26 °C Budapest

Kiderült: ide menekítik a pénzüket a brókerbotrányok áldozatai

2015. december 10. 13:04

Az idei esztendő kétség kívül a kilábalás éveként fog bevonulni a lakáspiaci krónikákba. A látványosan élénkülő forgalom országos átlagban minden ingatlantípus esetében árnövekedéssel járt. Az okok igen eltérőek, de a piacot ma még egyértelműen a befektetési célú vásárlások pörgetik - derül ki az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképéből.

A NAV hivatalos tranzakciós adatai alapján, az idei év első három negyed évében országos átlagban 13% körüli áremelkedést lát a tavalyi évhez viszonyítva az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe. Az elemzés szerint, amíg 2014-ben még csak Budapesten és a megyeszékhelyeken nőttek az árak, addig 2015-ben már minden településtípus esetében áremelkedés tapasztalható. A fővárosi értéknövekedés eddig 14% körül alakul, a nagyvárosokban 10%, míg a többi településen összességében 8% körüli a drágulás.

A lakótelepi lakások árnövekedése annak köszönhető, hogy az elmúlt évek panelfelújítási programjai, illetve a csökkenő rezsikiadások javítottak a lakótelepek megítélésén.

Emellett, mivel a lakótelepi lakások sokáig a legolcsóbbak voltak, itt mehetett végbe a legnagyobb arányú értéknövekedés

 - véli Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője. A szakértő hozzáfűzte: a panellakások átlagosan 14 százalékos, a téglalakások 13 százalékos drágulása mellett az önálló házak csak 5% körüli árnövekedést produkáltak. Ennek fő oka, hogy ezek az ingatlanok kiesnek a befektetői célpontok közül, nagy részük az amúgy is csekélyebb forgalmú vidéki településeken található.

Miért vásárolnak?

Valkó Dávid szerint a látványos áremelkedéshez vezető okok sokrétűek. Az alacsony banki betéti kamatoktól kezdve meg kell említeni a felpörgött albérleti piacot (ahol könnyűszerrel elérhető 6-8 százalékos bérleti hozam), a helyenként látványosan megélénkülő turisztikai célú lakáskiadást, de az ország nyugati részén az Ausztriában munkát vállalók bérleti keresletét, valamint az év elején történt brókercég bedőléseket is, amelyek felpörgették a befektetési célú vásárlásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a csoport idén összességében a tranzakciók 40 százalékát adhatta.

A növekvő kereslet miatt az eladók alkuhelyzete javult, ezért rengeteg, a válság alatt is már piacon lévő lakás kelt el, de már a megemelt árakon. A lakáseladások száma idén így várhatóan egyharmados mértékkel nő, és elérheti a 150 ezer tranzakció számot. "A befektetési célú vásárlások mellett fokozatosan aktivizálódni kezd a normál életvitelből származó, százezres nagyságrendű elhalasztott kereslet is" - vélekedik Valkó Dávid. Egy újabb tényezőként, az új lakások hiánya tovább erősítette a jó minőségű használt otthonok iránti keresletet, növelve az általános árszintet. Az egyre csökkenő lakáshitel kamatok, valamint a nyártól használt lakásokra is kiterjesztett Családi Otthonteremtési Kedvezmény ráadásul egyre szélesebb körben kínál vonzó belépési lehetőséget a lakáspiacra.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM