5 °C Budapest

Ajándékmilliók: így cserélheted nagyobbra a lakásod

2015. augusztus 4. 14:32

A CSOK rendelet július elsejei hatályba lépésével elindult a támogatás iránti kérelmek befogadása a hitelintézeteknél. A jogosultság alapfeltételei mára már ismertek a kedvezményt igénybe venni kívánók számára, de még mindig találkozhatunk olyan követelményekkel, melyek eddig elkerülték az érintettek figyelmét.

Mint ismeretes, a támogatást nemcsak az első lakás megszerzéséhez lehet igénybe venni. CSOK-ra azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek, akiknek korábban volt már lakás a nevükön. Ha azonban az elmúlt 5 évben értékesítették lakásukat és helyette most a CSOK igénybevételével másikat szeretnének venni vagy építeni, akkor a korábbi értékesítést nem lehet figyelmen kívül hagyni

- mondta Fitos Szilárd aHitlenet.huportál hitelszakértője, ahol CSOK témában is állnak a látogatók rendelkezésére. Mire figyeljünk CSOK igénylésnél, ha volt 5 éven belül értékesített lakóingatlanunk?

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a CSOK igénybevételéről szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére kell fordítani.

Az eladási ár teljes összegét tovább kell forgatni?

Vannak olyan tételek, melyekkel csökkenthető a kötelezően továbbforgatandó eladási ár:

  • Az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással.
  • Az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztett összegével.
  • A számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével.
  • A családok otthonteremtési kedvezményével vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése - adásvételi szerződéssel igazoltan - a korábbi lakás eladását bejegyző ingatlan-nyilvántartási eljárásban hozott határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg.
  • Olyan 2009. július 1-jét követően kiállított számlával vagy megkötött szerződéssel igazoltan kifizetett összeggel, amelyet az igénylő az általa tervezett, de meg nem valósult lakásvásárlás céljából fizetett ki, ha az összeg az értékesítés céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését követően nem térült meg.

Így csökkenthető a továbbforgatandó összeg bővítés esetén

Az értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árából öt éven belül vásárolt és bővíteni kívánt lakás vételárával.

Lakásvásárlás során a CSOK összege az 5 éven belül értékesített lakás vagy lakásban lévő tulajdoni hányad esetén nem haladhatja a fentiek figyelembevételével számított vételár-különbözet mértékét.
További, eladási árat csökkentő tétel építkezés esetén

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben eladott lakásunk helyett nem vásárolni, hanem építeni szeretnénk egy újat, akkor tovább csökkenthetjük a továbbforgatandó összeget. A CSOK szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakás, illetve tulajdoni hányad értékesítésével egyidejűleg vagy azt követően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó összegével növelt vételárával kevesebbet kell továbbforgatni az építkezés során.

Nézzünk egy példát!

A példában lévő család 3 gyermeke után a célingatlan hasznos alapterülete és energetikai minősítése alapján 2 millió forint összegű CSOK-ra jogosult. Lakásukat 11 millió forintért adták el, az azt terhelő lakásvásárlási hitel végtörlesztett összege pedig 1,8 millió forint. Így a megvásárolni kívánt lakóingatlan vételárába 9,2 millió forintot kell továbbforgatniuk. A család 10,6 millió forintért vásárol másik ingatlant.

A CSOK maximális összege e kettő (9,2 millió és 10,6 millió forint) különbözete lehet a jogszabály szerint. Így az elvégzett számítások alapján legfeljebb 1,4 millió forint összegű CSOK-ot kaphatnak. A 3 gyermek után járó 2 millió forint összegű kedvezményt teljes mértékben nem tudják felhasználni. Ahhoz, hogy a teljes összeget megkaphassák, legalább 11,8 millió forint vételárú lakást kellene vásárolniuk.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?