11 °C Budapest
Öt dolog, amiért fájhat a magyar családoknak a britek kilépése

Öt dolog, amiért fájhat a magyar családoknak a britek kilépése

2016. június 24. 11:12

Döbbenten áll a fél világ: a tegnapi népszavazáson a britek többsége, 52 százaléka a kilépésre szavazott. Összegyűjtöttük, hogyan érinti a Brexit a magyar családokat.

Az első, és legfontosabb dolog, amit tudni kell, hogy még csak a szavazás történt meg, a tárgyalások, és a kilépés megtervezése még egy évet vehet igénybe, és két év alatt kell elhagynia az uniót az Egyesült Királyságnak. Tehát 2018 nyaráig vélhetőleg minden úgy működik majd, mint eddig. Utána viszont nagy változások lesznek.

Hazaküldik a magyarokat?

Becslések szerint 300 ezer magyar él Nagy-Britanniában, a hivatalos brit adatok szerint viszont 96 ezer magyar dolgozik a szigetországban. Az uniós szabályok lehetővé tették számukra a szabad letelepedést és munkavállalást, a kilépéssel viszont változnak ezek a szabályok. Semmilyen konkrétumot nem lehet tudni még, de

a kilépés mellett kampányolók azt ígérték, hogy a már kint dolgozókat nem fogják érinteni a változások. 

Tehát vélhetőleg senkit se toloncolnak haza.

Most már senki se mehet ki?

A kilépéspártiak azzal is kampányoltak, hogy ne vegyék el a britek munkáját az uniós állampolgárok. Az adatok és elemzések viszont mind azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság gazdaságára pozitív hatással van a bevándorlás. Ugyanakkor nehezen elképzelhető, hogy a kilépéssel nem fog (legalább) szigorodni a munkavállalás. Ez azért rossz hír, mert a nem uniós munkavállalóknak eddig is nagyon szigorú szabályoknak kellett megfelelniük.

Az Egyesült Királyságban dolgozó uniós munkavállalók háromnegyede nem felelne meg a vízumkritériumoknak az Oxford Egyetem kutatása szerint.

KATT: Ma milliók sorsáról döntenek: mi lesz velünk, ha kilépnek a britek?

Ki segít az itthon maradt családnak?

A Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok sokat segítenek az itthon élő családtagjaiknak. Nem csak, amikor látogatóba jönnek, hanem a banki adatok szerint gyakran utalnak is haza pénzt.

A külföldről Magyarországra utalt pénzek a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2014-ben meghaladta a 126,8 milliárd forintot. 

A hazaküldött pénzt pedig itthon, Magyarországon költötték el, és fektették be a családok, ezzel is élénkítve a magyar gazdaságot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Brit tulajdonú cégnél dolgozom: kereshetek új állást?

Nehezen elképzelhető, hogy teljesen kivonulnak Magyarországról a brit cégek. Átrendeződnek majd a feltételek és a szabályok, de egyelőre szó sincs arról, hogy például a Tesco elhagyná a magyar piacot.

Nem tanulhat a gyerek brit egyetemen?

Jelenleg nagyjából kétezer magyar egyetemista tanul az Egyesült Királyságban. Az uniós állampolgárokra ugyanazok a feltételek vonatkoznak a felsőoktatásban, mint a brit diákokra - felvételi, tanulmányi és pénzügyi területeken egyaránt. Ebben a kérdésben még nagyobb a bizonytalanság, mint a munkavállalást érintő kérdésekben. De a felvetések szerint akár duplájára is nőhet a magyaroknak a tandíja.

KATT: Kilépnek a britek: mi lesz Londonban tanuló magyar egyetemistákkal?

Ne hidd, hogy téged nem érint!

Az Európai Uniós és Magyarország gazdaságára is nagy hatással lesz a britek távozása. Megérzi majd a kereskedelem, a beruházások, és a forint árfolyama is. És ami nemzetgazdasági szinten történik, azt mindig megérzi a "kisember" pénztárcája is, például az árfolyam mozgásoknál, vagy az egyes importtermékek drágulásánál.

KATT: Váltottál már eurót a nyaraláshoz? Ha nem, nagy lehet a baj

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?