Milliókat kaszálhatott ezzel a TV2 sztárja

2015. november 19. 17:05

Egy lakóparkot reklámozó hatalmas molinón szerepel Szíj Melinda, aki 2010-es Megasztárban tűnt fel. A szakemberek szerint ezért akár 2 millió forintot is bezsebelhetett az énekesnő, vagy talán kedvezőbb áron juthat majd a lakáshoz az új lakóparkban. Szíj Melinda mellett azonban többen vehetnek majd valamivel olcsóbban újépítésű lakást, ha csökkeni fog ezeknek a lakásonak az áfája.

Az énekesnő hatalmas reklám plakátját a Bors vette észre. Persze Szíj Melinda nem beszélhet a kampány részleteiről így arról sem, hogy mennyit kapott ezért.

{{EMBED:https://www.facebook.com/szijmelinda/posts/1202941023055806:0}}

A lap által megkérdezett reklámszakember szerint, ha egy A kategóriás celebről lenne szó, akkor akár 5-8 millió forint is lehetne a fizetség. Szíj Melinda esetében a szakember 1,5 - 2 millió forintot tippelt. Azonban az sem kizárt, hogy az énekesnő esetleg egy ottani lakáshoz olcsóbban jut majd hozzá.

Olcsóbbak lesznek az újépítésű lakások?

Lapértesülések szerint a héten a kormány elé kerülhet egy átfogó lakásprogram, amelyben szerepelhet az újépítésű lakásokra vonatkozó áfa csökkentése is. A rendelkezés komoly változásokat hozhat mind az új-, mind a használtlakások piacán.

A lakáspiac fellendülése szinte teljes egészében a használtlakás szegmensre vonatkozik, az újépítésű lakáspiac strukturális problémákkal küszködik. Ezen problémák egyike, hogy a piac által megszabott bruttó árból a 27 százalékos ÁFA megfizetése után megmaradó fejlesztői bevételek olyan alacsonyak, hogy sok esetben nem éri meg elindítani a beruházást. Így bár kereslet lenne az új lakásokra, de a lakásépítési statisztikák mégis csökkenést mutatnak.

2015 első három negyedévében országos szinten 9, Budapesten 21, a vidéki városokban 4 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, az egy évvel korábbi értékhez képest. Ezzel meg is torpant a tavalyi év elején látott növekedés. A 2015-ben eddig átadott lakások száma a válság előtti, 2007-es szintnek csak mintegy ötödét teszi ki, az újlakás piacon tapasztalható strukturális problémák miatt nem tud talpra állni a lakásépítés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az újlakások ÁFA kulcsának csökkentése megoldást jelentene a fejlesztői megtérülésekre, ezzel elhárulna egy jelentős kínálat oldali probléma az ingatlanfejlesztések elől.

A jelenlegi 27 százalékos kulcsról kézenfekvő a 18, vagy az 5 százalékos szintre csökkenteni az új lakások ÁFA kulcsát. Az ÁFA csökkenés nagy valószínűséggel nem jelenik meg majd teljes egészében a lakásár csökkenésében, lakás bruttó árára vetítve 9 vagy 22 százalékos összeg több részre fog megoszlani.

A 18 százalékos ÁFA kulcs esetén az újlakások árának csökkenése csak rövidtávon jelenne meg, mivel a keresletbővülés generálta áremelkedés fél-egy éven belül korrigálná ezt az árcsökkenést. Ráadásul a 18 százalékos ÁFA kulcs mellett nem az összes tervezett projekt megtérülése javulna annyira, hogy érdemes legyen őket elindítani, így nem alakulna ki erős kínálati nyomás az árakon. Az 5 százalékos ÁFA kulcs mellett azonban egyrészt tetemes lenne az árcsökkenés, amit egy éven belül nem tudna ellensúlyozni az újonnan átadott lakások felé forduló kereslet, illetve jóval több projekt válna gazdaságossá, ami kínálati oldalon is nyomás alá helyezné az árakat. Ez már egy hosszabb távon érezhető újlakás árcsökkenéssel járna, mivel a nagy mennyiségű projekt miatt a fejlesztőknek egymással is versenyezniük kell az árakban.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm