Luxuslakások a fővárosban: Buda és az V. kerület viszi a prímet

Luxuslakások a fővárosban: Buda és az V. kerület viszi a prímet

2016. november 15. 05:53

Az átlagos újépítésű lakás alapterülete 63 négyzetméter a fővárosban, amelyért négyzetméterenként 661 ezer forintot kell kicsengetni - tudta meg a Pénzcentrum a Budapesti Lakáspiaci Riport adataiból. Ennél azonban jóval összetettebb a kép. Mutatjuk a legfontosabb lakáspiaci mutatókat.

A hazai újlakáspiaccal kapcsolatos hírek az elmúlt évekig többnyire a fejlesztések hiányáról, na meg az alacsony keresletről szóltak. Mára azonban ez megváltozott, a fejlesztők egyre aktívabbak, a kereslet óriási és úgy tűnik a következő években is folytatódhat ez a tendencia.

Persze néhány gócponttól (ilyen például Győr, Kecskemét) eltekintve a legnagyobb mozgás ezúttal is a fővárosban van. Budapesten belül pedig rendre a XIII. kerület vezető szerepét emlegetik a szakemberek - felmérések szerint mind a beruházók, mind a vásárlók körében kiemelt célpontnak számít a pesti városrész.

Ennél persze jóval összetettebb a kép!

Jól mutatják ezt a  Budapesti Lakáspiaci Riport adatai is, amelyre nemrég bukkant a Pénzcentrum. Az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index 255 budapesti projektet vizsgált 2016 III. negyedévében. A fővárosi fejlesztésekben pedig több mint 3400 újépítésű lakásról gyűjtöttek adatot az elemzők.

Buda és az V. kerület viszi a prímet

A Budapesti Lakáspiaci Riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum megállapította, hogy a fővárosban az átlagos újépítésű lakás

  • alapterülete 63 négyzetméter;
  • négyzetméterára 661 ezer forint.

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó.

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. ugyanis bő 500 ezer forintot ver rá négyztméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán a 2., a 3. és 11. kerület, valamint Pesten a 6-9. kerületek, ahol az egységárak 600 és 900 ezer forint közül mozognak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A XIII., illetve XIV. kerületek némileg lemaradnak a listavezetőktől, itt 500-600 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklőfők. Budapest többi, főként külső kerületében pedig félmilliós egységár alatt is vásárolhatunk, sőt, a városközponttól legtávolabb eső kerületekben már 400 ezer forint alatt is hozzájuthatunk egy négyzetméternyi új építésű lakáshoz.

De érdekes eredményre vezetett a méretkategóriák szerinti elemzés is. Kiderült ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás lakásokon át, a 2-3 szobás, maximum 80 négyzetméteres lakások felé haladva egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 80 négyzetméter fölött  fordul a kocka. Erre persze lehet magyarázat a 10+10-es CSOK is, hiszen a fejlesztők is szeretnének hasznot húzni az ajándékpénzből.

Végül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projektek egyérteműen az egymillió forintos négyzetméterár felett pörögnek, sőt, némelyik megközelíti a kétmilliót is, hanem az, hogy a fejlesztők megítélése szerint van igény bőven a többszáz milliós lakásokra is. Az összesítés szerint a százmillió feletti kategóriában közel 140 újépítésű ingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 650 darabot.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20