14 °C Budapest
Luxuslakások a fővárosban: Buda és az V. kerület viszi a prímet

Luxuslakások a fővárosban: Buda és az V. kerület viszi a prímet

2016. november 15. 05:53

Az átlagos újépítésű lakás alapterülete 63 négyzetméter a fővárosban, amelyért négyzetméterenként 661 ezer forintot kell kicsengetni - tudta meg a Pénzcentrum a Budapesti Lakáspiaci Riport adataiból. Ennél azonban jóval összetettebb a kép. Mutatjuk a legfontosabb lakáspiaci mutatókat.

A hazai újlakáspiaccal kapcsolatos hírek az elmúlt évekig többnyire a fejlesztések hiányáról, na meg az alacsony keresletről szóltak. Mára azonban ez megváltozott, a fejlesztők egyre aktívabbak, a kereslet óriási és úgy tűnik a következő években is folytatódhat ez a tendencia.

Persze néhány gócponttól (ilyen például Győr, Kecskemét) eltekintve a legnagyobb mozgás ezúttal is a fővárosban van. Budapesten belül pedig rendre a XIII. kerület vezető szerepét emlegetik a szakemberek - felmérések szerint mind a beruházók, mind a vásárlók körében kiemelt célpontnak számít a pesti városrész.

Ennél persze jóval összetettebb a kép!

Jól mutatják ezt a  Budapesti Lakáspiaci Riport adatai is, amelyre nemrég bukkant a Pénzcentrum. Az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index 255 budapesti projektet vizsgált 2016 III. negyedévében. A fővárosi fejlesztésekben pedig több mint 3400 újépítésű lakásról gyűjtöttek adatot az elemzők.

Buda és az V. kerület viszi a prímet

A Budapesti Lakáspiaci Riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum megállapította, hogy a fővárosban az átlagos újépítésű lakás

  • alapterülete 63 négyzetméter;
  • négyzetméterára 661 ezer forint.

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó.

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. ugyanis bő 500 ezer forintot ver rá négyztméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán a 2., a 3. és 11. kerület, valamint Pesten a 6-9. kerületek, ahol az egységárak 600 és 900 ezer forint közül mozognak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A XIII., illetve XIV. kerületek némileg lemaradnak a listavezetőktől, itt 500-600 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklőfők. Budapest többi, főként külső kerületében pedig félmilliós egységár alatt is vásárolhatunk, sőt, a városközponttól legtávolabb eső kerületekben már 400 ezer forint alatt is hozzájuthatunk egy négyzetméternyi új építésű lakáshoz.

De érdekes eredményre vezetett a méretkategóriák szerinti elemzés is. Kiderült ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás lakásokon át, a 2-3 szobás, maximum 80 négyzetméteres lakások felé haladva egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 80 négyzetméter fölött  fordul a kocka. Erre persze lehet magyarázat a 10+10-es CSOK is, hiszen a fejlesztők is szeretnének hasznot húzni az ajándékpénzből.

Végül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projektek egyérteműen az egymillió forintos négyzetméterár felett pörögnek, sőt, némelyik megközelíti a kétmilliót is, hanem az, hogy a fejlesztők megítélése szerint van igény bőven a többszáz milliós lakásokra is. Az összesítés szerint a százmillió feletti kategóriában közel 140 újépítésű ingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 650 darabot.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?