Hol érdemes most nyaralót venni? Milyen árak vannak a Balatonnál?

Pénzcentrum
2014. április 20. 11:05

A következő két hétben két hosszú hétvége, valamint a jelenleginél szebb időjárás csábítja majd vidékre az üdülni vágyókat. Sok alkalmi pihenő pedig ilyenkor azon is elgondolkozik, hogy hol vásároljon magának nyaralót.

A Balaton őrzi vezető helyét

Az egyre élénkebb ingatlan-befektetői kereslet természetesen érinti a turisztikai övezetekben álló épületeket is. Érdemes áttekinteni, miként alakultak az átlagos árak a piacon komoly változásokat hozó évek alatt. Ma Magyarország nyolc üdülőkörzetéből az eltöltött vendégéjszakák számát illetően Budapest és a Balaton régiója jár az élen. A másik hat körzet vendégéjszakáinak száma összesen sem éri el a második helyezett Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) e mutatóját. További figyelemre méltó jellegzetesség, hogy a harmadik, negyedik és ötödik helyen hegyvidékeink találhatóak, azaz a vizeket megcélzó turizmust uralja a Balaton.

Budapest idegenforgalmi vonzerejével (kulturális, természeti, történelmi) és infrastruktúrájával a turisták számát, külföldi beutazók arányát és a lakóingatlanok árát tekintve egyaránt messze kiemelkedik, az üdülőkörzetek közül. Ennek megfelelően itt kell a legmélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha lakást vagy házat szeretnénk vásárolni. Az FHB Lakásárindex adatai szerint több tízezer forinttal kell többet fizetni egy fővárosi ingatlan négyzetméteréért, mint máshol. Az árak alapján a másik véglet a hátrányos helyzetű, belső periférikus térségben fekvő, hiányos közlekedési kapcsolatokkal rendelkező Tisza-tó, amely az elmúlt időszakban ugyan egyre népszerűbbé vált, ennek ellenére, ebben a térségben a legalacsonyabbak a medián négyzetméterárak, itt kell a legkevesebbet fizetni új otthon vásárlásakor.

Jól járt, aki a Balatonnál vásárolt

A Balaton folyamatos népszerűségét mutatja, hogy az egyik legstabilabb lakásforgalom mellett, megbízhatóan tartották árukat az itt fekvő lakóingatlanok. Az FHB Index adatai szerint 2000 és 2012 között, kisebb megszakításokkal ugyan, de emelkedett a négyzetméterre vetített összeg. Hazánk legnagyobb tavának térsége mellett Sopron-Kőszeghegyalja volt a másik olyan üdülőkörzet, amelyik stabil árakkal rendelkezett az előbb említett 12 éves időszakban, sőt eleinte az Alpokalja még drágább is volt a Balatonnál. 2009-től azonban már a balatoni ingatlanok keltek el átlagosan magasabb áron, 2012-ben négyzetméterenként körülbelül 10 ezer forint volt a tó értékbeli előnye.

Az árakat tekintve egyaránt a leszakadók közé tartozik a Mecsek és Villány, a Mátra-Bükk és a Velencei-tó -Vértes körzet. Némelyik körzet egyes időszakokban közel került a BKÜ átlagáraihoz, de a kis lokális buborékok kipukkanása után mára átlagosan 50 ezer Ft/m2-re nőtt a különbség. A kimondottan üdülőkörzetnek minősülő területek közül a Dunakanyar kiemelt üdülőkörzetben fejlődött ki a legnagyobb lakáspiaci buborék, emiatt 2005 és 2009 között az árak jelentősen elváltak a Balatonnál tapasztalhatótól és meredeken követték a fővárosi áremelkedést. Ezt nagyobb mértékű esés követte, aminek következtében 2012-ben (a balatonihoz képest) már csak 20 ezer forinttal kellett átlagosan többet fizetni egy lakóingatlan négyzetméteréért.

A part vonzereje adja az árprémiumot

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen a Balaton esetében a tópart jelenti a legnagyobb vonzerőt, ami az ingatlanok értékében is megmutatkozik. Az üdülőkörzet parttól távolabbi településein 5 millió forintos lakóingatlanokhoz is hozzájuthat a vásárló, de part menti településeken 10 millió forint feletti a lakásár az északi és a déli parton is. A közvetlen tóparti telkek kiemelkedő áraiban, és ennek ellenére is jellemző kelendőségében még erősebben érződik a vízpart vonzereje. A kiépült infrastruktúrájú, nemzetközi vonzerejű Hévízen szintén nyolc számjegyűek a jellemző forint árak, ugyanakkor az is jellemző, hogy az adásvételt itt gyakran euróban kötik.

Üdülőben verhetetlen a Balaton?

A lakásokhoz képest alacsonyabb komfortfokozatú üdülők árainak alakulásánál csak azokat a térségeket vizsgálták, melyekben az évi átlagos tranzakciószám meghaladta a 20 darabot, ennek a feltételnek pedig mindössze öt körzet felelt meg. Jól látható, hogy a vizsgált időszakban átlagosan a Balatonnál keltek el legdrágábban az üdülők és itt voltak az árak a legváltozékonyabbak is, míg a legkisebb összegért a Mátra-Bükk térségben lehetett üdülőhöz jutni. A legstabilabb árak a Mecsek-Villány Kiemelt Üdülőkörzetet jellemezték. A válságra a Velencei-tó-Vértes Kiemelt Üdülőkörzet kivételével kedvezőtlenül reagáltak az üdülőárak: 2012-ben az árak csak itt voltak magasabbak a 2006-osnál, míg a többi térségben elmaradtak tőle. Különösen kedvezőtlen a helyzet a Dunakanyarban és a Mátra-Bükk Kiemelt Üdülőkörzetben, ahol 2012-ben tovább csökkentek az árak az előző évihez képest.

 

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?