16 °C Budapest
Fontos változás! Ezt sok tévé, telefon előfizető nem tudja

Fontos változás! Ezt sok tévé, telefon előfizető nem tudja

2015. szeptember 8. 15:03

Az előfizetők számára kedvező és fontos változások léptek életbe szeptember elsejével a hírközlési szabályozásokkal kapcsolatban. Többek között egyszerűbb lesz a szerződéskötés menete és a gyerekek védelmére szolgáló szűrőprogramok letöltése is.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) előfizetői szerződésekre vonatkozó hírközlési szabályozása több változást is hoz az életünkbe. Például egyes tarifacsomagok és a szerződési feltételek sokkal átláthatóbbá válnak majd, ráadásul ezentúl a szolgáltató nem változtathat a beleegyezésünk nélkül egyoldalúan a szerződésünkön. Az összes változás gyors és egyszerű megértése érdekében az NMHH honlapján az alábbi videót tette közzé.


A szabályozás egyébként két lépcsőben történik, bizonyos változások már szeptember elsejével életbe léptek, míg a következő módosítás december elsején várható. Röviden a már életbe lépett 4 fontosabb változás:

1. Átláthatóbb szerződési feltételek, követhető módosítások

 • Az internet-hozzáférést biztosító szolgáltatók honlapjukon összegyűjtik és táblázatban egységesen összehasonlítható formában közzéteszik az általuk kínált minden internet-hozzáférési szolgáltatás jellemzőjét és ajánlataik paramétereit.

 • A kétoldalú szerződésmódosítás csak a felek ténylegesen egyező akarata esetén történhet meg. "Észrevétlenül" az előfizető hallgatásával nem lehet a szerződést módosítani.

2. Méltányos szerződésbontási lehetőség, több idő a hívásmegszakításra

 • Ha a szolgáltatás a szerződésben megjelölt címen nem vagy nem megfelelően működik, akkor az előfizetők 14 napon belül felmondhatják a szerződést, és csak az addig ténylegesen igénybe vett szolgáltatás díját kell kifizetniük.

 • Hívásindításkor a hívás díjmentes megszakítására a telefonszolgáltatók ezentúl kötelesek legalább 5 másodpercet biztosítani a hívó fél számára a korábbi 3 másodperc helyett a hangpostára irányítás előtt.

3. Bővül a szolgáltatók kötbérfizetési kötelezettsége

 • A szolgáltatóknak kötbérfizetéskor az eddigieknél részletesebb tájékoztatást kell adniuk: a kötbér mértékéről, számításának, kifizetésének módjáról, az alapul szolgáló szerződésszegő magatartásról; hogy az előfizetők pontosan tudják, hogy milyen okból és miért pont akkora összegű kötbér kifizetésére kerül sor.

4. Fokozottabb védelem a kiskorúaknak

 • Az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók kötelesek a honlapjukon könnyen megtalálható helyen: a főoldalon, az egyes internetcsomagokat bemutató vagy a gyermekvédelemmel foglalkozó aloldalakon közzétenni a káros tartalmakat szűrő, egyszerűen és gyorsan telepíthető szoftverek elérhetőségét és a használatukra vonatkozó tájékoztatást.

  JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

  Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos változások december elsejétől:

1. Szabályozottabb körülmények szerződéskötéskor

 • A szolgáltatók a szóban történő szerződéskötéskor is kötelesek egy, a szerződés lényeges tartalmáról szóló írásos dokumentumot átadni az előfizetőknek.

 • Határozott idejű szerződéskötéskor a szolgáltatóknak a szerződés megkötése előtt tájékoztatniuk kell az előfizetőt a határozott idejű szerződés teljes időtartama alatt jelentkező, az előfizetőket minimálisan terhelő minden költségről, hogy a szerződést az előfizetők tudatos választással, az előre tervezhető kiadások mérlegelésével köthessék meg.

2. Több felmondási lehetőség

 • Az előfizetők akkor is jogkövetkezmények nélkül felmondhatják a határozott idejű szerződést, ha a szolgáltató a szerződés lényeges tartalmát jogsértően módosítja - például díjat emel -, vagy a szerződésben szereplő műsorcsatornák közül akár csak egyet is jogsértően kivesz - olvasható az NMHH honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18