14 °C Budapest

Életveszélyes termékektől roskadoznak a magyar boltok polcai

2015. február 17. 12:04

Egymást érik a szén-monoxid mérgezéses esetek Magyarországon. Pedig a veszélyt egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi! Nem könnyű azonban a választás, rengeteg ugyanis a bóvli termék a boltok polcain. A fogyasztóvédelem hamarosan előáll a megbízható készülékek listájával, addig azonban magunkra vagyunk utalva a választásban. A Pénzcentrum mutatja a legfontosabb biztonsági tudnivalókat a vásárláshoz.

A téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Már 2015-ben is több súlyos mérgezéses esetet regisztráltak; február elején például már nem tudtak segíteni az áldozaton, egy 40 év körüli férfi vesztette életét Budapesten.

Bár a szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, az esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal mégis megelőzhetők lennének. A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi!

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt vásárolnánk. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek. Legutóbb például 10 terméket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A bő 2 hónapja tartott laboratóriumi vizsgálatokon megállapították, hogy a riasztók egyike sem felelt meg a szabvány követelményeknek. Sőt, 10-ből 6 készülék a legmagasabb koncentrációnál sem adott semmilyen jelzést.

Ezeket az érzékelőket lesz érdemes megvenni

Rendkívüli ellenőrzés keretében ismét vizsgálja a forgalomban lévő szén-monoxid-mérő készülékek biztonságát az NFH. A februári rendkívüli vizsgálat után a szakemberek március 15-éig összeállítanak egy "pozitív listát", amelyen azok a szén-monoxid-mérők szerepelnek majd, amelyek biztonságos működéséről a fogyasztóvédelmi hatóság meggyőződött.

A kifogásolt berendezések magas száma viszont nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos. Természetesen mindenképp érdemes körültekintően választani. A Pénzcentrum az NFH segítségével összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos készülékvásárláshoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így válassz szén-monoxid érzékelőt:

  • Tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni szén-monoxid érzékelő. Itt az eszköz működését/használatát az eladóval is megbeszélhetjük, sőt az úgynevezett próbagombot is kipróbálhatjuk.
  • Ellenőrizd az interneten az adott márkájú készüléket és csak olyan terméket vigyél haza, amihez részletes leírást, magyar nyelvű használati útmutatást nyújt a gyártó-forgalmazó.
  • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni - még annak ellenére is, hogy általában részletes útmutatás szolgál erre
  • Mivel a szén-monoxid fajsúlya közel azonos a levegőével - így azzal kiválóan keveredik -, kitüntetett mozgási iránya nincs, a légáramlatok határozzák meg terjedését. Célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • Minden esetben győződj meg arról, hogy a terméken feltüntetésre került-e a CE megfelelőségi jelölés, és a készülékhez mellékeltek-e olyan írásos használati és kezelési útmutatót, amely - többek között - részletesen leírja a telepítés, az elhelyezés módját, megadja az egyes figyelmeztető- és hibajelzéseket és azok jelentését, tájékoztatást ad az egyes vészjelzésekkor szükséges teendőkről.
  • Ezek a termékek csak - a gyártó által - meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem