Sok kismama hiába várja ezt a pénzt

Sok kismama hiába várja ezt a pénzt

Pénzcentrum
2015. január 16. 06:00

Van, akinek bár már három hónapos a kisbabája, de egy forintot nem kapott még a szülés után járó terhességi gyermekágyi segélyéből. Az EMMI szerint a munkáltató a hibás, de akkor is csúszhat a kifizetés, ha az anya késve adja le a szükséges papírokat. De van úgy, hogy minden időben történik, mégsem jön a pénz.

Egyre több állami intézkedés irányul arra, hogy ösztönözze a gyermekvállalási kedvet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere  2014 őszén bejelentette, hogy 2019-ig fokozatosan a duplájára kívánják emelni a kétgyermekes családok adókedvezményét, illetve bevezették például a friss házasok havi 5 ezer forintos támogatását. Emellett 2014-től ennek érdekében változtak a gyermekgondozási ellátások.

Ez természetesen mind hozzájárulhat ahhoz, hogy tervezhetővé váljon a gyermekvállalás, különösen akkor, ha ezeket a támogatásokat valóban megkapja a kismama, a család. Előfordul ugyanis, hogy nem érkezik meg például a terhességi gyermekágyi segély. Egyik olvasónk már három hónapja hiába várja a pénzt.

A terhességi gyermekágyi segélyre (TGYÁS) az jogosult, aki a szülést megelőző két év alatt legalább 365 napon át biztosított volt. Vagy addig kell szülnie, amíg van érvényes társadalombiztosítása, vagy pedig az azt követő 42 napon belül. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) híradása szerint az elnevezés változik 2015-ben, de a juttatás maga nem. Összege a napi átlagkereset 70 százaléka, amely a szülési szabadság ideje alatt jár, 168 napon keresztül.

Átlagos összege 2013-ban 136 ezer forint volt.

Kíváncsiak voltunk, mi lehet az oka annak, ha nem érkezik meg a pénz. Kérdésünkre az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság a következő választ adta:

Tapasztalataink szerint az ellátások megállapításával kapcsolatos ügyintézési határidő "csúszásának" oka minden esetben az volt, hogy a foglalkoztató a kismama által benyújtott kérelmet késedelmesen vagy hiányosan terjesztette elő az ellátás megállapítására illetékes szervhez.

Az EMMI válasza azért is meglepő, mert a Pénzcentrum informátora közalkalmazottként dolgozik. Egyébként az egészségbiztosítási ellátásról szóló törvényben szigorú szabályozás vonatkozik mind munkavállalóra, mind pedig az anyára a bejelentést illetően, pontosan azért, hogy az efféle csúszások elkerülhetővé váljanak. A munkaadónak miután a leendő szülő leadta a szükséges papírokat, 5 napon belül be kell nyújtania az igénylést az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatóságnak. Ha a szülő késik, értelemszerűen a kifizetés is késik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lapzártánkig nem sikerült elérni a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségét, tapasztaltak-e hasonló problémákat, valóban a munkaadónál akadhat-e el a folyamat.

Mit lehet tenni, ha nem jön a pénz?

Az EMMI javaslata szerint amennyiben a kismama nem kapja meg időben a terhességi-gyermekágyi segélyt, akkor elsősorban forduljon a foglalkoztatójához:

Amennyiben a foglalkoztató a kérelmet időben és rendben továbbította az illetékes szervhez, akkor a kérelem benyújtását igazoló foglalkoztatói igazolás bemutatása mellett az ellátás megállapítására illetékes szervhez kell fordulni, ahol a munkatársaink készséggel állnak a kismamák rendelkezésére.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?