17 °C Budapest

Pezsgőt bonthatnak a vidékiek: ezzel a módosítással sokat nyerhetnek

2016. február 16. 15:02

Az új CSOK rendelet adott is meg nem is a budapestieknek. Az új szabályok szerint Magyarország egész területén 35 millió forintban maximálták a támogatásból vásárolható használt ingatlanok vételárát. Vagyis Budapest esetében nem történt változás az eddigiekhez képest, pedig a magasabb árak miatt ez az összeg komoly korlátot jelent a vásárlóknak, míg vidéken sokkal kisebb a 35 millió forintnál drágább ingatlanok aránya. A fővárosban az ingatlanok közel 50 százaléka többe kerülhet 35 milliónál. Jó hír azonban a fővárosiaknak, hogy a 350 ezer forintos négyzetméterkorlátot eltörölték, ami eddig szintén súlyosan érintette a lakásvásárlókat. Elemzésünkben megnéztük, hogy az új szabály mit jelent a vidéki és mit a budapesti lakáspiacokon.

Az új CSOK rendelet szerint az otthonteremtési támogatás csak olyan használt ingatlan vásárlásához igényelhető, melynek vételára maximum 35 millió forint. Ennek értelmében vidéken jelentősen megemelték a korlátot, Budapest esetében azonban ez nem változott. A korlát megmaradása azért érdekes, mivel az új lakások építése vagy vásárlása esetében járó támogatás a vételár nagyságától függetlenül igényelhető.

Így egy felől a használt lakást vagy házat vásárlókat már a vételárkorlát miatt hátrány éri, de a fővárosiakat még ennél is nagyobb. Amellett természetesen, hogy a négyzetméterárkorlát eltörlése jelentős könnyítést jelent Budapesten a korábbi állapothoz képest. A Budapesten ingatlant vásárolni szándékozók ugyanis sokkal magasabb árakkal szembesülnek, míg a drágasági versenyt vezető vidéki városok felkapott területein csak a fővárosi külsőbb kerületek négyzetméterárait érik el a fajlagos árak.

Az eddig érvényes szabályok szerint a megyeszékhelyeken 28 millió forintnál magasabb árú használt ingatlan vásárlásához nem volt igényelhető az otthonteremtési támogatás. Ez az Otthontérképen kínált ingatlanok közül a legkevésbé a szombathelyi és a soproni vásárlókat érintette. De ezek esetében is az ár az ingatlanok 30 százalékának esetében mozgott a fenti korlát fölött. Budapesten korábban is a 35 millió forintos vételárkorlát élt, ami az ingatlanok 47,7 százaléka esetében jelentette a támogatási körből történő kiesést.

Hol örülhetnek a szabályváltozásnak?

A most megváltozott szabálynak köszönhetően vidéken is lehet 35 millió forintig használt ingatlant vásárolni a CSOK-ból. A változás miatt jelentősen csökkent a vételár korlát által érintett ingatlanok köre, a vidéki megyeszékhelyek közül arányuk egyedül Székesfehérvár esetében lépi túl a 36 százalékot az Otthontérkép adatai szerint. Szombathely esetében pedig mindössze 21,6 százalékos ezen lakások és házak aránya az összes kínált ingatlanon belül. A változás jelentős, Győrben például több, mint a kínált ingatlanok 13 százaléka került vissza a támogatotti körbe, de Kecskemét esetében is 12,2 százalék pontos a vételárkorlát alatti ingatlan arányának bővülése.

Az egyik szemük sír, a másik....

Budapesten a drágább kerületekben az átlagos négyzetméterárak is 400 ezer forint környékén mozognak, az újszerű lakások esetében fizetendő fajlagos árak azonban ennél jóval magasabbak, közelítik az újakét. Örülhetnek tehát a korábbi 350 ezer forintos négyzetméterárkorlát eltörlésének a vásárlók, de a nagyobb lakást vásárolni szándékozókat megköti a 35 millió forintos vételárhatár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel egy nagyobb családnak természetesen nagyobb ingatlanra is van szüksége, pont nekik adódhatnak gondjaik a vásárlással bizonyos kerületekben. 400 ezer forintos négyzetméterárral számolva 88 négyzetméternél nagyobb lakást vagy házat nem nagyon vásárolhatnak. A legnehezebb helyzetben az újszerű házak és lakások eladói vannak mivel ezek fajlagos ára könnyen lehet 500-600 ezer vagy ennél jóval magasabb is, jelentősen lecsökken a megvásárolható ingatlan nagysága. Fontos megjegyezni, hogy a felkapottabb helyeken még a nem újszerű lakások fajlagos ára is eléri az 500 ezer forintot, vagyis ott is komoly korlát a 35 millió forint.

A 35 millió forintos korlát miatt a használt ingatlant vásárolni szándékozóknak két lehetőségük maradt csupán, keresletükkel vagy az alacsonyabb árú környékeken jelennek meg, vagy rosszabb állapotban lévő, és emiatt olcsóbb lakás megvásárlására kényszerülnek, ha nem akarnak elesni a CSOK támogatástól.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem