28 °C Budapest
Ezt még ma intézd el, ha nem akarsz százezreket fizetni tavasszal

Ezt még ma intézd el, ha nem akarsz százezreket fizetni tavasszal

2016. október 19. 15:31

Szinte biztosan lesznek még kellemes őszi napok az idén, de ideje felkészítenünk ingatlanunkat és kertünket a közelgő télre, ha nem szeretnénk tavasszal borsos vízszámlát fizetni - írja közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Somogy megyében különös jelentősége van ennek, hiszen a balatoni nyaralók gyakran ősztől tavaszig üresen állnak. Abban az esetben, ha nem járunk el kellő körültekintéssel, és

ha nem fagytalanítjuk megfelelően a kerti csapokat, tavasszal kellemetlen meglepetésben lehet részünk egy borsos vízszámla miatt.

Bár a mérőórák a szolgáltató tulajdonában vannak, az állagmegóvás már a fogyasztó kötelezettsége - hívta fel a figyelmet Brantmüller Zsoltné, a Somogy Megyei Kormányhivatal Műszaki és Fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője a közelmúltban.

Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a téliesítésnek a vízmérőórára is ki kell terjedni. Először is engedjük le a rendszerről a vizet, és lássuk el mechanikai védelemmel az órát. Utóbbi természetesen az otthoni szerkezetre is vonatkozik. Szigetelhetjük az órákat hungarocellel, földdel vagy valamilyen takaróval, akár üres műanyag PET palackokkal, mivel a bennük lévő levegő is nagyon jó hőszigetelő. Célszerű továbbá az aknafedél illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztó köteles megvédeni a mérőt a fagytól, lehetővé kell tennie a leolvasást, a sérülést jelezni a vízműnek, továbbá felelős a plombák sértetlenségért is. Ha tehát sérül a mérőórán a zár vagy rongálódik az óra és ebben a fogyasztót mulasztás terheli, az óra cseréjét, pótlását, hitelesítési költségeit meg kell térítenie

Abban az esetben, ha csak a tavaszi hónapokban észleljük, hogy elfolyt a víz, nem feltétlenül tudjuk bizonyítani, hogy az óra vagy a kerti csap fagyott el, ugyanis a föld nagy mennyiségű vizet tud elszívni. Mechanikai sérülés pedig nem minden esetben tapasztalható. Ilyenkor a vízdíj mellett a csatornadíjat is meg kell fizetnünk. A fogyasztóvédők már találkoztak olyan esettel is, hogy az ingatlantulajdonos vízelfolyásra gyanakodott, ám kiderült, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy valaki lopja a vizét.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?