1 °C Budapest
Erre költhetsz több százezer forint támogatást: indul a pályázat

Erre költhetsz több százezer forint támogatást: indul a pályázat

Pénzcentrum
2014. szeptember 17. 13:20

Az előrejelzések szerint szeptemberben már lehet energetikai támogatásokért pályázni. Ez azt jelenti, energiahatékony, alacsony fogyasztású háztartási gépekhez, fűtéskorszerűsítésre, vagy nyílászárócserére lehet támogatást kérni - derült ki Társasházi Háztartás és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által rendezett konferencián.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jövő hétfőtől elérhetőek a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai, 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre három különböző pályázatból - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján

Szabó Zsolt ismertette: a programsorozat első lépcsőjeként szeptember 22-én, hétfőn az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat jelenik meg, amelyre egymilliárd forint jut. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni.

A Társasházi Háztartás információi alapján:

A következő kategóriákban lehet pályázni:

Háztartási nagygépek cseréje

Erre a minisztérium 627,1 millió forintot szán. Magas fogyasztású hűtőszekrény, illetve fagyasztók energiatakarékosra való cseréjét támogatja az állam, azaz A+ és afölötti besorolású készülékek megvételét. Az elérhető támogatás összege háztartásigép-csere programban a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. Pályázni nagycsaládosoknak és nyugdíjas magánszemélyeknek lehet. Az is fontos, hogy a cserével háztartásonként minimum 10 százalék energia vagy 20 kg/év széndioxid megtakarítást kell elérni.

Fűtéskorszerűsítés

Átlagosan pályázatonként 650 millió forintot szán az NFM a lakások fűtésének korszerűsítésére. A teljes összeg 1 milliárd forint, ebből lehet gazdálkodni.  Így csökkenthető lesz a széndioxid kibocsátás, illetve a szálló por levegőbe jutása is.

Homlokzati nyílászáró csere

A projektre 1,1 milliárd forint támogatás jut. A külső homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint. Így csökken a fogyasztás, azaz igen sokat lehet spórolni.

Szabó Zsolt példaként említette, hogy

a megtakarítás családonként évente 120-140 ezer forintot jelenthet,

mindegyik pályázatot figyelembe véve. A tárca tapasztalatai szerint a fűtéskorszerűsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebből 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.

A pályázat menete

A pályázati portálon keresztül pályázhat az, aki a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik. A pályázatokat a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően lehet benyújtani a pályázat lezárásáig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Az internetes beadással - ahol a beérkezési sorrend számít - a hiba lehetősége jelentősen csökken, mert azonnali visszajelzést ad a rendszer a hibás adatról, és az elbírálás is gyorsabb.

A felsoroltakon kívül további programok még tervezés alatt állnak, ezek egyike a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP). Ebben az esetben várhatóan lakáscélú beruházásokat támogatnának. A cél az energiahatékonysági, és megújuló energetikai beruházások előmozdítása. Illetve szintén tervezés alatt áll egész ingatlanok energiahatékonysági felújításának támogatása, erre várhatóan 10 milliárd forintos összkeret lesz. 

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?