24 °C Budapest
Nagyobb a füstje, mint a lángja: tényleg bukás lesz a CSOK?

Nagyobb a füstje, mint a lángja: tényleg bukás lesz a CSOK?

Pénzcentrum
2016. május 12. 16:04

A magyarok többsége úgy gondolja, hogy neki nem jár a CSOK, ezért sokan nem is próbálnak lakást vásárolni a támogatással. Persze ellenpélda is akad, tízből kilenc igénylőnél egyedi elbírálásra van szükség. A Portfolio konferenciáján résztvevők túlnyomó többsége szerint az otthonteremtési programnak "Nagyobb a füstje, mint a lángja", de a keresletnövelő hatása miatt a lakásárak idén 15 százalékkal nőhetnek, és akár negyedével több lakáshitelt is felvehetünk 2016-ban.

A magyarok többsége (79 százalék) azt gondolja, hogy nem jogosult a CSOK-ra, ezzel szemben a lakásvásárlók fele az, aki nem valószínű, hogy megkapná a támogatást

- mondta Demeter Ákos, a Deloitte partnere a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciáján. A lakásvásárlásokat egyébként nem a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) fogja várhatóan hajtani, ugyanis mindössze az ügyfelek 2 százaléka mondta azt, hogy nemcsak biztosak abban, hogy megkaphatják a kedvezményt, hanem élni is fognak vele.

Kik szeretnének CSOK-ot felvenni?

A 21 éves egyetemista is átszalad a bankba, hogy nagyon szerelmes és három gyereket fog csinálni, adjunk neki 50 millió forintot. Emellett a 39 éves hölgy a 62 éves férjével is három gyereket akar

 - mondta Oláh Márton, az FHB vezérigazgatója. Ez is jelzi, hogy hiába szeretnének sokan élni a CSOK-kal, nem csupán az elméleti határok miatt eshetnek el a támogatástól az igénylők.

A CSOK iránt érdeklődők kétharmada nő, a fiatalok inkább használt lakásra vadásznak, az idősebb korosztály pedig bővítésre venné igénybe a kedvezményt

 - tette hozzá Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese. Részben a kedvezmény hatására Magyarországon volt a legnagyobb a lakásárak növekedése az Európai Unióban tavaly, mintegy 14,4 százalékkal nőttek az árak hazánkban. Ezt támasztja alá az FHB lakásár indexe is, ami 16 százalékos növekedést mutatott, ez majdnem a 2008-as lakásár csúcsnak felel meg. Az alacsony kamatszint és a 10+10 milliós CSOK is a lakásárak növelését ösztönzi. Munkahely szempontjából is pozitív jövő elé nézhetünk, a bérek ugyanis növekedést mutattak az elmúlt években.

Az viszont elmondható, hogy nem egyenletes a növekedés, a nagy gyárak, turisztikai központok és a nyugati határhoz közeli megyékben nagyobb volt az árnövekedés, és a CSOK iránt is többen érdeklődtek innen. A CSOK hatására 12 ezer új lakást adhatnak át idén - mondta Tokodi Gábor.

A CSOK mellé a legtöbbeknek hitel is kell

Önmagában a CSOK a legtöbb családnak nem elegendő egy lakás vásárlásához, ezért lakáshitelre is szükség lehet. A Hitelezés konferencia szakértői szerint nagyjából negyedével több hitelt vehetünk fel idén, mint tavaly, ez többek között az otthonteremtési programnak is köszönhető. A szakértők kétharmada szerint viszont

"Nagyobb a füstje, mint a lángja" a támogatásnak,

ugyanis a 10 milliós kedvezménnyel kevesen tudnak élni. Az viszont elvitathatatlan tény, hogy a programnak jelentős keresletnövelő hatása lehet, vagyis a lakások iránt megnőhet az érdeklődés. Ennek több hatása lehet:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • A használt lakás után felvehető CSOK-ot sokan keresik,
  • A lakásárak növekedhetnek és
  • A korábbinál több lakáshitelt vehetünk fel.

Lényeges, hogy a válság előtt/alatt félbemaradt lakásprojektek és családi házak a CSOK-nak köszönhetően újraindulnak. A támogatás egyik hátulütője viszont, hogy vissza kell fizetni, ha nem teljesülnek a feltételek. Az eddigi igénylők többsége viszont már meglévő gyermekek után veszik fel a támogatást, így a visszafizetés kockázata minimális. Ez különösen a 10+10 milliós CSOK-nál lényeges, ugyanis itt 20 millió forintot is visszafizethetünk.

Lesz következő lakáshitel-válság?

A hitelezés felfutása egy újabb ingatlanpiaci buborékkal fenyeget, és a bankok jellemzően nem voltak túl jók ennek a felismerésében eddig. A túlnövekedés több szektorban is fenyeget, azonban ezek felismerésével megelőlegezhetők a válságok
- mondta Heinz Wiedner, a Raiffeisen vezérigazgatója.

A magyar ingatlanárak elmaradnak a bukaresti vagy prágai áraktól, így egyelőre nem kell tartani egy buborék felfújásától - tette hozzá Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója. A kamatemelkedés hatását viszont nehéz belátni és előre számolni vele. Mindenképpen érdemes lenne 2-3 év múlva leülni és megnézni, hogy melyik területek azok, ahol egy lufi kipukkadásától kell tartani.

Milyen hiteleket fogunk felvenni a következő években?

A szakértők szerint széleskörűen elterjednek a hosszú távra fixált törlesztőrészletű jelzáloghitelek. Ezt segíti a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabály módosulása, ahol a fixált kölcsönöknél magasabb törlesztőrészletünk lehet, ugyanis csupán 85 százalékban kell figyelembe venni a maximális törlesztőrészlet meghatározásánál.

A fogyasztási hitelek is népszerűek lehetnek, a szakértők elsöprő többsége szerint (86 százalék) a nem jelzálog alapú kölcsönökből is többet vehetünk fel.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?