4 °C Budapest
Néhány jó döntés, és több milliós támogatást kaphatsz

Néhány jó döntés, és több milliós támogatást kaphatsz

2016. november 21. 18:00

Az elmúlt két évben meredeken emelkedtek a lakásárak, így sok ingatlancélokra gyűjtő egyre távolabb került a saját lakás megszerzésétől. Van azonban megoldás, amivel az önerő is hatékonyan növelhető, illetve a vágyott lakás teljes egészében finanszírozható. A legjobb, ha összetett csomagban gondolkodik az ember, mert néhány jó döntéssel több millió forintos támogatás is szerezhető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyarok számára az ingatlan szó szerint létkérdés. A vonatkozó Eurostat felmérés alapján nemzetközi összehasonlításban is dobogós helyen szereplünk a 90 százalék körüli ingatlan-tulajdonlási aránnyal. Nem csoda, ha a megtakarítási célok között is népszerű az ingatlanvásárlás, az OTP Öngondoskodási Index kutatása szerint is előkelő helyen áll a rangsorban. A finanszírozás, a lakás megvétele azonban már sokaknak kihívást jelent.

Az emberek harmada otthon tartja a megtakarítását,

náluk hiába van meg az önerő, ha a vagyongyarapodás nem tud lépést tartani a most tapasztalható ingatlan-áremelkedéssel. Márpedig az elmúlt két évben dinamikusan nőtt a lakáspiac forgalma, a volumen és az árak alig maradnak el a válság előtti időszaktól. Ennek elsősorban az ingatlantulajdonosok örülhetnek, hiszen a kereslet nem csökkent a piacon, sőt, egyre többen vásárolnak befektetési céllal is. Az első, vagy nagyobb lakásra vágyók azonban a vágtató lakásárak miatt nehezebb helyzetbe kerültek - írja közleményében az OTP Bank.

Három lépéses terv

Három lépést kell megtennie annak, aki most akar lakást vásárolni: az önerőt magas hozam mellett kell gyarapítania, a lakásvásárláshoz minimális kockázatú, hosszútávon kiszámítható, kedvező kamatozású lakáshitelt kell választania. Végül ki kell használnia minden az otthonhoz jutást segítő támogatást. 

Az állami támogatású eszközök értéke akár a több milliós nagyságrendet is könnyen elérhetik - ezekről már ugyan sokan hallottak a hírekből, de még sincsenek tudatában, hogy ők is igénybe vehetik. Pedig a néhány milliós támogatásért érdemes azoknak is lakásvásárlásban gondolkodni, akik ma reggel még nem ezzel a gondolattal ébredtek" 

- mondta Kormos Zoltán az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója.

Jóval hamarabb jut a saját tulajdonú lakás kulcsához az, aki tájékozódik a lehetőségekről, tudatosan tervez, és lakáshitelt igénybe véve a megtakarítását, az állami otthonteremtési támogatásokkal együtt használja fel. Kormos Zoltán hozzáfűzte: 

Kezdetnek a lakástakarékpénztár a legjobb megoldás. A család két tagjára kötött szerződéssel és az állami támogatással már négy év alatt összejön egy közel két és félmillió forintos kezdőtőke. A családalapítás előtt állók, vagy a már gyereket nevelő családok a CSOK-igényléssel folytathatják, de a legfontosabb lépés a vásárláshoz felvett kedvezményes lakáshitel." 

A szakértők szerint a hitel esetében érdemes a kamattámogatott változatot, a kiszámítható mértékű, fixált törlesztő részleteket választani. A törlesztéskor pedig beforgatható a munkáltató által biztosított vissza nem térítendő hiteltörlesztési támogatás is. Ez utóbbi akár évi egy millió forinttal is csökkentheti a tartozást, öt éven keresztül.

A lakásárak jövőre tovább emelkedhetnek, bár kisebb ütemben, mint idén, mondják az ingatlanszakértők. A kedvező kamatok és az állami támogatású banki eszközök miatt érdemes azonban lépni, hiszen ezekkel hamarabb válik valósággá a saját lakás.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 17. hétfő
Antal, Antónia
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?