15 °C Budapest

Így kaszálhatsz 10 helyett 24 milliót Orbán új CSOK-jával

Pénzcentrum
2015. december 21. 06:03

Az új lakások áfájának csökkenése és a szerdán bejelentett új CSOK programnak köszönhetően jelentősen csökkennek az új lakás vásárlásának költségei, ráadásul a korábbi, szigorú megkötéseket sem kell majd alkalmazni. Kiszámoltuk, mennyit spórolhatunk valójában az új rendszerrel.

Lázár János szerdai bejelentése szerint a háromgyermekes családoknak új lakás vásárlásakor 10 millióra nőhet a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), plusz kedvezményes, 3 százalékos hitelt nyújthatnak mellé (10 millió forintot, 25 évre). Emellett a 27 százalékról 5 százalékra csökken az új lakás vásárlás és házépítés áfája és 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az adó az önerős házépítésnél.

Az új program alapján a három bevállalt gyermeket 10 év alatt kell teljesíteni, amely az alaptámogatáshoz hasonlóan akár örökbefogadással is elérhető. Ha viszont nem tudjuk ezt teljesíteni, akkor nem elég, hogy a korábban felvett hitelt kell törleszteni, hanem a CSOK-ot is vissza kell fizetni.

Emellett a lakásépítés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése is sok pénzt hagyhat a magyar családoknál. De mennyivel járhatunk jobban, ha az új szabályok bevezetése után veszünk új lakást?

Mennyiből úszhatunk meg egy házépítést?

Az ingatlanszakértők szerint (áfa nélkül) nagyjából 20 millió forintból jön ki egy átlagos ház felépítése, ehhez hozzáadhatjuk a telekárat, mi a példánkban 2 millió forintos telekárral számolunk. A jelenlegi rendszerben 20 millió forintos lakásépítésért 5,4 millió forint áfát kell kifizetni, viszont 2 millió forint CSOK-ot igényelhetünk a gyerekek után. Emellett számolni kell a 2 millió forintos telek megvásárlásával is, ami azt jelenti, hogy végül 25,4 millió forintot kell kifizetnünk a kész házért.

Ezen belül már a meglévő önerő szabja meg azt, hogy mekkora lehet a hitel, de ahhoz, hogy a szabályok szerint előírt 20 százalékos önerőnk meglegyen, minimum 4,3 millió forintra van szükségünk, vagyis a hitelösszeg 21,1 millió forint lesz. Ekkora hitellel számolva a 25 évre felvett kölcsön törlesztőrészlete 125 ezer forint lenne (5,18 százalékos kamattal). De mi a helyzet akkor, ha a most bejelentett programba lépünk be?

Ha az új programot figyelembe vesszük, akkor 1 millió forint áfával és 10 millió forint CSOK-kal számolhatunk, így a bekerülési költség mindössze 13 millió forint lesz. A program mellé ráadásul 10 millió forintig kedvezményes, 3 százalékos kamatozású kölcsönt is kapunk, amivel a szükséges önerő mindössze 3 millió forintra csökken. Ez 1,3 millióval kevesebb, mint a sima CSOK-nál, ráadásul a felvett hitel összege 11,1 millióval kisebb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új programnál a törlesztőrészlet 47 ezer forint lenne, míg a mostani támogatás mellett felvett 21 milliós hitel részletei 125 ezer forintra rúgnának.

Nemcsak ennyivel lesz olcsóbb az új lakás

Ha a 25 éves, 10 millió forintos hitelünket piaci kamatok mellett szeretnénk felvenni, akkor a törlesztőrészletünk máris negyedével magasabb lenne, vagyis 59 ezer forintot kellene fizetnünk havonta. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes kamatozás a teljes futamidő alatt mintegy 4 millió forinttal fizethetünk kevesebbet a piaci lakáshitelhez képest, ennyi lesz a kedvezmény mértéke.

Ez azt jelenti, hogy a CSOK támogatással együtt a program 10 plusz 4 millió forint kedvezményt ad, vagyis összesen 14 millió forinttal lehetünk beljebb a megújuló támogatási rendszernek köszönhetően. Emellett számolhatunk a kedvezményes hitelösszeggel, így összesen 24 millió forinthoz "juthatunk" a programnak köszönhetően. Ehhez hozzászámolva a 4,3 milliós áfakedvezményt a mostani könnyítések miatt 28,3 millióval több maradhat a zsebünkben.


Érdemes egyébként azzal is számolni, hogy a következő 25 évben várhatóan nem lesz ilyen (hitelfelvétel szempontjából) kedvező a jegybanki alapkamat szintje, így a kamatkedvezmény várhatóan még a 14 millió forintnál is jelentősen többet takaríthat meg a lakásvásárlóknak.

Tényleg nem vehetünk meg akármilyen lakást?

A CSOK jelenlegi szabályai szigorú keretek közé szorítják, hogy milyen lakást vehetünk meg a támogatás segítségével. A négyzetméterárak és a területi elhelyezkedésre vonatkozó megkötések azonban változnak az új programnál. A vásárolt lakás mérete legalább a gyerekek számának húszszorosa kell legyen, ház esetén pedig 30 a szorzó. Ez azt jelenti, hogy három gyereknél minimum 60, illetve 90 négyzetméteres ingatlant kell vennünk. Így a támogatással akár budapesti, 100 millió forintos, 200 négyzetméteres új lakás után is felvehetjük (feltéve, ha ki tudjuk fizetni).

A legalább háromgyermekes családok esetén nem kell házasságban élniük a szülőknek ahhoz, hogy igénybe vehessék a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást, kivéve, ha vállalt és nem meglévő gyerek után kérjük a támogatást.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem