2 °C Budapest

Kiderült: ide menekítik a pénzüket a brókerbotrányok áldozatai

2015. december 10. 13:04

Az idei esztendő kétség kívül a kilábalás éveként fog bevonulni a lakáspiaci krónikákba. A látványosan élénkülő forgalom országos átlagban minden ingatlantípus esetében árnövekedéssel járt. Az okok igen eltérőek, de a piacot ma még egyértelműen a befektetési célú vásárlások pörgetik - derül ki az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképéből.

A NAV hivatalos tranzakciós adatai alapján, az idei év első három negyed évében országos átlagban 13% körüli áremelkedést lát a tavalyi évhez viszonyítva az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe. Az elemzés szerint, amíg 2014-ben még csak Budapesten és a megyeszékhelyeken nőttek az árak, addig 2015-ben már minden településtípus esetében áremelkedés tapasztalható. A fővárosi értéknövekedés eddig 14% körül alakul, a nagyvárosokban 10%, míg a többi településen összességében 8% körüli a drágulás.

A lakótelepi lakások árnövekedése annak köszönhető, hogy az elmúlt évek panelfelújítási programjai, illetve a csökkenő rezsikiadások javítottak a lakótelepek megítélésén.

Emellett, mivel a lakótelepi lakások sokáig a legolcsóbbak voltak, itt mehetett végbe a legnagyobb arányú értéknövekedés

 - véli Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője. A szakértő hozzáfűzte: a panellakások átlagosan 14 százalékos, a téglalakások 13 százalékos drágulása mellett az önálló házak csak 5% körüli árnövekedést produkáltak. Ennek fő oka, hogy ezek az ingatlanok kiesnek a befektetői célpontok közül, nagy részük az amúgy is csekélyebb forgalmú vidéki településeken található.

Miért vásárolnak?

Valkó Dávid szerint a látványos áremelkedéshez vezető okok sokrétűek. Az alacsony banki betéti kamatoktól kezdve meg kell említeni a felpörgött albérleti piacot (ahol könnyűszerrel elérhető 6-8 százalékos bérleti hozam), a helyenként látványosan megélénkülő turisztikai célú lakáskiadást, de az ország nyugati részén az Ausztriában munkát vállalók bérleti keresletét, valamint az év elején történt brókercég bedőléseket is, amelyek felpörgették a befektetési célú vásárlásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a csoport idén összességében a tranzakciók 40 százalékát adhatta.

A növekvő kereslet miatt az eladók alkuhelyzete javult, ezért rengeteg, a válság alatt is már piacon lévő lakás kelt el, de már a megemelt árakon. A lakáseladások száma idén így várhatóan egyharmados mértékkel nő, és elérheti a 150 ezer tranzakció számot. "A befektetési célú vásárlások mellett fokozatosan aktivizálódni kezd a normál életvitelből származó, százezres nagyságrendű elhalasztott kereslet is" - vélekedik Valkó Dávid. Egy újabb tényezőként, az új lakások hiánya tovább erősítette a jó minőségű használt otthonok iránti keresletet, növelve az általános árszintet. Az egyre csökkenő lakáshitel kamatok, valamint a nyártól használt lakásokra is kiterjesztett Családi Otthonteremtési Kedvezmény ráadásul egyre szélesebb körben kínál vonzó belépési lehetőséget a lakáspiacra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm