz nehezen találunk olyan otthont, ahol nincs bevezetve az áram (jellemzően ilyenek az alföldi tanyavilág egyes részei). Az áramár így mindenkit érint, ezért fontos, hogy tisztában legyünk az összetevőivel.

A magyarországi villamosenergia-piacon évekkel ezelőtt megtörtént a teljes piacnyitás, ami számos változást eredményezett, így például az ipari felhasználók teljes köre részére a versenypiaci ár lett a meghatározó. A kormány az eddigi tapasztalatok alapján azonban a lakosságot és a legkisebb ipari felhasználókat, közintézményeket védendően létrehozta az egyetemes szolgáltatási kört, melynek árait komoly árkontroll alatt tartja.

Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltatók csak az árhatósági jogkört gyakorló illetékes miniszter által engedélyezett mértékben, az indokolt költségemelkedés mértékével növelhetik a fogyasztói árat.

Az ár több tételből tevődik össze, ennek csak egyik eleme a termelői ár, vagyis az energia tényleges ára, ehhez jön még több költségelem, így többek között a hatósági árszabályozás szerinti rendszerhasználati díj, adók, járadékok stb. Az energiadíj a villamos energia előállításához szükséges tüzelőanyagok (olaj, gáz, szén, stb.) árváltozását követi. Az ipari felhasználók ettől eltérően a szabadpiacon az áramkereskedőktől, vagy közvetlenül az erőművektől vásárolhatják meg a szükséges villamos energiát, de a legnagyobb felhasználók akár közvetlenül importálhatják is az áramot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Menyire számít drágának?

Az Eurostat adatai szerint a 2015-ös lakossági villamosenergia-díja összehasonlítva az EU-27-ek körében a legmagasabb árat Dániában és Németországban fizetik (30,7 és 29,5 eurócent/kWh), míg a sor végén Bulgária és Magyarország áll (9,4, illetve 11,3 eurócent/kWh összeggel). A hazai lakossági villamosenergia-árak 2012 óta mintegy 20 százalékkal, 36 Ft/kWh-s szintre csökkentek.

A lakosság tényleges vásárlóerejéhez képest ugyanakkor 11 uniós tagállamban is olcsóbb a villamos áram, mint Magyarországon, és Finnországban terheli meg a legkevésbé a polgárok zsebét a villanyszámla. A vásárlóerő-paritáson mért magyar ár (20,5 egység) így is elmarad az uniós átlagtól (21,1).

NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?