27 °C Budapest
Könnyítik a CSOK-ot: sokkal egyszerűbb lesz hozzájutni

Könnyítik a CSOK-ot: sokkal egyszerűbb lesz hozzájutni

2016. szeptember 11. 17:31

Országosan nagyságrendileg 250 ezer a háromgyerekes családok száma, ehhez képest az eddig regisztrált 14 ezer CSOK igénylő nem túl sok és ez még messze van attól a számtól, akik valóban meg is kapták a kedvezményt. A lakásvásárlók 43 százaléka szeretett volna élni a CSOK-kal, azonban a tervek több mint fele füstbe ment, érthető, hogy módosítanak. Mutatjuk, mit is jelent ez pontosan.

Eddig a családok elsősorban használt lakás vételéhez igényelték a támogatást, ez részben annak volt köszönhető, hogy a valós igényeiknek (nagyjából egy-két szobával van szükség nagyobb lakásra) ez felelt meg, illetve, hogy úgy ítélik meg, az új lakás vásárlás, még a jóval nagyobb támogatási összegen felül olyan tehervállalás szükséges, ami meghaladja lehetőségeiket -  írja elemzésében az Otthon Centrum.

A módosítások következtében feltehetően megnő az igénybevevők száma, de igazi hatással az lehet a CSOK "elterjedésének", ha nagyobb választékban rendelkezésre állnak egymással is versengő projektek. Ez nem csak a kedvezőbb árakban mutatkozhat meg, hanem a lakásépítésre jellemző térbeli koncentráltságot is oldhatja. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell a megszokott városrészből elköltöznie egy családnak ahhoz, hogy a lehetőségeiknek és a kedvezmény feltételinek megfelelő társasházi lakásba költözzenek.

A jogi-adminisztratív korlátozások feloldása, különösen a társasházzá alakítás, vagy az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos korábbi feltételek könnyítése is ebbe az irányba mutatnak.

Az Otthon Centrum szakértői szerint jó és ésszerű módosítás, hogy az új szabályozás szerint az osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul. Korábban rengeteg probléma volt ebből, sokan elestek a CSOK-tól a szabályok miatt.

A lehetőség, hogy az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhetővé váljon a CSOK, már az ingatlan használatba vétele előtt, csak abban az esetben lesz pozitív hatással, ha a "tervezőasztalról értékesített ingatlanok" esetében az ingatlan használatba vétele előtt megigényelhető CSOK-ot az építkezés folyamata alatt - akár szakaszosan is - de kiutalják az ingatlanfejlesztőnek. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azaz nem lesz különbség a vételárak tényleges teljesítésében a készpénzes és a hiteles, illetve a CSOK-os vevők között.

Szintén a kedvezményezett kört bővíti, hogy azon ügyfelek körében, akik nem tudják teljesíteni az új lakásba költözés követelményét, mivel hivatásuk következtében, a szolgálati helyükön, a munkáltató által biztosított lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, arra az időszakra, amíg szolgálati lakásban laknak nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség. 

Hasonlóan jó változás, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a CSOK-ot, ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, vagyis nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?