27 °C Budapest
Mindenképp beszélj az orvossal, mielőtt aláírod ezt a papírt

Mindenképp beszélj az orvossal, mielőtt aláírod ezt a papírt

2016. január 22. 05:27

Szinte az egész ország CSOK lázban ég, vannak olyan bankok, ahol már most is lehet igényelni a 10+10 milliót. Mielőtt azonban elrohannánk a bankba felvenni a pénzt, érdemes utánajárnunk a részleteknek. A Pénzcentrum most megmutat minden gyakorlati tudnivalót, amit az új otthonteremtési támogatásról tudni érdemes.

Korábban már részletesen írtunk arról, hogy milyen feltételek mellett vehető igénybe az új Családok Otthonteremtési Kedvezménye a CSOK. Persze nem mindegy, hogy hány gyerek van a családban és hogy új vagy használt lakás a célunk, mert ez nagyban befolyásolhatja az igényelhető támogatás mértékét. A neten bármikor elérhető banki jogosultság ellenőrző kalkulátor is segíthet a gyors tájékozódásban. Most azonban az igényléshez szükséges gyakorlati tudnivalókat szedtük össze. Mutatjuk, mit érdemes átgondolni az igénylés előtt és azt is, hogy mit kell tennünk, ha elhatároztuk, hogy igénybe vesszük a támogatást.

Ki után igényelhető a támogatás?

A CSOK már a terhesség betöltött 24. hetét követően igényelhető. A már megszületett gyerek 20 éves koráig, felsőoktatási nappali tagozatos gyermek esetében pedig a 25. életév betöltéséig számít "gyereknek".

Érdekesség, hogy az új támogatást előre bevállalt gyermekek után is fel lehet venni, ehhez azonban házasságban kell élnünk. Ez viszont felveti a kérdést, vajon mi történik, ha az igénylés után elválunk, esetleg nem teljesítjük az előre bevállalt gyerekeket?

Ha nem jött össze a három gyerek...

Abban az esetben, ha nem jön össze a tervezett három gyerek, és ennek nem orvosi okai vannak, akkor igazán nagyot bukhatunk. Ha a bevállalt gyerekek megszületése előtt elválik a házaspár, akkor a vissza nem térítendő támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat (jelenleg 1,35 százalék) ötszörösével (6,75 százalék) kell visszafizetni. Emellett a hitelünk kamatkedvezményét is vissza kell fizetni, igaz, ez csupán az alapkamat szintjén kamatozik.

 

Abban az esetben pedig, ha már megszületett a három bevállalt gyermek, de a házaspár ezek után dönt úgy, hogy elválik, csak akkor nem kell visszafizetni a támogatás összegét, ha a gyerekek és az egyik szülő továbbra is abban a házban él, amelyikre a támogatás összegét fordították. Amennyiben a válás után a család eladná a lakást, akkor vissza kell fizetni az igényelt támogatást.

Nem csak a saját gyermek számít

Mielőtt belevetnénk magunkat a gyermekvállalásba érdemes lehet az orvost is meglátogatni. Abban az esetben ugyanis, ha bebizonyosodik, hogy a házaspárnak egészségügyi okokból nem születhet (több) gyermeke, akkor a megelőlegezett CSOK összegét büntető kamat nélkül kell visszafizetni és a hitelt is tovább kell emellett törleszteni. Ehhez az orvosnak ki kell mondania, hogy nem születhet gyermeke a párnak, ha viszont nem teljesen meddő a pár, akkor öt alkalommal mesterséges megtermékenyítési programban kell részt venniük.

Ha a program sikertelen, akkor a támogatás visszafizetését gyermekek örökbefogadásával kerülheti el a házaspár. Amennyiben nem a meddőség miatt nem születnek gyerekek és örökbefogadás sem történik, mint az imént is írtuk, a Polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamat ötszörösével kell visszafizetni a 10 milliós támogatások esetében. A késedelmi kamat alapja a jegybanki alapkamattal egyezik meg, ennek az ötszörösével kell számolni a CSOK-nál.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A támogatást egyébként a meglévő gyermek után egyedülállók, élettársak és házastársak felső korhatár nélkül igényelhetik. Vállalt gyermeknél a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie, hogy jogosultak legyenek a kedvezményre. A három vállalt gyermek teljesítési határideje 10 év, kettőé: 8 év, egy esetében pedig 4 év.

