18 °C Budapest

Orbán bejelentette: népszavazást írnak ki a betelepítési kvótáról

2016. február 24. 13:24

Szerdán 13 órára sajtótájékoztatót hirdetett a Parlamentbe Orbán Viktor miniszterelnök, a téma megjelölése nélkül. A sajtó előzetes értesüléseinek megfelelően a migránsügyről volt szó: a kormány ugyanis benyújtotta a kérdéseit a kvótaügyi népszavazásról.


A február 24-én a kormány által az NVB-nek benyújtott kérdés a következő:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Nem akarod megvárni a tényleges népszavazást? A fenti kérdésre EZEN AZ OLDALON már most válaszolhatsz!

Orbán: Népszavazásról döntöttünk

Döntést hozott a kormány a kötelező betelepítési kvóták ügyében indítandó népszavazásról, jelentette be szerda délután a miniszterelnök. Erre az Alaptörvény lehetőséget ad, ezt fel is olvasta:

Ez van az Alaptörvényben

8. cikk

(1) Legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el. A köztársasági elnök, a Kormány vagy százezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendelhet el. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.

A kormány szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést a magyar parlamenttől elvenni nem lehet, arról a magyar parlamenten kívül senki más nem dönthet. Nem árulok zsákbamacskát - mondja Orbán -, hiszen a parlament elutasítja azt. Ezzel szerinte kiáll az ország függetlensége mellett.

Az az út, amit a kormány választott, Orbán szerint európai dolog, az európai politika része, ezért bátran ajánlja másoknak is.

"Nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is megváltoztató döntéseket" - mondta Orbán. Márpedig a kvóta átrajzolná Európa kulturális és vallási arculatát. Erre pedig sem Brüsszelnek, nem semmilyen európai testületnek nincs felhatalmazása.

Meggyőződésem, hogy a kormány egy közhangulatnak engedett

- folytatta. Szerinte "visszaélés a hatalommal" a kvóta bevezetése, ezért kérdezik meg az embereket, fejezi be indoklását a kormányfő.

Orbán annyit reagált az NVI-s balhéra, hogy meg kell változtatni a törvényt

A miniszterelnököt kizárólag három médium kérdezhette: a köztévé, az Andy Vajna által megvásárolt TV2, illetve az immár Matolcsy György rokonának érdekeltségébe tartozó Origo.

A köztévé riportere arról kérdezett, milyen következménye lesz az európai politikára egy "nem" döntésnek. Orbán szerint ez másodlagos kérdés. A fundamentális kérdés az, dönthetnek-e a magyarok arról, kikkel éljünk, kikkel ne éljünk együtt. "Hogyan lehetnének a magyar állampolgárok hűségesek a saját államukhoz, a legfontosabb döntésekben más dönt helyettük?" - teszi fel a kérdést. Orbán végül válaszol a kérdésre: szerinte Európában a "szabad nemzetek szövetségét" erősíti a döntés, akárcsak a brit EU-ügyi népszavazás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A TV2 riportere ezután a tegnapi eseményekről, az NVI-nél történtekről kérdez, illetve arról, hogy kezdeményezi-e a népszavazási törvény megváltoztatását a kormány.

"Semmiképpen nem kevernénk össze a szezont a fazonnal" - válaszol Orbán. Szerinte most, vagyis a kvótaügyi népszavazás bejelentésével "a legfontosabb kérdésről van szó", ami "nem említhető egy lapon semmilyen életmódról szóló kérdéssel" (vagyis a vasárnapi zárva tartásról szólóval), ezért nem vonható össze a két téma.

"Nem először alakul ki ilyen helyzet a választási irodánál népszavazás kezdeményezésekor" folytatja Orbán, "ezek méltatlan helyzetek", teszi hozzá, a konkrét eseményekről azonban nem beszél a miniszterelnök. Szerinte ha a parlament a "tisztelet kultúrájának megteremtését" tekinti feladatának, nem szabad, hogy jóhiszemű, állampolgári jogaikkal élni akaró polgárokkal méltatlan helyzet történjen. Márpedig tegnap ez történt.

"Kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy a vonatkozó jogszabályok nem jók" - folytatja Orbán, és azt kéri, hogy az NVI vagy az NVB "elemezze ezt a helyzetet, nézzen szembe fenntarthatatlanságával és tegyen javaslatot arra, hogy megváltoztassák" a jelenlegi szabályozást, ami szerinte a méltányos, fair körülményeket nem biztosítja.

Orbán ezért kijelentette, hogy a választási bizottságot és rajtuk keresztül a többi pártot kéri a jogszabályok megváltoztatására.

Az utolsó kérdés az origóé. Azt kérdezik, ha nem lesz sikeres a népszavazás, nem lesznek elegen, lemond-e a kormány. "Olyan kérdést tett fel, amit nem vitattunk meg" - mosolyog Orbán, és vége a sajtótájékoztatónak.

Leghamarabb ősszel lehet majd szavazni

A népszavazási kérdés forgatókönyve a következő lesz:

  • 30 napon belül az NVB tárgyalja a kormány beadványát.
  • Ha befogadják, ezt a döntést utána meg lehet támadni a Kúrián, a Kúria 90 napon belül dönt.
  • A nagy különbség, hogy mivel ezt a kérdést a kormány nyújtotta be, nem lesz aláírásgyűjtés, a Kúria (helyben hagyó) döntésével az NVB döntése azonnal jogerőssé válik, és megy a parlament elé.
  • A parlament szavaz, és ha a kérdés átmegy, a köztársasági elnök kitűzi a népszavazás időpontját, így azt leghamarabb ősszel tarthatják meg (ha minden jogi lehetőséget kimerítenek, és nem nyár közepén írják ki.)

NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?