-1 °C Budapest

Új lakásba új bútor? Vagy a régi is megteszi?

2015. december 15. 20:32

Az elmúlt években jelentősen megfogyatkozott a bútorpiac. A családi kasszából pedig egyre kevesebb jut a bútorokra és nagy értékű háztartási gépekre - írja közleményében a blokkk.com

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint alaposan megfogyatkozott az elmúlt években a bútorpiac. Igaz, 2014-ben már lendületet vett és 2015-ben is nőtt, de hát még mindig messze van korábbi fénykorától. A bútorpiac visszaesése - érthető okok miatt - időben közel esett a lakásépítések számának lecsökkenéséhez. Az elmúlt évekről elmondható összegzésképpen, hogy a nagyobb értékű javakból esett vissza leginkább a vásárlási kedv, aminek magyarázata is egyértelmű, hiszen az étkeken keveset lehetett spórolni, a rezsin is csak mostanában, de a bútor, a lakásfelszerelés könnyen kihúzható volt a bevásárló listáról. A háziasszonyok nagy része ki is húzta, sok más választásuk nem is nagyon volt.

A családi kasszák szűkre szabták a bútor és a nagy értékű háztartási gépek vásárlására fordítható pénzt az elmúlt években:

Forrás:KSH/ blokkk.com

Az elmúlt másfél évtizedben egyébként a legtöbb lakás 2004-ben épült, 43 ezer darab, ez az érték folyamatosan olvadozott, 2013-14-ben évente már csak7-8 ezer darab készült el.

2015. eddig megismert első féléves időszakában egyébként tovább nőtt a bútorpiac, 10% körüli mértékkel. Előreláthatóan a lakásvásárlások növekedése megtolhatja a bútor, lakásfelszerelési piacot is.

A bútorpiacot is a nagyok húzzák

A bútorpiacon is a nagy áruházakat kedvelik leginkább a vásárlók. A KSH adatai szerint a bútorboltok száma jelenleg megközelíti a négyezret, de hát ezek már nem csak bútort, hanem sok egyéb lakásfelszerelési cikket is árusítanak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legutóbbi céges beszámolók alapján a bútorpiac legnagyobbja az IKEA 52 milliárd forintos éves forgalommal (fogyasztói áron számolva). Őt követi a KIKA 29 milliárd forinttal, de szoros a verseny a dobogós helyért a JYSK-kel, aki 28 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el eddig. A MÖBELIX még csak 5 milliárd forint körül jár, de itt a Baumax áruházak átvétele nyomán nagyobb forgalommegugrás is várható a jövőben.

Az előbbiek azt jelentik, hogy a vásárlók a három legnagyobb bútor áruházláncban vásárolják a lakásba valók döntő részét. A kisebb bútoráruházak forgalma rendkívül csekély a nagyokhoz mérten.

És egy kis statisztika. A három legnagyobb bútor áruházlánc együttes bevétele megközelíti a 110 milliárd forint értéket. Ezek az áruházak azonban nem csak bútort, hanem sok egyéb más háztartási felszerelést is árusítanak. A KSH bútorpiaci adata csak a bútorra összpontosít, de mivel becsléses adat, nyilván nem is lehet hajszál pontos. Egy biztos, ez pedig a nagyáruházak piaci túlsúlya. Ebből is látszik, milyen hasznos lenne az online pénztárgép adatok beépítése a statisztikába.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06