31 °C Budapest
Még mindig sokan érdeklődnek a CSOK iránt

Még mindig sokan érdeklődnek a CSOK iránt

2016. június 24. 16:33

Továbbra is nagy az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény iránt. Az év első 5 hónapjának adatai szerint már több mint 9 300 CSOK kérelmet fogadtak be a bankok - mondta az InfoRádiónak Novák Katalin, a család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár.

"A családi otthonteremtési kedvezmény nagyon népszerű, nagyon sokan érdeklődnek a CSOK iránt és az otthonteremtései programot általában is sokan keresik. Most érkeztek meg az első 5 hónap adatai, és úgy látjuk, hogy az elmúlt két hónapban jelentősen megugrott az érdeklődők száma. Az áprilisi és májusi hónap megduplázta az év addigi időszakában CSOK-támogatást igénylők és megkapók számát. Tehát egy igazi bumm tapasztalható az otthonteremtési programban" - mondta Novák Katalin, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hozzáfűzte: az idei év első 5 hónapjában 9300 család kérelmét fogadták be a bankok és a megítélt összeg is jelentős.


"23,8 milliárd forintot tesz ki az igénylések összege, tehát valóban nagyon sok családnak tudunk segíteni az otthonteremtési programmal" - hangsúlyozta az államtitkár.

Novák Katalin úgy látja, folyamatosan nő az érdeklődés az otthonteremtési program iránt, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy nagyon komoly döntésről van szó.

"A fiatalok és a családok komoly döntést hoznak, amikor otthont választanak, főként, ha a családalapításról és a gyermekvállalásról is határoznak. Megfontolt, időigényes döntések születnek. Mivel egyre többen igénylik az új lakásépítéshez szükséges támogatást, érdekesen alakulnak az arányok: míg korábban inkább használt lakásokhoz vették igénybe, most az új ingatlanokhoz felvett támogatás aránya növekszik" - fogalmazott Novák Katalin.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államtitkár szerint ez azt is jelenti, hogy sokszor építkezésről van szó, vagy egy olyan ingatlant vásárolnak meg, amelynek az elkészítése folyamatban van, ezért időigényes az igénylés lebonyolítása.

"Természetesen az építőipari kapacitásoktól is függ, hogy mennyi támogatást tudnak igényelni, tehát ez egy olyan folyamat, amelyhez az építőiparnak is alkalmazkodni kell" - mondta Novák Katalin, a család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?