0 °C Budapest

Életveszélyes termékektől roskadoznak a magyar boltok polcai

2015. február 17. 12:04

Egymást érik a szén-monoxid mérgezéses esetek Magyarországon. Pedig a veszélyt egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi! Nem könnyű azonban a választás, rengeteg ugyanis a bóvli termék a boltok polcain. A fogyasztóvédelem hamarosan előáll a megbízható készülékek listájával, addig azonban magunkra vagyunk utalva a választásban. A Pénzcentrum mutatja a legfontosabb biztonsági tudnivalókat a vásárláshoz.

A téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Már 2015-ben is több súlyos mérgezéses esetet regisztráltak; február elején például már nem tudtak segíteni az áldozaton, egy 40 év körüli férfi vesztette életét Budapesten.

Bár a szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, az esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal mégis megelőzhetők lennének. A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi!

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt vásárolnánk. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek. Legutóbb például 10 terméket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A bő 2 hónapja tartott laboratóriumi vizsgálatokon megállapították, hogy a riasztók egyike sem felelt meg a szabvány követelményeknek. Sőt, 10-ből 6 készülék a legmagasabb koncentrációnál sem adott semmilyen jelzést.

Ezeket az érzékelőket lesz érdemes megvenni

Rendkívüli ellenőrzés keretében ismét vizsgálja a forgalomban lévő szén-monoxid-mérő készülékek biztonságát az NFH. A februári rendkívüli vizsgálat után a szakemberek március 15-éig összeállítanak egy "pozitív listát", amelyen azok a szén-monoxid-mérők szerepelnek majd, amelyek biztonságos működéséről a fogyasztóvédelmi hatóság meggyőződött.

A kifogásolt berendezések magas száma viszont nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos. Természetesen mindenképp érdemes körültekintően választani. A Pénzcentrum az NFH segítségével összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos készülékvásárláshoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így válassz szén-monoxid érzékelőt:

  • Tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni szén-monoxid érzékelő. Itt az eszköz működését/használatát az eladóval is megbeszélhetjük, sőt az úgynevezett próbagombot is kipróbálhatjuk.
  • Ellenőrizd az interneten az adott márkájú készüléket és csak olyan terméket vigyél haza, amihez részletes leírást, magyar nyelvű használati útmutatást nyújt a gyártó-forgalmazó.
  • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni - még annak ellenére is, hogy általában részletes útmutatás szolgál erre
  • Mivel a szén-monoxid fajsúlya közel azonos a levegőével - így azzal kiválóan keveredik -, kitüntetett mozgási iránya nincs, a légáramlatok határozzák meg terjedését. Célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • Minden esetben győződj meg arról, hogy a terméken feltüntetésre került-e a CE megfelelőségi jelölés, és a készülékhez mellékeltek-e olyan írásos használati és kezelési útmutatót, amely - többek között - részletesen leírja a telepítés, az elhelyezés módját, megadja az egyes figyelmeztető- és hibajelzéseket és azok jelentését, tájékoztatást ad az egyes vészjelzésekkor szükséges teendőkről.
  • Ezek a termékek csak - a gyártó által - meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?