Most szeretnéd a 10+10 milliót? Így juthatsz legolcsóbban lakáshoz

2016. január 25. 19:30

2016. január elsejétől jelentős változások léptek életbe a családi otthonteremtési kedvezménynél. Az összegek növekedtek, életbe lépett a 10+10 millió forintos lehetőség, a feltételek változtak. A fél ország számolgat, oszt-szoroz, keresi a válaszokat, mivel sokan élni szeretnének a lehetőséggel, a Portfolio befektetői klubján ez alkalommal a "CSOK 2016" volt a téma.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője elmondása szerint a CSOK, de különösen a 10+10 milliós lehetőség és a lakásáfa-csökkentés:

teljesen átrajzolja az egész hazai ingatlanpiacot.

Azt, hogy milyen változások várhatóak a piacon, azt szinte lehetetlen pontosan megmondani. Nyilván vannak olyan területek, ahol jól látható, hogy milyen konkrét hatásokkal lehet számolni.

Lesznek azonban olyan szegmensek is, ahol nehéz megjósolni a változásokat.

Várható piaci hatások

  • Új lakások ára megugrik (ez addig tart, amíg a mesterségesen gerjesztett kereslet nem enyhül)
  • Telekárak emelkednek
  • Régi-új projektek felélednek
  • Építési költségek növekednek
  • Frekventált helyen lévő használt lakások piaci stabil marad, növekedhet tovább
  • A fejlesztők átállnak a 40-60 négyzetméteres lakásokról a 60-80 négyzetméteresekre
  • Újabb kiköltözési hullám jöhet a külvárosokba, agglomerációkba


Kecskemét, Sopron, Győr, Budapest - a nagyobb városok azok, ahol jelenleg a kínálatban a 10+10 milliós CSOK-ra alkalmas ingatlanok nagyobb számban megjelennek. Erre vidéken is lenne kereslet, később itt is megjelenhetnek a fejlesztések. Budapesten már az elmúlt 1-1,5 évben is jelentősen nőttek az ingatlanárak, de ahol kevésbé frekventált a piac ott érdemi segítség lehet a 10 millió az új lakásnál is.

Az Otthontérkép által készített statisztikából az derült ki, hogy a válaszadók közel 50 százaléka új ház építésére szeretné felhasználni a CSOK-ot, de sokan vannak, akik nem feltétlen új házban gondolkoznak, hanem inkább bővítenének.

Kik lehetnek a CSOK nyertesei és a vesztesei?

NYERTESEK:

  • A 10+10-es CSOK-ot felhasználók
  • Ingatlanfejlesztők
  • Építőipari vállalkozások és munkások
  • Telektulajdonosok - A népszerű lokációkban
  • CSOK-ból vidéken saját családi házat építők (a csok 10+10 és +5 áfa szinte egy teljes új házat jelent)
  • A CSOK-ot folyósító bankok
  • A használt külvárosi vagy agglomerációs családi házat/lakást keresők (itt áresés valószínű)
  • Családoknak alkalmas bérlakások tulajdonosai (eleinte, átmeneti időszakra - önerő miatt meglévő eladása és az új megépítésének idejéig átmeneti otthonként)

VESZTESEK

  • Használt külvárosi és agglomerációs családi házak és lakások eladói
  • CSOK nélkül építkezők (felmennek a kivitelezési árak, de nekik nincs támogatás)
  • Újszerű (5-10 éves) ingatlant eladni vágyók
  • CSOK-ra nem jogosult új építésű lakások vevői

Tokodi Gábor, az FHB Bank, vezérigazgató-helyettes elmondása szerint január óta hatalmas az érdeklődés, nem csak az FHB-nál, de minden más banknál is. A régi CSOK-ból pedig most már több mint 600 befogadásuk van.

Tavaly kevesebb lakás épült, mint a második világháború alatt

Tavalyi évben - szeptember végéig 4600 ingatlan átadás történt, ez az év végéig körülbelül 6000-re növekedhetett. A legtöbb lakás hazánkban a 70-80-as években épült, ez pedig jelentősen meghatározza a magyar lakásállomány minőségét. A szakértők szerint évente körülbelül 40 ezer új lakás építésére lenne szükség ennek megújításához.

A lakásvásárlók helyzete az elmúlt években javult. A kamatok pedig folyamatosan csökkentek, az infláció is pozitívan befolyásolta a helyzetet. A lakásárak emelkedése viszont rejthet magában némi kockázatot.

Tokodi Gábor azt is elmondta, hogy a vártnál jóval több volt az érdeklődő a CSOK iránt, a tavalyi évben leginkább a 1-2 gyermekes családok keresték meg őket. Azokról, akik pedig már igényelték a CSOK-ot elmondható, hogy 50 százalékban más hitelt is felvettek a támogatás mellé.

Az FHB Bank vezérigazgató- helyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy konkrét példákkal és tervvel érdemes a bankokat megkeresni, hiszen olyan nagy eltérések lehetnek az egyes élethelyzetekben. Továbbá érdemes lehet megvárni a február 3-án megjelenő két új CSOK-os kormányrendeletet - kivéve, ha már a mostani alapfeltételeknek is eleget teszünk.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a CSOK 10+10-es támogatásból a második 10 millió az egy hitel, tehát eleget kell tennünk a hiteligénylés feltételeinek is és persze vissza is kell fizetni a felvett összeget. Ennek a felvétele egy komoly döntés, hiszen 10 évig az ebből vásárolt ingatlanban kell élni. Tehát,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

mindenképpen felelősségteljes döntés meghozatalára van szükség.

Az este második részében az előadásokat szakértői panelbeszélgetés követte, melyhez csatlakozott, Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója és Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezetője.

Kiss Gábor szerint egyelőre valóban kevés lakást lehet venni a CSOK-ból. A lakásáfa-csökkentés és a CSOK nagyobb mértékű keresletet fog generálni, ezért várhatóan a következő egy évben hiány lesz az új építésű lakásokból. A fejlesztések pedig Budapesten és a kisebb településeken is egyaránt elindulhatnak.

Földi Tibor szerint az árak már 2014-ben elkezdtek emelkedni, a mostani döntések pedig ezt a növekedést csak megsokszorozhatják.

A kereslet a nagycsaládok miatt a 80-90 nm-es lakások irányába fordulhat.

Emiatt pedig még kevesebb lehet a CSOK-os lakások aránya. A fejlesztői kapacitás azonban nagyon lecsökkent az elmúlt években, az új megnövekedő nagy keresletet szinte biztos nem lehet azonnal kielégíteni.

Aki ma CSOK-os lakást szeretne venni, az külső kerületekben vagy vidéken vegyen egy telket - fogadjon kivitelezőt és építsen házat - ha szeretne ehhez még elfogadható áron hozzájutni.

- tette hozzá Földi Tibor.

Kiss Gábor szerint is a nagyobb  3-4 hálószobás lakások jöhetnek a piacon az eddig 1-2 hálószobások helyett. Mivel árak már 2014-től emelkedő tendenciát mutattak, így az áfacsökkentés nem eredményez árcsökkenést is. Akik szeretnének, azoknak pedig még most érdemes lakást venni, hiszen a megnövekvő kereslet miatt az árak tovább nőhetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem