24 °C Budapest
Csúnyán átverték Détár Enikőt: elbontották a házát, nincs, aki újat építsen

Csúnyán átverték Détár Enikőt: elbontották a házát, nincs, aki újat építsen

2016. október 27. 16:02

Nagy építkezésbe vágta a fejszéjét Détár Enikő és családja. A kezdetekkor azonban még nem sejtették, hogy az országban tomboló hatalmas szakemberhiány őket is utoléri. De a család nem hagyja magát átverni, Enikő férje otthagyta tanári állását, hogy felügyelni tudja az építkezést.


Détár Enikő kedvesével, Péterrel és fiával együtt közösen tervezte meg új családi házukat. Az építkezésbe a közelmúltban vágtak bele, ám egyelőre még csak a telken lévő faluházat sikerült elbontani. A színésznő elmondása szerint vállalkozót ugyan találnak, de eddig nem jártak szerencsével, alig találnak megbízható mestert.

Egy korábban elutasított árajánlat szerint már egy küszöb lecsavarozásáért is tizen-ezer forintokat számoltak volna fel, és olyan felháborító szorzóval, mintha a neten és a szaklapokban található árak nem léteznének. Sokszor csak rád néznek és megsaccolják, mit leszel hajlandó kifizetni

- mondta el a hot! magazinnak Détár Enikő kedvese, Péter.

Emiatt döntött úgy a család, hogy Péter feladja az állását, és mostantól csak délutánonként vállal tanítást. Így ellenőrizni tudja az építkezést, amivel a család elmondása szerint az építkezés végére akár több millió forintot is megspórolhatnak, hiszen nem hagyják magukat átverni.

Nem csak Enikőék küszködnek

Nem csak Détár Enikő családjának jelent most nagy kihívást az építkezés. Hazánkban, az építőiparban olyan nagy a munkaerőhiány, hogy szinte lehetetlen jó szakembert találni. A cégek egymástól csábítgatják el az embereket, a vállalkozások többsége pedig már több hónapra, nemritkán egy-másfél évre is el van kötelezve. Ez pedig természetesen már az árakon is meglátszik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Komoly hiány mutatkozik a piacon a megbízható mesteremberekből, egyre kevesebb a jó munkaerő. Ez kezdi felvinni a munkadíjakat az itthon maradó szakemberek javára, a válság vége óta. A jó szakemberek egy része, akik úgy érezték, nem boldogulnak itthon, elvándorolt külföldre - főleg Ausztriába és Németországba. A referenciákkal rendelkező mesteremberek jó előre be vannak munkával táblázva. A válság legnagyobb mértékben az építőipart érintette, az iparág kiszámíthatatlansága miatt mostanában nem divat, hogy az építőipar felé tereljék gyermekeiket a szülők, így tanoncokat is rendkívül nehéz találni

- mondta el a Pénzcentrumnak korábban Mezőcsáti László, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. értékesítési igazgatója.

Nem csoda, hogy sok szakember külföldön próbál szerencsét, hiszen itthon az építőiparban a havi bruttó átlagkereset 196 ezer forint körül mozog, ezzel szemben külföldön ennek a többszörösét is meg lehet keresni. Erre pedig Anglia kiváló példa.

Kőművesként Londonban akár 1 000 fontot - vagyis átszámolva csaknem 350 000 ezer forintot is meg lehet keresni egyetlen hét alatt.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?