34 °C Budapest
Nagyobb a füstje, mint a lángja: tényleg bukás lesz a CSOK?

Nagyobb a füstje, mint a lángja: tényleg bukás lesz a CSOK?

Pénzcentrum
2016. május 12. 16:04

A magyarok többsége úgy gondolja, hogy neki nem jár a CSOK, ezért sokan nem is próbálnak lakást vásárolni a támogatással. Persze ellenpélda is akad, tízből kilenc igénylőnél egyedi elbírálásra van szükség. A Portfolio konferenciáján résztvevők túlnyomó többsége szerint az otthonteremtési programnak "Nagyobb a füstje, mint a lángja", de a keresletnövelő hatása miatt a lakásárak idén 15 százalékkal nőhetnek, és akár negyedével több lakáshitelt is felvehetünk 2016-ban.

A magyarok többsége (79 százalék) azt gondolja, hogy nem jogosult a CSOK-ra, ezzel szemben a lakásvásárlók fele az, aki nem valószínű, hogy megkapná a támogatást

- mondta Demeter Ákos, a Deloitte partnere a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciáján. A lakásvásárlásokat egyébként nem a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) fogja várhatóan hajtani, ugyanis mindössze az ügyfelek 2 százaléka mondta azt, hogy nemcsak biztosak abban, hogy megkaphatják a kedvezményt, hanem élni is fognak vele.

Kik szeretnének CSOK-ot felvenni?

A 21 éves egyetemista is átszalad a bankba, hogy nagyon szerelmes és három gyereket fog csinálni, adjunk neki 50 millió forintot. Emellett a 39 éves hölgy a 62 éves férjével is három gyereket akar

 - mondta Oláh Márton, az FHB vezérigazgatója. Ez is jelzi, hogy hiába szeretnének sokan élni a CSOK-kal, nem csupán az elméleti határok miatt eshetnek el a támogatástól az igénylők.

A CSOK iránt érdeklődők kétharmada nő, a fiatalok inkább használt lakásra vadásznak, az idősebb korosztály pedig bővítésre venné igénybe a kedvezményt

 - tette hozzá Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese. Részben a kedvezmény hatására Magyarországon volt a legnagyobb a lakásárak növekedése az Európai Unióban tavaly, mintegy 14,4 százalékkal nőttek az árak hazánkban. Ezt támasztja alá az FHB lakásár indexe is, ami 16 százalékos növekedést mutatott, ez majdnem a 2008-as lakásár csúcsnak felel meg. Az alacsony kamatszint és a 10+10 milliós CSOK is a lakásárak növelését ösztönzi. Munkahely szempontjából is pozitív jövő elé nézhetünk, a bérek ugyanis növekedést mutattak az elmúlt években.

Az viszont elmondható, hogy nem egyenletes a növekedés, a nagy gyárak, turisztikai központok és a nyugati határhoz közeli megyékben nagyobb volt az árnövekedés, és a CSOK iránt is többen érdeklődtek innen. A CSOK hatására 12 ezer új lakást adhatnak át idén - mondta Tokodi Gábor.

A CSOK mellé a legtöbbeknek hitel is kell

Önmagában a CSOK a legtöbb családnak nem elegendő egy lakás vásárlásához, ezért lakáshitelre is szükség lehet. A Hitelezés konferencia szakértői szerint nagyjából negyedével több hitelt vehetünk fel idén, mint tavaly, ez többek között az otthonteremtési programnak is köszönhető. A szakértők kétharmada szerint viszont

"Nagyobb a füstje, mint a lángja" a támogatásnak,

ugyanis a 10 milliós kedvezménnyel kevesen tudnak élni. Az viszont elvitathatatlan tény, hogy a programnak jelentős keresletnövelő hatása lehet, vagyis a lakások iránt megnőhet az érdeklődés. Ennek több hatása lehet:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • A használt lakás után felvehető CSOK-ot sokan keresik,
  • A lakásárak növekedhetnek és
  • A korábbinál több lakáshitelt vehetünk fel.

Lényeges, hogy a válság előtt/alatt félbemaradt lakásprojektek és családi házak a CSOK-nak köszönhetően újraindulnak. A támogatás egyik hátulütője viszont, hogy vissza kell fizetni, ha nem teljesülnek a feltételek. Az eddigi igénylők többsége viszont már meglévő gyermekek után veszik fel a támogatást, így a visszafizetés kockázata minimális. Ez különösen a 10+10 milliós CSOK-nál lényeges, ugyanis itt 20 millió forintot is visszafizethetünk.

Lesz következő lakáshitel-válság?

A hitelezés felfutása egy újabb ingatlanpiaci buborékkal fenyeget, és a bankok jellemzően nem voltak túl jók ennek a felismerésében eddig. A túlnövekedés több szektorban is fenyeget, azonban ezek felismerésével megelőlegezhetők a válságok
- mondta Heinz Wiedner, a Raiffeisen vezérigazgatója.

A magyar ingatlanárak elmaradnak a bukaresti vagy prágai áraktól, így egyelőre nem kell tartani egy buborék felfújásától - tette hozzá Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója. A kamatemelkedés hatását viszont nehéz belátni és előre számolni vele. Mindenképpen érdemes lenne 2-3 év múlva leülni és megnézni, hogy melyik területek azok, ahol egy lufi kipukkadásától kell tartani.

Milyen hiteleket fogunk felvenni a következő években?

A szakértők szerint széleskörűen elterjednek a hosszú távra fixált törlesztőrészletű jelzáloghitelek. Ezt segíti a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabály módosulása, ahol a fixált kölcsönöknél magasabb törlesztőrészletünk lehet, ugyanis csupán 85 százalékban kell figyelembe venni a maximális törlesztőrészlet meghatározásánál.

A fogyasztási hitelek is népszerűek lehetnek, a szakértők elsöprő többsége szerint (86 százalék) a nem jelzálog alapú kölcsönökből is többet vehetünk fel.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?