17 °C Budapest

Pszichológust kérdeztünk az új CSOK-ról: ki nem találod, mit mondott

Pénzcentrum
2016. január 15. 05:55

Sok pár balhézik a pénz miatt, ráadásul a folyamatos feszültségnek legtöbb esetben válás is lehet a vége.  A jelzáloghitelek felvétele - pláne ha CSOK-ot is igénylünk -  pedig különösen nagy felelősség, ezért az anyagi kérdéseket is érdemes tisztázni a párkapcsolatokban. A Pénzcentrum most megnézte, hogy kimondottan párok esetében milyen lehetőségek vannak arra, hogy jelzáloghitelt vegyenek fel, milyen feltételeket ajánlanak a bankok, és mit érdemes átgondolni előtte.

Egy hitel felvételénél - különös ha CSOK-ot is szeretnénk igényelni - számos dolgot kell mérlegelnünk, főképp, ha nem egyedül, hanem a párunkkal együtt gondolkodunk a hitelfelvételben. Sok kapcsolatban jelent problémát, hogy a házastársak nem beszélik meg egymás között a pénzügyeket, és nem tisztázzák, hogy kinek milyen felelőssége van ebben. Ez azonban nem vezet sok jóhoz, ugyanis a felek közötti folyamatos feszültség az esetek többségében váláshoz vezethet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban egy év alatt 10 házasságra 6 válás jut, vagyis általában a házasságoknak valamivel több, mint a fele válással végződik. 2014-ben 38 780-an házasodtak össze és 19 576-en váltak el. A válások száma ebben az évben jóval kevesebb volt, mint 2006-ban, azonban kevesebben is házasodtak össze, bár arányaiban némi javulás figyelhető meg.

Így kezeljük helyesen a pénzügyeket

A legjobb megoldás ilyen esetekben, ha leülnek egymással, és mindent alaposan átbeszélnek. Fontos, hogy mindkét fél érdeke érvényesülni tudjon, megalapozottan döntsenek, és közös megegyezés alapján kezeljék a pénzügyeket. A legfontosabb azonban egy ilyen súlyú pénzügyi döntésnél a kölcsönös bizalom

- mondta a Pénzcentrumnak Orbán Nóra párkapcsolati szakértő, coach, mediátor, tréner.

  • Tervezzük meg közösen a havi kiadásokat, részletesen kitérve arra, ki mire, és mennyit költ;
  • Még ha közös is a kassza, érdemes egy részét úgy elosztani, hogy azt mindkét fél az igényeinek megfelelően, szabadon elkölthesse;
  • Tartsuk magunkat a megbeszéltekhez, ne játsszuk el a másik fél bizalmát;
  • El kell kerülni a rivalizálást abban az esetben is, ha az egyik fél többet keres, mint a másik;
  • Érdemes részletesen utánajárni, hogy az adott banknál van-e lehetőség közös számlavezetésre, és ez esetlegesen milyen kedvezményekkel jár.

Milyen szempontokat vegyünk még figyelembe?

A kellemetlen következmények elkerülése miatt érdemes átgondolnunk a hitelfelvétel előtt, hogy milyen összegű, és milyen futamidejű jelzáloghitelt tudunk felvenni pontosan. A nagycsaládosok többségének jó megoldás lehet az új CSOK, viszont akik nem jogosultak a kedvezményes hitelre, azoknak a piaci kamatozású lakáshitelek lehetnek a legjobb megoldások. Mostanra már 4 százalék alatti teljes hiteldíj mutatóval (THM) is találhatunk kölcsönt.

Mivel a kedvezményes kamatok biztosítását a bankok általában jövedelemjóváíráshoz kötik, ezért azt sem árt megnézni, hogy a választott banknál mennyibe kerül nekünk a folyószámla vezetése. Egyes bankok a partner biztosítójuknál kötött lakásbiztosítás esetén további kedvezményeket adhatnak, ezzel is érdemes lehet kalkulálni.