Mit érdemes átgondolni a lakásvásárlás előtt?

 • Semmiképpen se hozzunk elhamarkodott döntést, gondosan járjuk körbe a lehetőségeket, illetve hogy milyen feltételekkel vehetjük igénybe a támogatást.
 • Tervezzünk hosszútávra: mivel a család egyik legnagyobb pénzügyi kötelezettségvállalását és befektetését a lakásvásárlás jelenti, fontos, hogy ne csak az aktuális életszakasznak megfelelő ingatlanban gondolkodjunk.
 • Akár házastársi, akár élettársi viszony van a lakásvásárlók között, jó ötlet lehet, ha a felek írásban is megegyeznek már a legelején a fizetési kötelezettségekről, és a vagyonelosztásról.
 • Ingatlanvásárlás esetén nem szabad elfeledkezni az illetékről sem, ami a legtöbb esetben a megvásárolt ingatlan vételárának 4 százaléka. Azonban vannak kedvezmények is, amelyek bizonyos feltételekkel igénybe vehetőek, ezekről mindenképp érdemes tájékozódni a banki CSOK és hitelszakértőnél vagy az adóhivatal ügyfélszolgálatán. 
 • Kalkuláljuk be a felújítás költségeit, és későbbi rezsiköltséget is. 
 • Sokat segíthet egy megbízható ingatlanpiaci szakember is abban, ha kifejezetten CSOK-kal megvásárolható lakást keresünk. Emellett a különböző ingatlanpiaci portálokon is rákereshetünk a szóba jöhető lakásokra, amivel nagyban megkönnyíthetjük a lakáskeresést

Melyik banknál igényelhető a CSOK?

Ha már meghoztuk a döntést és biztosak vagyunk abban, hogy élünk a vissza nem térítendő támogatással esetleg a kedvező kamatozású hitellel is, akkor érdemes felkészülten mennünk a bankfiókba, ezzel ugyanis felgyorsíthatjuk az igénylés folyamatát. Első körben nem árt tudni, hogy melyik pénzintézethez fordulhatunk.

 

Elsőként az FHB Banknál vált elérhetővé az új CSOK, de a Takarékok sem vártak sokáig, január 18-án pedig még több banknál vált elérhetővé a CSOK, de akad olyan bank is, ahol még csak a bevezetés lehetőségét vizsgálják.

Mi kell az igényléshez?

 • Igazolás az adóhatóságtól, hogy az igénylő köztartozásmentes (2 000 forint)
 • OEP igazolás, arról, hogy az igénylő, vagy az igénylők egyike legalább 2 éve biztosított a OEP-nél és a benyújtás napját megelőző 180 napos időtartamban munka jogviszonynak kell lennie, azaz az igénylő legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában biztosítottként szerepel (3 000 forint)
 • Erkölcsi bizonyítvány
 • Személyazonosító igazolvány, úti okmány
 • Adóigazolvány
 • KHR-ben nincs nyilvántartott aktív tartozása
 • Házassági anyakönyvi kivonat (házastársaknál)
 • Kiválasztott ingatlan (tulajdoni lap, vásárlás esetén adásvételi szerződés, építkezés esetén építési engedély, költségvetés)

Mikor kaphatjuk meg a pénzt?

 • A CSOK építés esetén a lakás készültségi fokának megfelelő bekerülési költség 70 százalékát igazoló számla bemutatása után folyósítható, több különböző részletben.
 • A lakásvásárlásnál pedig vagy egy összegben (az adásvételt követően 120 napig) az igénylés elbírálása után, vagy ha még éppen épül a lakás, akkor szakaszos a finanszírozása, a készültségi foknak megfelelően, szakaszosan.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?