Itt a legújabb hitel: most sok család spórolhat százezreket

Itt a legújabb hitel: most sok család spórolhat százezreket

2014. szeptember 22. 14:04

Ezekben a napokban már valóban ősziesre fordul az időjárás. Egyre többen gondolkoznak azon, mikor indul a fűtési szezon, és azon is, hogyan fogják kigazdálkodni a családi költségvetésből az őszi-téli-tavaszi rezsidíjakat. Sokan gondolkoznak felújításban, korszerűsítésben is - legyen szó hőszigetelésről, fűtéskorszerűsítésről vagy napelemek felszereléséről. Az állami támogatások mellett már kedvezményes hitelek is segítik az ilyen beruházások megvalósítását.

Ha csak ez utóbbit nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Napelemes rendszer segítségével helyben elektromos áramot termelhetünk, melyet háztartásunk szabadon használhat fel. A napelem a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések közül ma rendelkezésre álló legköltséghatékonyabb és legegyszerűbben telepíthető megoldás, mely legalább 20 évig üzembiztosan termeli a zöld energiát.

Hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket - legrosszabb esetben pedig az elemekből lehet előtetőt is képezni a megfelelő tájolás érdekében.

Szakértők szerint, ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel nagyjából 2 millió forintba kerül - viszont egy ilyen rendszer élettartama akár több évtizedes is lehet, és így részben függetleníthetjük a házunk energiaellátását a világ történéseitől.

Ha azt nézzük, hogy miből tudunk egy ilyen fejlesztésre - amely otthonunk rezsijét évtizedeken keresztül alacsonyan tarthatja - költeni, a legtöbb családnál az alábbi lehetőségek jönnek számításba:

  • 1. önerőből, megtakarításból építik ki a rendszert
  • 2. állami támogatási programokból fejlesztenek
  • 3. hitelt vesznek fel rá
  • 4. a fenti elemeket keverik

Az első megoldás kézenfekvő: ha a család rendelkezik elegendő félretett pénzzel, egyfajta hosszú távú megtakarítási formaként az ingatlanjába fektetheti azt. A korszerűsítés - így a napelemek beszerelése - olyan havi kiadáscsökkentést is jelenthet, amely hosszú távú befektetésként is működhet.

Az állam is támogatja a korszerűsítést: szeptember 22-től elérhetőek például a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai. A programsorozatban elsőként az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat jelenik meg. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A tárca tapasztalatai szerint a fűtéskorszerűsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebből 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.

Természetesen hitelből is fejleszthetjük otthonunk energiahatékonyságát. Ha nincs kétmillió forint félretett pénzünk, akkor érdemes hitelfelvételben gondolkozni, a lakáshitelek kamatlába ugyanis történelmi mélyponton van. A jegybank adatai alapján az átlagos teljes hiteldíj mutató (THM) jelenleg mindössze 7,11 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pár hete azonban ennél kedvezőbb ajánlat is található a piacon, miután az Elmű-Émász "enHome" név alatt új üzletágat indított, amelynek dedikált célja, hogy segítse a háztartások helyben történő energiatermelését, illetve az energia hatékony felhasználását. A komplex energetikai szolgáltatásai mellé, amelybe a napelemes rendszereken túl, hőszivattyúk telepítése, szigetelés és kazáncsere és beletartozhat, az enHome az Erste Bankkal közösen kedvezményes hitelt is kínál, ami által önerő nélkül is megvalósítható egy energiahatékonysági beruházás.

A közös hiteltermékek között jelzálog fedezet mellett találunk 6 százalék alatti THM-et is, de a jelzálog fedezet nélküli Zöld Hitelhez is 14-15 százalékos THM mellett hozzá lehet jutni. A hitel futamideje 2-30 év, a nagysága pedig 1-50 millió forint. A hitel felvételét semmilyen költség nem terheli, így még az értékbecslés díját is visszatéríti a bank. Az átlagos hitel nagysága várhatóan 1-5 millió forint lesz. Egy ekkora beruházás - ilyen alacsony THM mellett - már belátható időn belül megtérül.

Érdemes tehát számolni az energetikai beruházásokkal, mert általuk növelhetjük ingatlanaink értékét, és függetleníthetjük magunkat a piaci ármozgásoktól. Ezen felül ugyancsak érdemes nézni az állami pályázatok megjelenítését, de azok hiányában már a kedvező hiteltermékek is jó alternatívát nyújtanak az életminőséget javító beruházások végrehajtásához.

 

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?