3 °C Budapest

Pezsgőt bonthatnak a vidékiek: ezzel a módosítással sokat nyerhetnek

2016. február 16. 15:02

Az új CSOK rendelet adott is meg nem is a budapestieknek. Az új szabályok szerint Magyarország egész területén 35 millió forintban maximálták a támogatásból vásárolható használt ingatlanok vételárát. Vagyis Budapest esetében nem történt változás az eddigiekhez képest, pedig a magasabb árak miatt ez az összeg komoly korlátot jelent a vásárlóknak, míg vidéken sokkal kisebb a 35 millió forintnál drágább ingatlanok aránya. A fővárosban az ingatlanok közel 50 százaléka többe kerülhet 35 milliónál. Jó hír azonban a fővárosiaknak, hogy a 350 ezer forintos négyzetméterkorlátot eltörölték, ami eddig szintén súlyosan érintette a lakásvásárlókat. Elemzésünkben megnéztük, hogy az új szabály mit jelent a vidéki és mit a budapesti lakáspiacokon.

Az új CSOK rendelet szerint az otthonteremtési támogatás csak olyan használt ingatlan vásárlásához igényelhető, melynek vételára maximum 35 millió forint. Ennek értelmében vidéken jelentősen megemelték a korlátot, Budapest esetében azonban ez nem változott. A korlát megmaradása azért érdekes, mivel az új lakások építése vagy vásárlása esetében járó támogatás a vételár nagyságától függetlenül igényelhető.

Így egy felől a használt lakást vagy házat vásárlókat már a vételárkorlát miatt hátrány éri, de a fővárosiakat még ennél is nagyobb. Amellett természetesen, hogy a négyzetméterárkorlát eltörlése jelentős könnyítést jelent Budapesten a korábbi állapothoz képest. A Budapesten ingatlant vásárolni szándékozók ugyanis sokkal magasabb árakkal szembesülnek, míg a drágasági versenyt vezető vidéki városok felkapott területein csak a fővárosi külsőbb kerületek négyzetméterárait érik el a fajlagos árak.

Az eddig érvényes szabályok szerint a megyeszékhelyeken 28 millió forintnál magasabb árú használt ingatlan vásárlásához nem volt igényelhető az otthonteremtési támogatás. Ez az Otthontérképen kínált ingatlanok közül a legkevésbé a szombathelyi és a soproni vásárlókat érintette. De ezek esetében is az ár az ingatlanok 30 százalékának esetében mozgott a fenti korlát fölött. Budapesten korábban is a 35 millió forintos vételárkorlát élt, ami az ingatlanok 47,7 százaléka esetében jelentette a támogatási körből történő kiesést.

Hol örülhetnek a szabályváltozásnak?

A most megváltozott szabálynak köszönhetően vidéken is lehet 35 millió forintig használt ingatlant vásárolni a CSOK-ból. A változás miatt jelentősen csökkent a vételár korlát által érintett ingatlanok köre, a vidéki megyeszékhelyek közül arányuk egyedül Székesfehérvár esetében lépi túl a 36 százalékot az Otthontérkép adatai szerint. Szombathely esetében pedig mindössze 21,6 százalékos ezen lakások és házak aránya az összes kínált ingatlanon belül. A változás jelentős, Győrben például több, mint a kínált ingatlanok 13 százaléka került vissza a támogatotti körbe, de Kecskemét esetében is 12,2 százalék pontos a vételárkorlát alatti ingatlan arányának bővülése.

Az egyik szemük sír, a másik....

Budapesten a drágább kerületekben az átlagos négyzetméterárak is 400 ezer forint környékén mozognak, az újszerű lakások esetében fizetendő fajlagos árak azonban ennél jóval magasabbak, közelítik az újakét. Örülhetnek tehát a korábbi 350 ezer forintos négyzetméterárkorlát eltörlésének a vásárlók, de a nagyobb lakást vásárolni szándékozókat megköti a 35 millió forintos vételárhatár.

Mivel egy nagyobb családnak természetesen nagyobb ingatlanra is van szüksége, pont nekik adódhatnak gondjaik a vásárlással bizonyos kerületekben. 400 ezer forintos négyzetméterárral számolva 88 négyzetméternél nagyobb lakást vagy házat nem nagyon vásárolhatnak. A legnehezebb helyzetben az újszerű házak és lakások eladói vannak mivel ezek fajlagos ára könnyen lehet 500-600 ezer vagy ennél jóval magasabb is, jelentősen lecsökken a megvásárolható ingatlan nagysága. Fontos megjegyezni, hogy a felkapottabb helyeken még a nem újszerű lakások fajlagos ára is eléri az 500 ezer forintot, vagyis ott is komoly korlát a 35 millió forint.

A 35 millió forintos korlát miatt a használt ingatlant vásárolni szándékozóknak két lehetőségük maradt csupán, keresletükkel vagy az alacsonyabb árú környékeken jelennek meg, vagy rosszabb állapotban lévő, és emiatt olcsóbb lakás megvásárlására kényszerülnek, ha nem akarnak elesni a CSOK támogatástól.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?