40 százalékot drágulhat a lakásod: mutatjuk mi kell hozzá

40 százalékot drágulhat a lakásod: mutatjuk mi kell hozzá

2016. július 18. 16:05

Az ingatlan elhelyezkedése és környezete erőteljes hatást gyakorol az értékére. Egy közelben lezajlott fejlesztés, ami egyben a környezet pozitív változásával jár együtt, a lakás árát is megemelheti. Ilyen fejlesztés lehet egy utca forgalom elől történő teljes, vagy részleges lezárása és sétálóutcává alakítása. Konkrét példákat mutatunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy átfogó nemzetközi kutatás szerint, minél inkább jellemző egy ingatlan elhelyezkedésére a gyalogos övezeti jelleg, annál nagyobb árprémiummal fog rendelkezni a környezetében található többi lakáshoz képest, feltéve, hogy bevásárlási és kikapcsolódásai lehetőségek is vannak az utcában - írja közleményében az FHB Ingatlan Zrt. és az FHB Jelzálognak Nyrt.

90 ezer adásvételt vizsgáltak meg 15 különböző lakáspiacon, melyből 13 esetében volt összefüggés a gyalogos övezeti jelleg és a lakás árak között. A prémiumok nagyobbak voltak a népszerűbb városi területeken, illetve a tömegközlekedéssel jól ellátott környékeken.

Jók ezek a tanulmányok, de mi a helyzet itthon?

Bár nem közvetlenül a Váci utcát érintően, de az elmúlt években jelentős párhuzamos fejlesztések zajlottak le a pesti belvárosban, a Város Szíve Program keretében. A Belvárosban növelték a gyalogosok rendelkezésére álló teret, míg az autóforgalmat csökkentették.

A Váci utcai lakások árait a közvetlen közelében található utcák, és a környékbeli, 1052-1056-os irányítószám lakásaival vetettük össze. A Váci utca ingatlanjai sokáig jelentős árprémiummal rendelkeztek a környékhez képest. Azonban - vélhetően a beinduló fejlesztéseknek is köszönhetően - a 1052-1056-os irányítószámú területek jelentős dráguláson mentek keresztül, így 2008-tól kezdődően az addig a Váci utcára jellemző árprémium eltűnt.

A sétálóutca és az előbb említett terület ingatlanjai között az árkülönbség 2003-ban a csúcsponton 16,5 százalékos volt, a válság kezdetétől azonban már 5-10 százalékkal drágábbak voltak a környék lakásai. A sétálóutca árprémiuma a közvetlen környezetében található utcákhoz képest kisebb mértékben csökkent, mint a távolabbi helyszínekkel összehasonlítva. 2015-ben a Váci utca lakásai 2,2 százalékkal voltak drágábbak a közvetlen környékének ingatlanjainál.

Mi újság Budán?

A Lövőház utcát 2010-ben alakították sétálóutcává a Fény és a Káplár utca között. A fejlesztés során több étterem, kávézó és kis üzlet nyitott meg az utcában, így teljesen átalakult az utca korábbi parkoló zóna jellege.

A Lövőház utca árait a közvetlen környékén található utcák, illetve az 1024-es irányító számú lakások áraival hasonlítottuk össze. Érdekes, hogy a sétálóutcává alakítás előtt a Lövőház utcai ingatlanok jelentős árhátrányban voltak ezekhez a lakásokhoz képest. 2010-ben a Lövőház utca 11 százalékkal volt olcsóbb a közvetlen közelében található utcákhoz képest.

A felújítást követően azonban az árak jelentős növekedésnek indultak. 2010 és 2015 között több mint 40 százalékkal drágultak az ingatlanok.

A másik két helyszínen (a környéken található utcákban, valamint az 1024-es irányítószámú területen) ugyanakkor az árak ennél jóval kisebb mértékben emelkedtek. Ennek köszönhetően

2012-ben a Lövőház utca ingatlanjai már drágábbak voltak a környező utcákban és a távolabbi környéken található lakásoknál.

Kalandos sétálóutca sors

A rendszerváltás utáni egyik első új sétálóutca a Ráday utca volt. Azóta nagy változások zajlottak a ferencvárosi utcában:

  • egyirányúsították az utcát,
  • számos kávézó és étterem nyílt,
  • a különböző fejlesztési projektek miatt vesztett népszerűségéből,
  • a VII. kerület felfutása sem tett jót neki,
  • sokáig a feldúlt Kálvin tér felől lehetett csak megközelíteni a négyes metró építése miatt.

A Ráday utca árait a vele párhuzamos Lónyay utca és a 1092-es irányítószámú lakások áraival hasonlítottuk össze.

A 2000-es évek elejét leszámítva, a Ráday utcában található ingatlanok árai a környék árai felett alakultak. A mellette haladó Lónyay utcai lakásokhoz képest 10-20 százalékkal voltak itt értékesebbek a lakások. 2011 után azonban a különbség csökkenésnek indult és 2015-ben ez a különbség már csak 5,5% volt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?