35 °C Budapest
TOP 5 híresség, aki az Airbnb-n hirdeti a lakását

TOP 5 híresség, aki az Airbnb-n hirdeti a lakását

2016. április 18. 14:55

Az Airbnb néhány év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert, nemcsak az átlagemberek, hanem a hírességek körében is. Ennek apropóján a Pénzcentrum összeszedte, milyen sztárok adják ki a lakásukat, mennyit kóstál náluk egy éjszaka, és milyen szabályozások vonatkoznak a kiadásra.


Az Airbnb-t 2008-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a lakásukat kínáló személyeket összehozza a turistákkal, akik így olcsóbban juthatnak szálláshoz. A közösségi szálláshely-szolgáltató néhány év alatt hihetetlenül népszerű lett, még a hírességek körében is. Persze a sztárlakásokat nem olcsó mulatság kivenni, legtöbb esetben egy éjszakáért több tízezret is fizetni kell.

Ava Gardner és Artie Shaw

Az amerikai színésznő és dzsesszzenész férje egykori lakása is fenn van az Airbnb-n. A sztárok az 1940-es években laktak itt, azóta többször renoválták a gyönyörű épületet, legutóbb 2011-ben. Éjszakánként 24 253 forintot kell fizetni a szállásért, viszont itt nincs meghatározva minimum éjszaka, amennyit mindenképpen ott kell tölteni, akár egy napig is maradhatunk.

Jimi Hendrix

A legendás amerikai gitáros, énekes, zeneszerző lakását is megkaphatjuk néhány napra, éjszakánként 49 932 forintért. A Hawaii-n található lakás tökéletes választás, ha egy kis romantikára vágyunk, ráadásul 10 percre van a repülőtértől is.

Mickey Rooney

A 2014-ben elhunyt filmsztár Malibuban található luxuslakását minimum három éjszakára lehet foglalni. Éjszakánként 62 772 forintot kell fizetni fejenként, de cserébe fényűző helyen lakhatunk, és csupán pár percre van az óceánpart.

Bing Crosby

Az Oscar-díjas amerikai színész, zenész egykori palotáját éjszakánként 192 595 forintos áron kaphatjuk meg. A borsosabb árért cserébe viszont garantálják a fényűzést: feszített víztükrű medence, kandalló, luxus mozaikpadló, egyedi bútorok, és csodás környezet.

Morgan Miller

A hivatásos amerikai röplabdajátékos 255 366 forintért adja ki egy éjszakára a lakását. A gourmet konyha mellett ennyi pénzért cserébe elszigeteltséget, nyugalmat, és rengeteg sport- és szabadidős lehetőséget kínálnak.

Magyarországon is egyre népszerűbb

Az Airbnb Magyarországon is egyre népszerűbb, egy év alatt ugyanis mintegy 70 százalékkal növekedett az Airbnb közösségi szállásmegosztó magyarországi házigazdáinak száma. Míg idén januárban 8100 magyarországi lakáskiadó szerepelt a portálon, egy évvel korábban még csak 4800-an voltak az Airbnb statisztikái szerint.

Ez nem is meglepő, hiszen a "short stay" bérbeadás óriási többlet- bevételeket hozott a piaci lehetőséget felismerők számára. Az árak tekintetében óriási különbségek vannak: a legtöbb lakás olcsóbb, mint a hasonló kategóriájú hagyományos szálláshelyek, de találhatunk akár napi 300 ezer forintért kivehető palotát is.

A becslések szerint az Airbnb-re 80 százalékban jellemző, hogy feketén adják ki a lakást. Az airbnb-s házigazdáknak körülbelül csak a fele adózik, pedig tavaly óta az adóhatóság is fokozott figyelemmel kíséri a tevékenységet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így kell(ene) adózni

A lakáskiadás után adózni kell. Az, hogy pontosan mennyit és hogyan attól függ, mennyi időre adjuk ki az ingatlant. Airbnb esetén a tevékenység egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik és üzletszerű gazdasági tevékenységet, rendszerint nem huzamos jellegű, pihenésre szolgáló szálláshelyet és ezzel összefüggő szolgáltatásokat jelent.

Az ingatlantulajdonosok ebben az esetben többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak. Fontos megemlíteni, hogy a szálláshely-szolgáltatás az adott település jegyzőjének engedélyéhez kötött és csak adószámmal lehet végezni.

A NAV szerint a legtöbben adószámos magánszemélyként adnak szállást a vendégeknek. A fizető-vendéglátói jövedelem után 16 százalék személyi jövedelemadót, emellett 18 százalékos általános forgalmi adót kell fizetni. Áfát viszont nem kell fizetni minden esetben az interneten hirdető lakáskiadóknak, hatmillió forintig ugyanis lehetőségük van alanyi adómentesség választására. Aki elmulaszt számlát adni, egymillió forintig terjedő bírsággal sújtható, aki pedig engedély nélkül adja ki a lakását, további bírságokkal számolhat.

A legutóbbi kormányzati terv szerint jövőre 1500 forint négyzetméterenkénti éves átalányadót kellene fizetniük a szállásdíj-bevételtől függetlenül azoknak, akik szálláskiadás céljából hasznosítják ingatlanjukat. Az viszont még kérdéses ezzel kapcsolatban, hogy az önkormányzatoknak fizetett adófajtákat is kiváltja-e majd az egyszerűsített közteher.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?