18 °C Budapest
Vajon miből fedezi a kormány az ingyenmilliókat?

Vajon miből fedezi a kormány az ingyenmilliókat?

2015. december 28. 16:00

Már közel két hete bejelentette a kormány az új otthonteremtési támogatást, azonban azóta is számos nyitott kérdés maradt. Ezek közül a legfontosabb, hogy mekkora lehetséges igénybevétellel számol a kormány és hogy ennek vajon mekkora költségvetési vonzata lehet.

Már közel két hete bejelentette a kormány az új otthonteremtési támogatást, azonban azóta is számos nyitott kérdés maradt. Ezek közül a legfontosabb, hogy mekkora lehetséges igénybevétellel számol a kormány és ennek mekkora költségvetési vonzata lehet. Az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium részéről érkező nyilatkozatok alapján ilyen számítások még nem készültek. Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára szerint jelenleg is vizsgálják a fedezet lehetőségeit.

Milliárdokkal dobálózunk

Lázár János december 16-án jelentette be, hogy a kormány kibővíti a családi otthonteremtési kedvezményt, a háromgyerekesek például 10 millió forint állami támogatáshoz juthatnak, valamint további 10 millió forintos hitelhez 25 éves futamidőre, maximum 3 százalékos kamat mellett. A bejelentéskor nem részletezte a miniszter, hogy mikortól lépne életbe az új intézkedés, de a hírek szerint már a napokban megjelennek a részletek.

Az azóta eltelt másfél hétben folyamatosan szivárogtak a hírek az ingyenmilliókról:

12. 16. Itt a bejelentés: kibővítik a CSOK-ot

12. 17. Mindenki ezt kérdezi: íme a CSOK részletei

12. 18. 10+10 millió: heteken belül kérhetjük az ingyenpénzt

12. 19. Újabb feltételhez köti az állam az ingyenmilliókat

12. 21. Így kaszálhatsz 10 helyett 24 milliót Orbán új CSOK-jával

12. 23. Kemény feltételek kellenek a 10 + 10 millióhoz

Azonban a legfontosabb kérdésekre még mindig nem tudjuk a választ. Nevezetesen, hogy a kormány milyen igénybevétellel számol és hogy az új intézkedésnek milyen költségvetési vonzatai lesznek a kiadási oldalon. Vagyis a háttérszámításokat nem ismerjük és az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján nincsenek is, egyelőre. Ez pedig megint sokat elárul a gazdaságpolitikai intézkedések megalapozottságáról.

Nincs válasz

Az elmúlt napokban több kormányzati szereplő is nyilatkozott az új intézkedés hatásairól, ezek azonban nem sok érdemi információt tartalmaztak a költségvetés oldaláról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban például így fogalmazott a CSOK kibővítésének és a lakásáfa csökkentésének hatásaival kapcsolatban:

Mindennek van persze költségvonzata, jelenleg is vizsgáljuk a fedezet lehetőségeit. Azonban nem szabad csak a költségeket nézni, hiszen a másik oldalon a létrejövő beruházások bevételt generálnak, munkahelyeket teremtenek.

Hozzátette: még nehéz megítélni, de bízunk benne, hogy ez a ráfordítás bizonyos időn belül, akár rövid távon megtérül, ezt követően pedig majd bevétel származik belőle. Ezt követően részletezte, hogy 5000 új lakás építése nagyjából 100-120 milliárd forint beruházást jelent, amely a GDP-ben megjelenítve 0,2 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet, valamint 5-7 ezer munkahelyet generál.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott, szintén hétfőn megjelent interjújában pedig azt hangoztatta, hogy a CSOK bővítése és a lakásáfa csökkentése népszerűvé teszi az új lakások építését, majd hozzátette:

kérdés, hogyan hat a várható "építési láz" a központi költségvetés helyzetére, kiadásaira, ezt csupán 2016 első féléve után lehet majd valamelyest megítélni. A folyamatban fékező erő lehet az építőipari vállalkozások kapacitása.

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter pedig múlt pénteken nyilatkozta, hogy a CSOK kibővítése unikális dolog lesz az egész világon és becslése szerint ez több százezer családot érhet el.

És mit okoz a lakásáfa csökkentése?

Hornung Ágnes két héttel ezelőtt a lakásáfa-csökkentés költségvetési hatásaival kapcsolatban is nyilatkozott. Akkor azt mondta, hogy "az áfacsökkentés miatti adóbevétel-kiesésre nem szabad túlzottan koncentrálni, részben, mert a központi költségvetést mindig jelentős többlettel tervezik, illetve azért, mert egy ilyen intézkedés során nem lehet tudni, honnan jöhetnek még be bevételek".

Mennyi? De mi mennyi?

A 2016-os költségvetést a parlament már idén nyáron kőbe véste. Vagyis a CSOK esetleges jövő évi kiterjesztése miatt át kellene írni a számokat. Bár az idei költségvetési folyamatok kedvezőbb alakulása miatt akár mozgástér is lehet az elfogadott jövő évi költségvetésben, kérdéses, mennyit bírna el a büdzsé az új kiadásokból.

A kibővített otthonteremtés esetén fokozatos felfutással lehet majd számolni (várhatóan az első 1-2 évben lesz jelentős az igénybevétel), de ha abból indulunk ki, amit Balog Zoltán említette, akkor például százezer család igénye esetén csak az állami támogatás összege 1000 milliárd forint lehet. Ez az összeg jól érzékelteti, hogy mekkora léptékű intézkedésről lehet szó. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az új támogatást csak újépítésű ingatlanoknál lehet felhasználni a hírek szerint, ez pedig fontos szűkítő tényező a kínálati oldalról.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?