26 °C Budapest

Így spórolhatsz sokmilliót lakásvásárláskor

2016. május 16. 11:30

A lakásárak nagyot ugrottak az elmúlt évben, a nagyvárosokban különösen erős a kereslet, ami a drágulás mértékében is látszik. Egy ilyen piaci környezetben a kevesebb pénzzel rendelkezők könnyebben gondolkodhatnak el a szomszédos agglomerációs települések választásán, így ugyanis akár a lakásvásárlás költségének közel háromnegyede is megspórolható, ami több millió forint megtakarítást jelenthet.

Hol vásároljunk olcsóbban Nyugat-Magyarországon?

Számos nagyváros esetében jelentősen spórolhat az, aki inkább az ingázás mellett dönt, és ki költözik valamelyik kisebb környéki településre, mivel utóbbi helyen akár féláron is vásárolhat otthont a nagyobb város áraihoz képest. A legnagyobb diszkonttal a Pécs mellé költözők szembesülhetnek, ahol a megyeszékhelyen 137 ezer forintos négyzetméter áron lehetett átlagosan ingatlant vásárolni 2015-ben, míg a szomszédos Sellyei kistérségben az átlagár csak 35 ezer forint/nm volt, vagyis az árkülönbség több mint 74 százalékos. De nem téved sokat az sem, aki a Pécsváradi, a Komlói vagy a Sásdi kistérségben nézelődik, a diszkont 60 százalék környékén mozog. A Pécs környéki kistérségek közül a Siklósi számít a legdrágábbnak, ahol tavaly 82 ezer forint/nm volt az átlagár, de még így is több mint 40 százalékkal lehetett kevesebbért vásárolni, mint a megyeszékhelyen.

Az elmúlt években jelentős árnövekedéssel szembesülő Győrben lakásvásárlást tervezőknek is érdemes lehet körül nézni a város határain kívül. A szomszédos Kisbéri és Téti kistérségban 67-64 százalékkal is olcsóbban lehet otthont találni, de a Pannonhalmi és a Csornai is több, mint 50 százalékkal olcsóbb. Míg Győrben az átlagár 207 ezer Ft/nm-es volt, addig utóbbi helyszíneken 68-100 ezer Ft/nm között mozogtak az árak. Míg a környéki kistérségek közül legdrágábbnak számító Mosonmagyaróvári kistérségben is közel 20 százalékos a különbség, itt 166 ezer Ft/nm-es áron keltek el az ingatlanok.

Szombathely esetében a Vasvári kistérség választásával nyerhetik a legtöbbet az ingázás mellett döntő lakásvásárlók, míg a vasi megyeszékhelyen 150 ezer forint/nm áron lehetett átlagosan vásárolni 2015-ben, addig Vasvár környékén 66 ezer forint/nm volt csupán az átlagár, vagyis a különbség több, mint 50 százalékos volt. A legdrágábbnak egyébként a környéki kistérségek közül a Kőszegi számított 141 ezer forint négyzetméterárával, ami már csak 6 százalékos diszkontot jelent. A csekély különbség oka vélhetően az, hogy Kőszeg környékéről sokan ingáznak a megyeszékhely helyett Ausztriába, így a magasabb kereslet magasabb árakkal is jár.

Székesfehérváron átlagosan 154 ezer Ft/nm-es áron keltek el az ingatlanok 2015-ben, ehhez képest sokat spórolhat az, aki a 79 ezer Ft/nm áras Enyingi kistérséget, vagy a 89 ezer Ft/nm áras Abai kistérséget választja, a különbség a két terület esetében 48-42 százalékos. Székesfehérvár környékén azonban vigyázni kell a kiköltözéssel a Velencei-tavat is magában foglaló Gárdonyi kistérségben ugyanis drágábban juthatnak otthonhoz a vásárlók, itt az átlagárak tavaly 173 ezer Ft/nm-en mozogtak.

Hol spóroljunk sokat Kelet-Magyarországon?

Debrecenben 2015-ben 193 ezer forint környékén mozogtak az átlagos fajlagos árak a lakáspiacon, ehhez képest, aki a Balmazújvárosi vagy a Derecske-Létavértes kistérséget választotta megspórolhatta a lakás árának felét. De még a relatíve legdrágábbnak számító Hajdószoboszlói kistérségben is 20 százalékkal kevesebbért lehetett vásárolni, itt 153 ezer Ft/nm volt az átlagár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kecskeméten tavaly a vásárlók átlagosan 145 ezer forintot fizettek egy lakóingatlan négyzetméteréért, de ha valaki a környéki települések közül Kunszentmártoni kistérséget választotta féláron juthatott hozzá az otthonához, itt ugyanis a négyzetméterárak 67 ezer forint körül alakultak. A legkisebb különbségre a Kiskunfélegyháza környékét választók számíthattak, a 140 ezer forintos fajlagos árú kistérség mindössze 3,4 százalékkal volt olcsóbb, mint Kecskemét.

A vizsgált nagyvárosok közül az egyértelműen legolcsóbbnak számító Miskolc esetében 93 ezer forint volt a fajlagos ár tavaly, de még itt is érdemes lehetett elgondolkodni a kiköltözésen, a Szerencsi kistérségben 52,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, míg az edelényiben 45 százalékkal. A Tiszaújvárosi kistérség ugyanakkor már drágább a borsodi megyeszékhelynél, és ugyancsak elhúzott Eger és környéke is, ahol 136 ezer forint a fajlagos átlagár, így 46 százalékkal magasabb.

Szeged esetében is érdemes lehet körül nézni a szomszédos településeken, a lakás árának 30-44 százalékát is megspórolhatjuk az olcsóbb agglomerációs helyszínek választása mellett. A Mórahalomi kistérség számít a legolcsóbbnak a környéken 85 ezer forintos négyzetméteráraival, míg Hódmezővásárhely környékén 107 ezer forint körül alakulnak a fajlagos árak. Szegeden ezzel szemben tavaly átlagosan 151 ezer Ft-ot kellett az ingatlanok négyzetméteréért fizetni.

Természetesen a kiköltözés előtt érdemes mérlegelni. Figyelembe kell venni, hogy milyen idő illetve anyagi teherrel kell számolni, mivel egy kicsi különbséget könnyen lenullázhat, ha minden nap két autóval kell a városba ingázni viszonylag távolabbról. Szintén megkell vizsgálni a kiválasztott település infrastrukturális adottságait, milyen oktatási intézményekkel, bevásárlási lehetőségekkel és kikapcsolódási szórakozási lehetőségekkel rendelkezik, illetve mérlegelni kell, hogy számunkra ezek milyen fontossági tényezőt jelentenek.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM