22 °C Budapest
8 éves csúcson a lakásvásárlási hajlandóság: a panel lett a sláger

8 éves csúcson a lakásvásárlási hajlandóság: a panel lett a sláger

2016. november 10. 15:31

A fővárosi lakáspiac várakozásai tovább javulnak a GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi felmérése szerint. Kelet-Magyarországon kissé javuló, Nyugat-Magyarországon pedig kissé romló piaci helyzetet várnak a következő egy évben az ingatlanos vállalkozások.

A pesti belvárosban, a zöldövezetben, és a panellakások piacán javulnak a kilátások az elemzés szerint. A nyugati országrészben a panellakásokon kívül kedvezőtlen lesz a változás, a keleti részben pedig a családi házak kivételével szintén javultak a várakozások.

Az előző felméréshez képest csak nagyon keveset változtak a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások: a biztos szándékú körben 16 százalékos csökkenés, a valószínű szándékú körben 8 százalékos növekedés következett be. 

A lakásvásárlási hajlandóság 8 éves csúcson áll,

ehhez fogható kedvező adatok 2008 végén voltak regisztrálhatók. A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó kilátások esetében elég komoly visszaesés következett be az egy negyedévvel ezelőtti felmérés eredményeihez képest. Az ilyen akciókra biztosan vállalkozók aránya 28, a valószínűleg vállalkozóké 2 százalékkal csökkent. Éves visszatekintésben az előbbiek száma 24 százalékkal csökkent, az utóbbiaké viszont 25 százalékal növekedett - azaz összességében még így is pozitív a kép.

Az irodapiaci kilátások az elmúlt két évben elég hullámzóan alakultak, nincs határozott tendenciájuk. 2016 októberében a GKI irodapiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan gyakorlatilag nem változott, az ország egészére vonatkozóan viszont 4 ponttal csökkent.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44