19 °C Budapest
Ezt még ma intézd el, ha nem akarsz százezreket fizetni tavasszal

Ezt még ma intézd el, ha nem akarsz százezreket fizetni tavasszal

2016. október 19. 15:31

Szinte biztosan lesznek még kellemes őszi napok az idén, de ideje felkészítenünk ingatlanunkat és kertünket a közelgő télre, ha nem szeretnénk tavasszal borsos vízszámlát fizetni - írja közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Somogy megyében különös jelentősége van ennek, hiszen a balatoni nyaralók gyakran ősztől tavaszig üresen állnak. Abban az esetben, ha nem járunk el kellő körültekintéssel, és

ha nem fagytalanítjuk megfelelően a kerti csapokat, tavasszal kellemetlen meglepetésben lehet részünk egy borsos vízszámla miatt.

Bár a mérőórák a szolgáltató tulajdonában vannak, az állagmegóvás már a fogyasztó kötelezettsége - hívta fel a figyelmet Brantmüller Zsoltné, a Somogy Megyei Kormányhivatal Műszaki és Fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője a közelmúltban.

Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a téliesítésnek a vízmérőórára is ki kell terjedni. Először is engedjük le a rendszerről a vizet, és lássuk el mechanikai védelemmel az órát. Utóbbi természetesen az otthoni szerkezetre is vonatkozik. Szigetelhetjük az órákat hungarocellel, földdel vagy valamilyen takaróval, akár üres műanyag PET palackokkal, mivel a bennük lévő levegő is nagyon jó hőszigetelő. Célszerű továbbá az aknafedél illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fogyasztó köteles megvédeni a mérőt a fagytól, lehetővé kell tennie a leolvasást, a sérülést jelezni a vízműnek, továbbá felelős a plombák sértetlenségért is. Ha tehát sérül a mérőórán a zár vagy rongálódik az óra és ebben a fogyasztót mulasztás terheli, az óra cseréjét, pótlását, hitelesítési költségeit meg kell térítenie

Abban az esetben, ha csak a tavaszi hónapokban észleljük, hogy elfolyt a víz, nem feltétlenül tudjuk bizonyítani, hogy az óra vagy a kerti csap fagyott el, ugyanis a föld nagy mennyiségű vizet tud elszívni. Mechanikai sérülés pedig nem minden esetben tapasztalható. Ilyenkor a vízdíj mellett a csatornadíjat is meg kell fizetnünk. A fogyasztóvédők már találkoztak olyan esettel is, hogy az ingatlantulajdonos vízelfolyásra gyanakodott, ám kiderült, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy valaki lopja a vizét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?