24 °C Budapest
Fontos változás! Ezt sok tévé, telefon előfizető nem tudja

Fontos változás! Ezt sok tévé, telefon előfizető nem tudja

2015. szeptember 8. 15:03

Az előfizetők számára kedvező és fontos változások léptek életbe szeptember elsejével a hírközlési szabályozásokkal kapcsolatban. Többek között egyszerűbb lesz a szerződéskötés menete és a gyerekek védelmére szolgáló szűrőprogramok letöltése is.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) előfizetői szerződésekre vonatkozó hírközlési szabályozása több változást is hoz az életünkbe. Például egyes tarifacsomagok és a szerződési feltételek sokkal átláthatóbbá válnak majd, ráadásul ezentúl a szolgáltató nem változtathat a beleegyezésünk nélkül egyoldalúan a szerződésünkön. Az összes változás gyors és egyszerű megértése érdekében az NMHH honlapján az alábbi videót tette közzé.


A szabályozás egyébként két lépcsőben történik, bizonyos változások már szeptember elsejével életbe léptek, míg a következő módosítás december elsején várható. Röviden a már életbe lépett 4 fontosabb változás:

1. Átláthatóbb szerződési feltételek, követhető módosítások

 • Az internet-hozzáférést biztosító szolgáltatók honlapjukon összegyűjtik és táblázatban egységesen összehasonlítható formában közzéteszik az általuk kínált minden internet-hozzáférési szolgáltatás jellemzőjét és ajánlataik paramétereit.

 • A kétoldalú szerződésmódosítás csak a felek ténylegesen egyező akarata esetén történhet meg. "Észrevétlenül" az előfizető hallgatásával nem lehet a szerződést módosítani.

2. Méltányos szerződésbontási lehetőség, több idő a hívásmegszakításra

 • Ha a szolgáltatás a szerződésben megjelölt címen nem vagy nem megfelelően működik, akkor az előfizetők 14 napon belül felmondhatják a szerződést, és csak az addig ténylegesen igénybe vett szolgáltatás díját kell kifizetniük.

 • Hívásindításkor a hívás díjmentes megszakítására a telefonszolgáltatók ezentúl kötelesek legalább 5 másodpercet biztosítani a hívó fél számára a korábbi 3 másodperc helyett a hangpostára irányítás előtt.

3. Bővül a szolgáltatók kötbérfizetési kötelezettsége

 • A szolgáltatóknak kötbérfizetéskor az eddigieknél részletesebb tájékoztatást kell adniuk: a kötbér mértékéről, számításának, kifizetésének módjáról, az alapul szolgáló szerződésszegő magatartásról; hogy az előfizetők pontosan tudják, hogy milyen okból és miért pont akkora összegű kötbér kifizetésére kerül sor.

4. Fokozottabb védelem a kiskorúaknak

 • Az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók kötelesek a honlapjukon könnyen megtalálható helyen: a főoldalon, az egyes internetcsomagokat bemutató vagy a gyermekvédelemmel foglalkozó aloldalakon közzétenni a káros tartalmakat szűrő, egyszerűen és gyorsan telepíthető szoftverek elérhetőségét és a használatukra vonatkozó tájékoztatást.

  TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

  A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos változások december elsejétől:

1. Szabályozottabb körülmények szerződéskötéskor

 • A szolgáltatók a szóban történő szerződéskötéskor is kötelesek egy, a szerződés lényeges tartalmáról szóló írásos dokumentumot átadni az előfizetőknek.

 • Határozott idejű szerződéskötéskor a szolgáltatóknak a szerződés megkötése előtt tájékoztatniuk kell az előfizetőt a határozott idejű szerződés teljes időtartama alatt jelentkező, az előfizetőket minimálisan terhelő minden költségről, hogy a szerződést az előfizetők tudatos választással, az előre tervezhető kiadások mérlegelésével köthessék meg.

2. Több felmondási lehetőség

 • Az előfizetők akkor is jogkövetkezmények nélkül felmondhatják a határozott idejű szerződést, ha a szolgáltató a szerződés lényeges tartalmát jogsértően módosítja - például díjat emel -, vagy a szerződésben szereplő műsorcsatornák közül akár csak egyet is jogsértően kivesz - olvasható az NMHH honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?