3 °C Budapest

Kiszámolták, mennyit költünk az országgyűlési képviselők lakásaira

Pénzcentrum
2015. január 20. 09:31

Aligha lesz így olcsóbb a kisebb parlament: úgy tűnik, ebben a ciklusban is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, hogy a honatyák számláját fizessük.

Eddig összesen 67 irodára és 41 lakásra szerződött le az Országgyűlés Hivatala. Ha egyetlen eddig megkötött ilyen szerződést sem bontanak fel, úgy 762 millió forintba kerül majd a teljes bérleti díj 2017 végéig.

A 386 fős parlament hiába csökkent 199 főre, az alapfizetések 232 ezer forintról közel 750 ezerre emelkedtek. A Blikk számítása szerint bár a képviselők bére és a benzinkártyával kiváltott költségtérítése ma már kevesebbet kóstál, mint korábban, a törvény szerint a politikusok többet költhetnek alkalmazottaikra. Ez pedig bőven elvitte a nyereséget.

Szintén kevésbé lett tékozló a rendszer a lakásokkal is. Az említett 41 otthon bérlete most 2018-ig 280 millió forintunkba kerül. Korábban viszont a 116 ezres havi lakásköltség-térítés ennyi idő alatt közel egymilliárdot emésztett fel. Igaz, az egy képviselőre költött juttatás eközben nőtt, mert az átlaglakást 167 ezerért bérlik. Azonban a szolgálati lakásokon megspórolt pénzt az eddig kibérelt irodák 482 milliós költsége nagyrészt elviszi.

A törvény lehetővé teszi, hogy egy politikus többet is használjon, a megkötés csak annyi: havi 375 ezer forintnál többet nem költhetnek. Ezt sokan ki is használják, mert a 67 irodát csak 53-an bérlik, így a képviselők negyede élt csak a lehetőséggel. Ha idővel a parlament felének szüksége lesz saját "főhadiszállásra", úgy az újabb százmilliókba kerülhet.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?