Ha a hitel felvételekor megtakarítást indítunk (jellemzően lakástakarékot vagy életbiztosítást), akkor további kamatkedvezményeket kaphatunk. Van olyan pénzintézet, ahol már meglévő megtakarítást elhelyezve is kapunk kamatkedvezményt.

Mit mondanak a bankok?

Megkérdeztünk néhány magyar bankot, hogy kimondottan párok esetében milyen lehetőségek vannak arra, hogy jelzáloghitelt vegyenek fel, és milyen feltételekkel.

A CIB Bank a Pénzcentrumot arról értesítette, hogy a jelzáloghitel feltételei között nincs különbség attól függően, hogy házas vagy egyedülálló a hiteligénylő. Fontos azonban, hogy ha a jelzáloghitelt igénylő ügyfél házas, akkor házastársának adóstársnak kell lennie a kölcsönszerződésben. A házastárs jövedelme növeli a figyelembe vett összjövedelmet, így az igénybe vehető hitel nagysága is magasabb lehet. Tapasztalataik szerint nagyjából egyforma arányban vesznek fel jelzáloghitelt házasok és egyedülállók, minimálisan magasabb a házaspárok aránya az egyedülállókhoz képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ERSTE Bankban a párok, és a házastársak számos támogatási forma közül választhatnak, ha megfelelnek a CSOK feltételeinek, vagy a kedvezményes otthonteremtő kamattámogatott hitelek feltételeinek. A terhelhetőségi számítások alapján nagyobb összegű hitelhez juthatnak, mivel kettőjük jövedelmét veszi figyelembe a bank, ezért gyakori, hogy házastársak, élettársak együtt vesznek fel hitelt. Ha pedig vagyonközösségben élnek, legtöbbször a bankok kérik mindkét szereplő bevonását az ügyletbe.

A K&H Banknál jellemzően párok, illetve házastársak az igénylők, akik kedvezőbb feltételek mellett tudnak hitelt felvenni, alapvetően azért, mert két igénylőnek magasabb a jövedelme, mint egy igénylőnek. Hitelfelvételkor nincsen külön kedvezmény a párok, házastársak számára.

Az OTP Bank kedvezményei alapvetően a bankhoz érkező jövedelem összegéhez kötöttek, ilyen értelemben a házastársak - tekintve, hogy mindkettőjük jövedelme ide érkezik - nagyobb mértékű kedvezményben részesülhetnek. A fentiek természetesen előnyt jelentenek a törlesztési képesség számításnál is.

Az UniCredit Bank arról tájékoztatott, hogy a jelzáloghiteleihez kapcsolódó kedvezmények jellemzően az aktív bankkapcsolaton, a banki szolgáltatások rendszeres igénybevételén alapulnak, melyek feltételei párban vagy két személy együttműködésében sokkal könnyebben teljesíthetők. Ide tartozik például az úgynevezett aktív kedvezmény, amely esetében a fél százalékos kamatkedvezmény feltétele, hogy az ügyfél hiteltörlesztésre szolgáló bankszámlájára legalább havi 120 000 forint jóváírás érkezzen átutalásból és UniCredit-bankkártyájával havonta legalább 15 000 forint értékben vásároljon. A párok, házastársak és az egyedülállók közel hasonló arányban vesznek fel jelzáloghitelt az UniCredit Banktól. Ettől lényeges eltérést a magasabb jövedelmű és egyúttal nagyobb összegű hitelt igénylő ügyfelek esetében tapasztalnak: körükben a párok aránya meghaladja a 60 százalékot.

A Raifeissen Bank megkeresésünkre elmondta, hogy náluk alapvetően ilyen típusú kedvezmény nincs. Párok esetében a különbség, hogy ilyen esetben két jövedelem is figyelembe vehető (amennyiben adós-adóstárs viszonyban kerül felvételre a hitel), így a folyósítható összeg nagyobb lehet. Ugyanis ha ketten együtt veszik fel a hitelt, akkor nagyobb jövedelemmel áll szemben a fizetendő havi törlesztőrészlet, tehát több az esély a folyósításra - de emellett rengeteg más szempontot is vizsgálnak a bírálatkor.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem